A világ legrégebbi ismert hajóroncsát fedezték fel Izrael partjainál

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A 3300 éves hajóroncs felfedezése megváltoztathatja az ókori hajósok navigációs képességeiről szóló tudományos feltevéseket.

Forrás: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Egy 3300 éve elsüllyedt hajót fedeztek fel a Földközi-tenger fenekén Izrael partjainál, ami a jelek szerint a legrégebbi ismert hajóroncs a modern történelemben. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint a hajó rakománya több száz ép kisebb tartályt, több száz egész korsót és más tárgyakat tartalmaz.

Az edények a késő bronzkorból (i. e. 14-13. század) származnak, és feltehetően kánaáni eredetűek. Olcsó,tömegesen gyártott termékeket, például olajat, bort és mezőgazdasági termékeket szállítottak bennük. A Földközi-tengeren eddig csak két másik, késő bronzkori rakományt tartalmazó hajóroncsot fedeztek fel – mindkettőt a török partoknál, viszonylag közel a szárazföldhöz.

3,300-year-old shipwreck discovered off Israeli coast redefines ancient maritime history

The ship’s location, far from land, suggests that ancient mariners had developed far more sophisticated navigation techniques than previously believed. READ MORE : https://www.euronews.com/2024/06/21/3300-year-old-shipwreck-discovered-off-israeli-coast-redefines-ancient-maritime-history Spark your senses, wake your wonder. Euronews Culture seeks to show creativity in action and inspire our audience to explore the world through the five senses.

Jacob Sharvit, az Izraeli Régészeti Hatóság tengeri egységének vezetője “történelemképünket megváltoztatónak” nevezte a felfedezést, megjegyezve, hogy az “soha nem látott módon tárja elénk az ókori hajósok navigációs képességeit.” Eddig ugyanis az volt a tudományos feltételezés, hogy ebben az időszakban a hajók biztonságosan, a parttól látótávolságban navigáltak.

“Ebből a földrajzi pontból azonban csak a horizont látszik körös-körül. A navigációhoz így valószínűleg nem volt más eszközük, mint a nap és a csillagok helyzetének megfigyelése. Hozzátette, hogy a felfedezés megnyitotta az utat a további kutatások előtt.

A több mint ezer méter mélyen fekvő hajóroncsból sikerült két amfórát sértetlenül kiemelni.

Israel21C

[popup][/popup]