Könnygáz, Molotov, zsidó vízágyúk: értelmetlen zavargás október 23-a előestéjén

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A forradalom vezérei bilincsben, többen kórházban végezték
Kiss Ádám / Hírszerző

2007.10.23. Október 22-én este Budapesten megint bebizonyosodott, hogy párszáz-párezer ember még vidékről is képes felutazni azért, hogy “magyar hazaszeretet” címszó alatt megigyon néhány doboz sört, szónoklatokat hallgasson a zsidó-buzi-kommunista kormány rémtetteiről, majd pár hivatásos bajkeverő vezérletével nekirontson a rendőröknek. Eközben törjön-zúzzon, többnyire teljesen ártatlanok kocsiját, boltját, utcáját összerombolva. Végül lelépjen haza, ha éppen nem egy rendőrségi fogdába sodorta a rossz sorsa.

   
  A Molotov-koktél eredménye (Fotó: Barakonyi Szabolcs, index)  

Az operaház környéki biztonsági rendszabályok, a “magyarságot” alkotó Toroczkai László – Budaházy György – Kurucinfó triumvirátus, meg a különféle titkosszolgálati értesülések alkotta fenyegetés délután változott valósággá, mikor a Szabadság téren a szokásos kétszáz nyugdíjas helyett legalább kétezer, többségében bakancsos, bomberdzsekis, kapucnis fiatal gyülekezett.
A szónokok már a legelején kinyilvánították, hogy mindenféle tiltás ellenére este hét órakor az Operaházhoz fognak vonulni, ahogy ez később meg is történt. Előtte azonban kétórás műsor szórakoztatta az effélére vágyókat.

A szokásos nóta

Tomcat és barátai a Bombagyár néven futó rádiójuk egyik műsorát adták elő élőben. Híreket olvastak fel, és azokat kommentálták amolyan vicces, Heti Hetes-módon, csak itt most nem Orbán Viktor volt az örökös asszociációs pont, hanem a zsidók, a cigányok, meg a többiek, igazán mély és tartalmas marhavagonos-dunapartos beszólásokkal körítve. Fellépett rajtuk kívül még két, un.nemzeti rockzenekar is.
A szokásos beszédekre már fel sem kapja a fejét az ember. Az ország elrablása, családok, magyarok szándékos kiirtása, izraeli In-Kal security. Vona Gábor méltatta kicsit a Magyar Gárdát, és a közönséggel együtt szidta a Magyar Gárda-ellenes nyilatkozatot kiadó Fidesz ifjúsági tagozatot. Végül Budaházy (vagy állítólag: hasonmása) és Toroczkai beszéltek, akik szabályosan harcra szólították fel a közönséget. Toroczkai Dobó Istvánt állította példaképül az “56 örökségét továbbvivők” elé. Budaházy kijelentette, hogy köp a lakhelyelhagyási tilalomra, halált hirdetett a zsidó vízágyúkra, majd a tömeg megindulásakor oldalt elslisszolt valahová.
A másik hadvezér, Toroczkai László, kezében Hunnia zászlajával egyenesen a rendőrök karjaiba menetelt, sokadmagával együtt. A szűk Nagymező utcának majdnem a végén várta a rendőrsorfal az igazi magyarokat, akik a sokadik oszlatási felszólítás után neki is mentek a rendőröknek.
Bál van, különös bál van

   
  “Békés tüntetők?” (Fotó: Huszti István, index)  

A káosz elszabadult. A rendőrök által kilőtt könnygáz minden eddiginél erősebbnek tűnt, volt, akit meghányatott, és úgy csípte a szemet, hogy másodpercekig látni sem lehetett. A tömeg egyik része menekült a Nagymező utcán visszafelé, a másik része pedig elkezdett dobálózni, kővel, üvegekkel. Több újságírót eltaláltak. E sorok írója is beleszaladt néhány hazaszeretettől hevülő ökölbe – “zsidóvagybazmeg”-, de hála a sisaknak, a kavarodásnak és néhány jóindulatú tüntetőnek, egy kisebb zúzódással sikerült megúszni a nemzeti számonkérést.
Az egyik új vízágyút is felgyújtotta egy Molotov-koktél, de nem okozott benne kárt. A rendőrök hamar kinyomták az autókból barikádot építő “magyarokat”, a Nagymező utcából, és a többi Opera körüli mellékutcából. A Bajcsy-Zsilinszky úton szinte már nem is volt észlelhető tömeg, csak újabb, meg újabb rendőr csapatszállítók, vízágyúk, könnygázvető furgon, miközben az akciót helikopterről koordinálták.
A rendőri fellépés nem volt durva. Gumilövedéket lövő puskát sem lehetett látni, bár egy tüntetőt olyan lőtt sebbel vittek kórházba, melyet leginkább ilyen fegyver okozhatott. A rendőrség tagad, de akövetkező napokban Nyakó István, Szijjártó Péter, Morvai Krisztina és más ismert ballisztikai szakértők minden bizonnyal megmondják majd, volt-e gumilövedék használat.
Bukta
Az október 22-i kormánybuktató forradalom utolsó komolyabb mozzanata a Nyugati téren volt, ahol a tavaly szeptemberi fogócskához hasonlóan megint több száz rendőr nézett farkasszemet a villamosmegállóban feltűnés nélkül várakozó több száz fekete ruhás tömegközlekedővel.
A Nagymező utcában Tomcatnek és néhány bajtársának kellett támasztania a falat a zuhogó esőben, néhány nem túl barátságos rohamrendőr társaságában, akik végül rabszállítókba tették és előállították őket. Az összecsapások során végül Dobó Istvánönjelölt utóda, Toroczkai László is az ellenség karmaiba került. A Nyugati téren is előállítottak egy embert, aki éleslőszerrel és fegyverrel felszerelkezve várta a villamost. A téren, többszöri felvonulás, visszavonulás és tökölés után végül fél tizenegy körül állthelyrea rend.
A környező utcákból is eltűntek tizenegy körül a kis csoportokba verődött demonstrálók. Legalább háromezer rendőrt, köztük több vidéki egységet vezényeltek ki az utcákra, éjfél előtt ők is visszavonultak. A kormány a helyén maradt.

 

[popup][/popup]