Izrael: több mint 600 vádemelés a 2021 májusi arab-zsidó erőszakhullám nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Államügyészség kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a vádlottak 89%-a arab, negyedük kiskorú. Összesen 616 esetben emeltek vádat, köztük 239 esetet minősítettek rasszista indíttatásúnak.

Izraeli rendőrök az erőszak sújtotta Lodban, 2021 május 11-én (Forrás: Wikipedia)

 

A múlt májusi gázai konfliktus idején Izrael vegyes lakosságú városaiban addig példa nélkül álló hevességű erőszakos cselekményekre került sor.

616 izraeli elkövető közül 239-et vádolnak a 108 súlyosabb, terrorista vagy rasszista cselekmény elkövetésével. A vádlottak 85%-a arab és 15%-a zsidó, ötödük volt kiskorú.

A jelentésben szerepel, hogy 80 esetben az eljárás lezárult, és a súlyosságnak megfelelő ítéletek születtek.

Bár az Izrael és a gázai Hamász közötti 11 napos májusi konfliktus idején az arab-izraeli vegyes lakosságú városokban lezajlott zavargások epicentruma Lod volt, azok Haifára, Bat Jamra, Jaffára is átterjedtek. Legalább ketten veszítették életüket, és több százan megsebesültek.

A gyilkos erőszak ugyan nem példa nélkül álló, de az eddigi egyik legsúlyosabb Izrael történetében, és rávilágított a hosszú ideje meglévő éles konfliktusra.

A háborún kívül a tömeges erőszakot a Jeruzsálem óvárosában lezajlott események és palesztin családok kelet-jeruzsálemi kilakoltatása elleni tiltakozás is szította.

Az izrael arabok jogaiért küzdő Mossawa Center, „szelektív bűnüldözésről” beszélt, mert szerinte a rendőrség és a nyomozó hatóság nem vonta felelősségre azokat a zsidókat, akik arab izraeliekre támadtak.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:2021, erőszakhullám, Gázai konfliktus, vegyes lakosú városok

[popup][/popup]