Kitoloncolnak egy 91 éves nácit az USA-ból

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 20. A bostoni bíróság szerint Vladas Zajanckauskas aktív szerepet játszott a varsói gettó lakóinak lemészárlásában. A most 91 éves litván férfit 2005-ben már megfosztották állampolgárságától.

Hatvannégy évvel a háborús bűncselekményei után utasították ki az Egyesült Államokból Vladas Zajanckauskast. A litván férfi egy bostoni bíró szerint bizonyított szerepet játszott a varsói gettóban lakó zsidók deportálásában és kivégzésében.

Zajanckauskast már 2005-ben megfosztották amerikai állampolgárságától, amikor bebizonyosodott, hogy a II. világháború után hazudott menekültkérelmében. Az amerikai igazságügyi minisztérium háborús bűnösöket kutató osztálya tovább folytatta a nyomozást és terhelő adatokat talált a most 91 éves férfiról.

Bár Zajanckauskas tagadta a vádakat – védekezése szerint kényszersorozással került a német hadseregbe, ahol valójában csak a kantinban dolgozott -, a bíró szerint aktív szerepet játszott a varsói gettó felszámolásában. Alakulata a bíróság szerint több barbár cselekményt is elkövetett, a katonák több zsidót meggyilkoltak vagy megerőszakoltak.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]