Orbán értelmetlennek tartja a Magyar Gárdától való elhatárolódást

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 30. Orbán Viktor szerint értelmetlen a Fidesznek elhatárolódnia a Magyar Gárdától, mert mindenki mindenkitől eleve elhatárolódott, például ő is az újságírótól – olvasható az MTI híre az Indexen. Orbán Viktort arról kérdezték, hogy elhatárolódik-e a Magyar Gárdától. Miután válaszában a kormány tehetetlenségéről beszélt, azt kérdezték a Fidesz elnökétől, hogy ebben a helyzetben rossz kifejezés-e az “elhatárolódás”.

Orbán így válaszolt: “igen, ez egy rossz kifejezés, öntől is el vagyok határolódva, meg öntől is, mint látja. Ugyanis ön ön, én meg én vagyok. A Magyar Gárda az, mi meg itt vagyunk.”

Orbán Viktor szerint míg “a Fidesz az alkotmányosság, a törvényesség, a nyugalom és a rend pártja, addig a kormány a maga gerjesztette válságokat képtelen kezelni”. Korábban Gyurcsány Ferenc arra szólította fel a Fideszt, hogy határolódjon el a Magyar Gárdától. Orbán szerint a helyzet egyetlen megoldása a kormány távozása lehet.

A Fidesz nevében korábban Navracsics Tibor frakcióvezető nyilatkozott gárda-ügyben. Felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a közélet hiszterizálását, ehelyett “a bűnösöket büntesse meg, a védteleneket védje meg, az ártatlanokat viszont hagyja békén”.

Az öt parlamenti párt nemzetközi sajtóértekezleten készül foglalkozni a Gárdával. A rendezvényt az MDF kezdeményezt. Dávid Ibolya pártelnök szerint azért van erre szükség, mert riasztó kép alakult ki a nemzetközi sajtóban Magyarországról a gárda miatt. Az MDF elnöke szerint a sajtóértekezleten minden parlamenti erő kifejezheti, hogy távol áll a Magyar Gárdától, és akár még közös nyilatkozatot is aláírhatnak.

A Magyar Gárda 56 taggal szombaton alakult a budai Várban. A csoport vezetője Vona Gábor, aki a Jobbik elnöke is. A csapat egyenruhájában és egyéb jelképekkel a nácikat idézi. A Magyar Gárda békében katasztrófa-elhárítással, háborúban a hadsereg segítségével akar foglalkozni. Eddigi egyetlen bevetésükön egy szarvasi temetőben kaszáltak.

Érdekesség, hogy az Index tudósítása szerint a fővárosi közgyűlés mai ülése után Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester sajtótájékoztatóján egyértelműen elhatárolódott a Magyar Gárdától, amely szerinte elítélendő szimbólumokat használ. Pokorni szerint azonban nemcsak erre kell nemet mondaniuk, hanem arra is, hogy bizonyos politikai erők – így Demszky Gábor is – megpróbálják kihasználni a mostani helyzetet.

(Forrás: MTI – Index)

[popup][/popup]