Vezető európai rabbi sürgeti Izraelt, hogy szakítson a kontinens szélsőjobb pártjaival

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbikonferencia elnöke a Kneszet csütörtöki ülésén tartott felszólalásában kérte a képviselőket, hogy ne tartsanak fenn szoros kapcsolatokat az európai nacionalista csoportokkal – függetlenül azok viszonyától a zsidó állammal – mert ezzel a zsidó közösségeket veszélyeztetik.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbikonferencia elnöke (Fotó: Flash90)

„Ha egy párt eredendően rasszista, ellenséges a többségi társadalommal szemben és intoleráns a kisebbségek felé, amennyiben a zsidók nincsenek is célkeresztben, ott lehetnek a közeljövőben” – mondta Goldschmidt pénteki nyilatkozatában. Azt tanácsolta, hogy az izraeli politikusok konzultáljanak a helyi zsidó közösségekkel, még mielőtt felvennék a kapcsolatot a szélsőjobb képviselőivel. A rövidtávú előnyök Izrael számára az európai közösségek hátrányával járnak. A rabbikonferencia követi szerepet vállal fel a szélsőjobb megnyilvánulások elleni küzdelemben.

Mindez egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy Benjamin Netanjáhu lemondta ausztriai utazását, ami az első miniszterelnöki látogatás lett volna 1997 után. A tervezett út a jeruzsálemi és osztrák jobboldali kormányok közötti kapcsolatok szorosabbra zárását jelezte. Utóbbiban a szélsőjobb Szabadságpárt (FPÖ) is visel tárcákat.

Izrael hivatalosan bojkottálja az FPÖ-t, annak náci múltja és xenofób politikája miatt. Az utóbbi években azonban a párt elhatárolta magát a náci nézetektől, és 2017-es sikeres választási szereplése óta határozott Izrael-barát álláspontot foglal el.

Strache, a szélsőjobbos osztrák politikus Jeruzsálemben

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője és alkancellár, az év elején Netanjáhu Likud pártja meghívására látogatást tett Izraelben, ahol ígéretet tett arra, hogy Bécs „nyílt, tartós és baráti kapcsolatokra törekszik Izraellel”, és pártja „partner lesz az európai antiszemitizmus elleni küzdelemben”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár júniusi izraeli útja alkalmával kijelentette, hogy a zsidó állammal szemben gyakran ellenséges álláspontot elfoglaló EU-ban kiáll Izrael mellett. „Mi osztrákok – saját történelmünk tapasztalatából okulva – tudatában vagyunk annak, hogy felelősséggel tartozunk Izraelnek és a zsidó népnek. Biztosíthatom önöket, hogy Ausztria az antiszemitizmus minden formájával felveszi a harcot, lett légyen az a már létező, vagy újonnan importált zsidógyűlölet” – mondta Kurz.

Múlt hónapban Joáv Gallant lakásügyi miniszter törte meg a bojkottot, amikor találkozott Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel. Ő ugyan nem az FPÖ tagja, de a párt jelölte a miniszteri posztra.

Az elmúlt évek az európai populista mozgalmak nagyarányú előretörését hozták, amit sokan kapcsolatba hoznak a migrációs válsággal kapcsolatos elégedetlenséggel.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]