Konferencia a XX. század társadalmi traumáiról

Írta: 168 óra - Rovat: Hírek - lapszemle

A XX. század társadalmi traumáiról rendez konferenciát Történelem, személyes történelem és oktatás címmel a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért elnevezésű szervezet szombaton Budapesten, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a kirekesztés megszüntetéséhez és a toleranciára neveléshez.

Forrás: 168 óra

 

 

Bevésődnek a megrázkódtatások emléknyomai

 

A Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartandó tanácskozáson neves szakemberek elemzik szociológiai, szociálpszichológiai, pszichiátriai, irodalomtudományi szempontból, milyen társadalmi és személyes emléknyomokat hagytak az emberekben a XX. század történelmi megrázkódtatásai – közölte az alapítvány az MTI-vel.

A szervezet tájékoztatása szerint a konferencián történelmi filmdokumentációkat is bemutatnak, kitérnek továbbá arra, hogy az oktatásban milyen lehetőségek vannak a traumák megelőzésére, s hogyan alkalmazhatók a személyes történetek a toleranciára nevelésben.

Az oktatási tárca védnökségével zajló rendezvényen Foki Tamás, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorlóiskola igazgatóhelyettese arról tart előadást, miként építhető be a történelemoktatásba a személyes, egyes emberekhez köthető történelem. Gyárfás Katalin, a Zachor alapítvány pedagógusa az életinterjúk készítésének lehetőségeit elemzi.

László Klára szociológus a holokauszt idején megmentett emberek és a megmentők személyes történeteiről beszél, míg Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész a memoárirodalom oktatásban való felhasználásáról szól. Miszné Korenchy Anikó, a Múzeumok és Látogatók Alapítvány kuratóriumának elnöke azt tekinti át, miként segíthetik a közgyűjteményi anyagok és a köztéri emlékművek a tolerancia és emberi jogok oktatását.

A konferenciát kortárs írók – Gergely Ágnes, Kukorelly Endre, Petőcz András, Ungváry Rudolf – részvételével a Szombat folyóirat Romeltakarítás – avagy mit kezdjünk a XX. század emlékeivel? című irodalmi estje zárja.

A Zachor alapítvány 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy az emlékezés fontosságát hangsúlyozza a társadalmi traumák feldolgozásában. Egyik fő tevékenységi területe a személyes megközelítés támogatása az oktatásban annak érdekében, hogy a diákok ne csak adathalmazok, hanem személyes, őket megérinteni képes történetek által ismerkedjenek a múlttal és empátiával közelítsenek a közelmúlt társadalmi traumáihoz.

A konferencia részletes programja ide kattintva tekinthető meg
 

[popup][/popup]