Izraeli ex-kommandósok titokban ukrán civileket képeznek ki

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Times of Israel arról ír, hogy az izraeli hatóságok szemet hunynak a korábban a CAHAL-ban szolgált katonák akciója fölött: „Azzal, hogy Ukrajnáért harcolunk, saját országunkat is védjük” – mondja az egyik kiképzőtiszt.

Ukrán katonák gyakorlaton – képünk illusztráció (U.S. Army photo by Staff Sgt. Adriana M. Diaz-Brown, 10th Press Camp Headquarters)

A valahol Nyugat-Ukrajnában zajló kiképzésben egyaránt részesülnek civil férfiak és nők. Legtöbbjük most ismerkedik a fegyverekkel, felületes kiképzést kapott, vagy a lövészetet hobby szinten űzte.

„Az ország lakossága rövid időn belül átállt a háborús üzemmódra. Mindez a szemünk előtt zajlott” – mondja az izraeli instruktor.

„Néhány órán belül a pincérből, szakácsból és ügyvédből álló csapat teljesen átalakult. Mindez a szemem előtt játszódott le. A kiképzés kezdetén sokan hánytak az erőfeszítéstől és a sokktól. Aztán lassan magukhoz tértek, megnyugodtak, visszaálltak, mert nincs más választásuk” – mondja.

A program felelőse, a magát Dannynek nevező ex-kommandós arról beszél, hogy ez az egész mentőakciónak indult, amikor civil menekülők fegyveres kíséretet kértek maguknak. „Hamar kiderült, hogy valami egészen másra van szükségük.”

Danny először 1997-ben árt Ukrajnában, és az oroszok krími hadjárata idején is ott volt 2014-ben. Elkötelezett híve Ukrajnának. „Amikor egy elpusztításra ítélt országba jössz, eszedbe jut saját hazád, és annak védelme” – mondja.

A hivatalos Izrael még védelmi felszerelést sem szállít Ukrajnának – az Oroszországgal fennálló különleges viszony okán. Így nem adta át Ukrajnának a Vaskupola nevű légvédelmi rendszert sem.

Az újság egy izraeli hivatalnokot idéz, aki szerint a politikai vezetésnek tudomása van ezekről az akciókról, de szemet huny fölötte. „Egységesek vagyunk a támogatást és a szolidaritást illetően az orosz agressziótól szenvedő ukrán néppel” – nyilatkozta.

A szíriai orosz jelenlét az oka, amiért Izrael nem támogatja intenzívebben Ukrajnát. Idővel azonban ez változhat. „Az igazság az, hogy kezd elegünk lenni az oroszokból Szíriában, mert már többször átvágtak minket” – tette hozzá. „Igaz, hogy egyeztetünk velük, de nincsenek illúzióink – ők nem a mi oldalunkon állnak, hanem a szíriaiakén, irániakén, a Hezbollah oldalán. És mindez rendesen megkeseríti az életünket. Ezt sosem szabad elfelejtenünk” – mondja az izraeli tisztviselő.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Izraeli ex-kommandós, katonai kiképzés, Ukrán civilek

[popup][/popup]