“Legyen mondjuk Héber Szocialista Köztársaság!”

Írta: Illés Erzsébet / Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

“Legyen mondjuk Héber Szocialista Köztársaság! … Nem az én dolgom, hogy elnevezzem” – fakadt ki hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután visszautasította izraeli kollégája, Benjamin Netanjahu követelését, hogy ismerje el Izraelt zsidó államként. A palesztin vezetőt még az sem hatotta meg, hogy ezzel olykor a két nép közötti béke, olykor a tárgyalások folytatásának Izrael által szabott feltételét vette semmibe.
 

 

Abbász döntése természetesen nem meglepő, a palesztin vezetők mindig is elutasították Izrael zsidó államként való meghatározásának még csak a gondolatát is. Ezzel a lépéssel ugyanis figyelmen kívül hagynák a palesztin menekültek ezreinek igényét a korábbi otthonaikba való visszatérésre, azaz maguk tagadnák meg az évtizedek óta a béketárgyalások egyik kulcskérdéseként kezelt visszatérés jogát. Az etnikai alapon történő elismerés ténye ugyanakkor hátrányosan érintené az izraeli arab állampolgárokat is.

A fenti érvek megerősítése érdekében Saeb Erekat palesztin főtárgyaló Harry S. Truman korábbi amerikai elnök 1948. május 14-én írott levelének másolatát tárta a sajtó elé, bizonyítván, hogy az amerikai vezetés sem kívánt hozzájárulni egy etnikai alapon szervezett zsidó állam létrehozásához. A levél, eredeti formájában, elismeri az új zsidó állam ideiglenes kormányát, de a „zsidó állam” gépelt szavakat a második bekezdésben áthúzták és kézírással „Izrael Állam”-ra javították.

Shlomo Avineri, a Jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudományi professzora szerint Erekat félreértelmezte az amerikai elnök szándékát. A Truman levél órákkal Izrael függetlenségének kikiáltása előtt íródott, még mielőtt az új ország nevet választott volna. A megnevezést Clark M. Clifford, Truman tanácsadója javította ki a függetlenség kikiáltása után annak érdekében, hogy az országot nevén nevezzék és nem azért, hogy tagadják zsidó voltát – mondta Avineri a The New York Times-nak.

Felmerül a kérdés, hogy miután Abbász hallani sem akar Izrael zsidó államként való elismeréséről, Netanjahut pedig a független palesztin állam gondolatától rázza a hideg, várható-e egyáltalán, hogy a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek a békefolyamat folytatása érdekében.
 

[popup][/popup]