Aki megmentette Tel Avivot

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem

Lenovitz Lajos (Lou Lenart) magyar-amerikai-izraeli pilóta élete.

Lou Lenart of the U.S. Marines in 1945.

Lou Lenart amerikai egyenruhában

Magyarországon nem sokan hallottak Lenovitz Lajosról, erről a magyar születésű aviátorról, akit egyaránt hősként tisztelnek az Egyesült Államokban és Izraelben. Élettörténete meghökkentő, már-már hihetetlen fordulatokkal teli regény.

Lenovitz 1921-ben született egy szlovák határ melletti kis falucskában, ahol szülei tanyasi gazdálkodók voltak.  Édesapja büszke magyar zsidó katonaként harcolt a Monarchia hadseregében, de amikor a falujában lezsidózták, összeverekedett a helyi antiszemitákkal. A Horthy rezsim bírósága elítélte, majd miután kiszabadult, családjával együtt kivándorolt Amerikába. Többé nem akart Magyarországon élni.

Lajos kilencéves gyerekként érkezett Pennsylvania államba, ott hamarosan Lou lett belőle, Lenovitzból pedig Lenart. A család egy Wilkes-Barre nevű bányászvárosban élt, egy szatócsboltot üzemeltettek és édesanyja házilag készített magyaros levestésztájával házaltak.

Wilkes-Barre kemény bányászváros volt. A kis Lou-t a katolikus gyerekek többször is elpüfölték, mert hát a „zsidók ölték meg Jézust.” Ökölvívó edzésekre kezdett járni, egy testépítő programba is benevezett és idővel igencsak megizmosodott. Többé senki nem merte bántani.

1940 júniusában, 18 évesen csatlakozott a amerikai haditengerészethez. Egy hajón szolgált, majd pilótaképzésre küldték a hírhedt Dél-Karolina állambeli Parris Island kiképző táborába. Onnan Pearl Harbor megtámadása után egyenesen a Csendes óceáni Frontra került.

lou-lenart-izrael

Lou Lenart, mint az izraeli légierő tisztje

Vought F4U Corsair gépekkel vett részt a légicsatákban és hamarosan nevet szerzett a veszélyes japán kamikazevadász akciókban. Az egyik légicsatában kigyulladt a gépe, de ejtőernyővel kiugrott, majd nagy szerencsével túlélte az akciót. Sérüléseiből felépülve azonnal visszament a frontra, ahol a Japán elleni harcokban Okinawa szigetén szolgált. Ekkor már az amerikai haditengerészet legendás pilótája volt.

A háború után Los Angelesben találkozott Al Schwimmer mérnökpilótával, aki kiselejtezett repülőgépeket vásárolt és csempészett Palesztinába, a Hagana számára. Az akció az amerikai törvények szerint illegális volt és Schwimmert később elítélték.

Izrael állama 1948. május 14-én alakult meg és azonnal háborúban találta magát szomszédaival. A fiatal országnak nem volt jelentős hadserege, légiereje és elegendő hadifelszerelése. Csehszlovákia volt az egyetlen ország, amelyik a segítségére sietett, ahol Masaryk külügyminiszter haláláig támogatta a zsidó államot.

A legfontosabb hozzájárulás a Prága közelében található Zatec légitámaszpont használta volt; a repülőtér a fegyvercsempész akció főhadiszállásává vált.  Ide repültek be az USA-ból Panamán keresztül kicsempészett gépek, valamint innen idultak a cseh fegyverszállítmányok is. A legjelentősebb tétel 25 darab Avia S-199 harci repülőgép volt, amelyik tulajdonképpen a náci Messerschmitt Bf 109 egyik változata volt. Számos alkatrészen még a horogkereszt is látható volt. Lou Lenart lett az légicsempészek kulcspilótája.

loulenartmemorial-la

Lenart legemlékezetesebb akciójára 1948. május 28-án került sor.  Az ifjú zsidó államot megtámadó egyiptomi hadsereg egyik előretolt hadoszlopa 25 kilométerre megközelítette Tel-Avivot. Napok alatt elfoglalhatták volna a várost.

Ekkor elhatározták, hogy a város védelmére bevetik a teljes izraeli légierőt – a rendelkezésre álló négy, frissen csempészett Avia S-199 repülőgépet. Lenart vezetésével a gépek szabályos alakzatban repültek, majd bombázni kezdték a konvojt. A váratlan támadás meghökkentette az egyiptomi tábornokokat, akik arra a következtetésre jutottak, hogy Izraelnek jelentős légiereje van.  Óvatosságból visszavonták az előretolt hadoszlopokat és Tel-Aviv megmenekült.

A siker nyomán a 28 éves Lenartot úgy emlegették, mint „Tel-Aviv megmentőjét”.

Nem ez volt az utolsó jeles tette. Jelentős érdemeket szerzett az iraki légihíd megszervezésében is, amikor sokszáz légijárattal mintegy 120 ezer iraki zsidót szállítottak Izraelbe 1948 és 1951 között.

Később főleg Kaliforniában élt, ahol számos akciófilmet is forgatott.  2015-ben, 94 éves korában Izraelben hunyt el.

A róla készült dokumentumfilmben elmondta, hogy tulajdonképpen mindent annak a falubeli parasztnak köszönhet, aki édesapját lezsidózta. Ha ez nem történik, soha nem vándorolnak ki, és valószínűleg Auschwitzban végzik, mint Magyarországon maradt nagyszülei és családjának további 14 tagja, akik mind ott pusztultak el.

 

Címkék:Lenovitz Lajos, Lou Lenart

[popup][/popup]