Orosz alija, török alija

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Oroszország és Törökország felől érkező alija kárpótolja Izraelt a nyugati bevándorlás visszaeséséért.

A nyugati országokból Izraelbe települők száma 2017-ben csökkenő tendenciát mutatott. Ezzel szemben az Oroszországból alijázók száma nőtt, a Törökországból érkezőké pedig megkétszereződött.

Az ügyben illetékes hivatal, a Zsidó Ügynökség (Szohnut) jelentése szerint az év első kilenc hónapjában összességében 23.415 bevándorlót regisztráltak az izraeli hatóságok, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 2 százalékos növekedést mutat.

Az egykori Szovjetunió utódállamaiból 13.192 személy vándorolt be, ami 8 százalékos emelkedést jelent, míg az USÁ-ból érkezett 2.282 bevándorló 11 százalékos csökkenés a statisztikában. Oroszországból – ahol a szankciók és pénzügyi válság, valamint az alacsony olajár következtében a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama 2014 óta a felére csökkent – 5.661 személy vándorolt Izraelbe.

Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség leköszönő elnöke szerint Putyin elnöknek a személyes szabadságjogok megnyirbálására irányuló politikája ugyancsak hozzájárult a zsidó kivándorlás erősödéséhez.

Ukrajnából, ahol a forradalom és az Oroszországgal 2013 óta fennálló konfliktus és területi viták nyomán összeomlott a gazdaság, mintegy 6.000 olé hadas (új bevándorló) érkezett.

Franciaországban 2015 volt a csúcsév a zsidó alija szempontjából; akkor 7.328 fő vándorolt Izraelbe. Azóta csökkenés tapasztalható, és az ez évi 3.138 bevándorló 26 százalékos csökkenésről tanúskodik az előző évhez képest. Franciaországban néhány stagnáló év után a gazdaság fellendülőben van, az antiszemita incidensek száma is visszaesett – a kormány szerint a 2015-ben bevezetett biztonsági intézkedéseknek köszönhetően. A 459 Nagy Britanniából bevándorolt 16 százalékos csökkenést jelent.

Az utóbbi időben az év első kilenc hónapjában érkezett a bevándorlók 75 százaléka, mert a családok többnyire az iskolaév kezdete előtt jönnek.

Törökországból a Recep Tayyip Erdoğan elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja politikája nyomán kibontakozott bizonytalan helyzet és a – sokak szerint államilag támogatott – antiszemitizmus hatására mintegy 350 zsidó vándorolt Izraelbe – a 2016. év azonos időszakának 164 bevándorlójával szemben.

A JTA cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:alija, Oroszország, Törökország

[popup][/popup]