Politikusok a Holokauszt emléknapján

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Holokauszt emléknapja alkalmából Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését és biztosította a magyar zsidók közösségét az újonnan alakuló kormány tiszteletéről, barátságáról és védelméről. A német megszállási emlékmű elutasítását a baloldali ellenzéki vezetők mindegyike kiemelte megemlékező soraiban.

Orbán Viktor miniszterelnök levele Heisler Andrásnak:

Orbán Viktor

Orbán Viktor levele Heisler Andrásnak 20140416

 

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke

Mesterházy kisebbMa, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján minden magyarnak őszintén szembe kell néznie a múlt tragédiájával, és őszintén szembe kell néznie napjaink fenyegetéseivel is.

Őszinte választ kell találnunk arra, hogyan történhetett meg a 70 évvel ezelőtti tragédia, hogy miként fordulhatott az ország egykori vezetése saját népe ellen – és hogyan fordíthatta el a fejét a bűnöket látva sok millió magyar. De az is meg kell kérdeznünk, hogy az ország mai vezetése miért fordul szembe a holokauszt túlélőivel és leszármazottaival.

Mert a kormány nem a holokauszt-áldozatok emlékének ápolásával foglalkozik, hanem az egykori elkövetők bűneinek tisztára mosásával próbálkozik. A német megszállás emlékművére – nincs szükség. Mert nem a szembenézést szolgálja, hanem a szembenállást mélyíti. Nem a társadalmi megbékélést szolgálja, hanem az ellenségeskedést. Nem nyugalmat hoz, hanem feszültséget szít.

Felmentésre, bűnbocsánatra senki nem tarthat igényt az egykori felelősök közül – ahogy a történelem meghamisítása sem adhat a mai felelősöknek feloldozást. Nincs olyan ideológia, amely igazolná az Orbán-kormány szándékát, az emlékmű létjogosultságát, védelmezőinek igazát.

Ma is felelősségünk védelmezni a történelmi igazságot, kivívni a jog- és esélyegyelőséget, megteremteni biztonságos életet. Arra van szükség, hogy ezek érvényesüljenek a magánéletben éppúgy, mint a közéletben, Budapesten éppúgy, mint a városokban, falvakban, az országban mindenütt.

A mai napon minden őszinte demokratával közösen megfogadjuk, hogy vállaljuk a történelmi felelősséget. Ezért, amikor a mai napon tisztelettel fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, rájuk éppúgy emlékezünk, ahogyan az elkövetőkre emlékeztetünk. Mert csak így tanulhatunk a múltból, és csak így akadályozhatjuk meg, hogy az egykori bűnöket elkövessék megint. Csak így kerülhet közelebb a valódi szabadsághoz, a békéhez és a biztonsághoz minden magyar.

 

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője

bajnai_gordon

Emléknap

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött a gettók és gyűjtőtáborok felállítása Kárpátalján.

A holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, mely során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el. A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt. Ne feledjük el ezt akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar ránk erőltetni, mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól.

A mai emléknapon hajtsunk fejet az áldozatok előtt, és emlékezzünk! Ne felejtsük el őket soha!

Emlékezzünk azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek: rájuk legyünk büszkék!

Ne feledjük soha a bűnösöket sem: emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg!

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

GyurcsányA holokauszt áldozatainak emléknapjára

Horthy rendszere halálba küldött egymillió honfitársunkat. Kit a Don irányába, kit a gázkamrák poklába. Sokan azt gondolták, sőt, gondolják ma is, hogy ez rendben is volt. Pedig az a sár, ami akkor ránk tapadt, ma is égeti a bőrünket. Mi, demokraták, azt akarjuk, hogy a nemzet tanuljon történelmi bűneiből. Ne fosszuk meg a nemzetet attól, hogy jobbá, nemesebbé, tisztességesebbé váljék.

Ha megtörik a józan ész és a becsület erejét, ahogy 1944-ben tették, akkor erre a veszélyre figyelmeztetni kell 2014-ben is. Nincs ebben túlzott hisztéria. Inkább a közöny volt túlzott hetven éve, és az akkori gyilkosoknak, kollaboránsoknak ma sem lehet megbocsátani. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján álljon a lelkünkben, a szívünkben az örök mementó, hogy erősnek kell lennünk, tudnunk kell nemet mondani, és van olyan helyzet is, ahol a vélemény sem lehet szabad, ha valakit emberi méltóságában, gyászában aláznak meg. Az áldozatok fájdalma mindannyiunk fájdalma. Nem fogjuk hagyni, hogy a Gonosz arcát emberivé próbálják festeni hazug emléművekkel.

A történelem nem fogja felmenteni azokat sem, akik ma sunyítanak és elmossák a bűnösök felelősségét. Hitványságuk közössé válik gyalázatos 1944-es elődeikével.

Meghajtom fejem a zsidó és a roma holokauszt minden áldozata előtt, osztozom leszármazottjaik fájdalmában.

 

Schiffer András, az LMP társelnöke is a Duna-parti Cipőknél emlékezett az áldozatokra.

Schiffer_cipők

 Áder János, Navracsics Tibor és Pokorni Zoltán megemlékezéséről itt.

Címkék:Holokauszt emlékév, Holokauszt emléknap

[popup][/popup]