Köves Slomó: konzultációt kell indítani az antiszemitizmus ellen

Írta: MTI - Rovat: Politika

Konzultációt kell indítani az antiszemitizmus ellen a magyar társadalomban és a zsidó szervezetek között is – hangsúlyozta köves slomó, az egységes magyarországi izraelita hitközség (emih) vezető rabbija csütörtökön budapesten, sajtótájékoztatón.

Koves SlomoKöves Slomó azt mondta, jogvédő szervezetet kell alakítani, amelyhez az antiszemita megnyilvánulások kárvallottjai fordulhatnak, és tisztázni kell azt is, miként lehet ezeket az atrocitásokat jogilag számon kérni. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit nemrégiben a nyílt utcán szidalmazták, hozzáfűzve: manapság rendszeresek az ilyen jelenségek.

Az EMIH vezető rabbija kiemelte: a hatalom legnagyobb felelőssége a jogállami keretek biztosításában van, az utóbbi hónapokban, hetekben ugyanis tapasztalható “egyfajta hangulatromlás”, a közbeszédben egyre inkább megengedettek az antiszemita, rasszista kijelentések.

Köves Slomó felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a történelmi keresztény egyházi vezetők részéről tapasztalhatók szimbolikus gesztusok, amelyekben jelzik, hogy az antiszemitizmus nem egyeztethető össze vallásuk tanításával.

Meglátása szerint biztatni kell a zsidó közösség tagjait arra, hogy legyenek büszkék az identitásukra. Kitért arra is, hogy „hihetetlen” lemaradás tapasztalható a zsidóságról szóló tananyagban.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) korábbi elnöke, jelenleg a Mazsihisz vezetőségének tagja elmondta: “pozíciókeresés helyett” inkább a zsidó szervezetek együttműködésére, egységes fellépésére van szükség. Elmondta, várják a zsidó közösségek hozzászólását az antiszemitizmus elleni küzdelem témájában.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke rámutatott: szükség van érdekegyeztető fórumra, amelyhez fordulhatnak a holokauszttúlélők és hozzátartozóik, hogy ne kelljen félelemben élniük mindennapjaikat, mivel az antiszemitizmus a rendszerváltás után folyamatosan megmutatkozott. Sérelmezte továbbá, hogy a héber nem szerepelhet az idegen nyelvi érettségi tárgyak között.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének elnöke azt mondta: a gazdasági válság felerősíti az antiszemitizmust, ezért a zsidóságnak össze kell fognia, egységesnek kell lennie.

[popup][/popup]