YidLife Crisis: jiddis sitcom nem csak zsidóknak

Írta: Mika Klára - Rovat: Film, Hagyomány, Humor, Kiemelt, Kultúra-Művészetek

Immár második évadát kezdte meg az egyre jelentősebb nemzetközi renoménak örvendő kanadai jiddis sitcom. Ha akarsz röhögve tanulni a zsidóságról, ne hagyd ki!

Jamie Elman kockás ingben és Eli Batalion kék pólóingben, a sorozat alkotói és főszereplői

Miről is szól a YidLife Crisis?

Jamie “Chaimie” Elman és Eli “Leizer” Batalion társszerzői, rendezői és egyben főszereplői is a 18 év felettieknek ajánlott, Kanadában játszódó első, nagyrészt angol feliratos jiddis, olykor angol nyelvű web szériának, melyben egymás legjobb barátját, szárnysegédjét és legfőbb filozófiai riválisát alakítják.

A két 40 felé közeledő gyerekkori barát együtt koptatta a zsidó iskola padjait, jelenleg legnagyobb problémájuk, hogy  szinte bármi áron – lehetőleg zsidó – nőt akarnak szerezni.

Az epizódokban könnyed és laza hangvétellel, komikus és (ön)ironikus szemszögből tárgyalják ki a zsidó vallásgyakorlat ősrégi alapkérdéseit és furcsaságait, azokat az általuk megtestesített, modern kori kulturális zsidó identitással ütköztetve, ami barátságos nézeteltérésekhez és folyamatos évődéshez vezet közöttük.

Chaimie képviseli a szekuláris, asszimilálódott, de kulturális identitásában nagyon is zsidó vonalat, aki lazán letol egy sajtburgert Jom kippurkor. Leizer konzervatívabb, vallásos, zsinagógába jár, próbálja tiszteletben tartani a zsidó hagyományokat, s erre biztatja barátját is, de a végén mindig ő az, akit lezüllesztenek.

A második évad nyitó szériájában például a két jó barát Montreal elővárosának negyedében találkozik Ros Hasanakor, és egy betérő hindu barátjuk briszére (körülmetélésére) igyekeznek. A ceremónián Chamie kisfiúsan bájos és visszafogottan lázadó karaktere kissé betép egy füves cigitől, a komolykodó Leizer pedig belehabarodik egy a Zsidók Jézusért mozgalomhoz tartozó lányba. A szexis nő kedvéért önként és dalolva hagyja, hogy az a fürdőkádban megkeresztelje – ám a szövetség jelét nem tüntetheti el, védekezik lebukásakor. A szituáció egyből megannyi megvitatandó témát vet fel, a vallási sovinizmustól kezdve a messiási zsidóságon át a felnőttkori körülmetélés orvosi szempontjaiig.

A komédia-sorozatot a legjobb vígjáték sorozat díjára jelölték a Torontói Web Fesztiválon, a két alkotót felkapta az amerikai és az izraeli sajtó is. Zsidó hírességek már sorban állnak a vendégszereplésért a következő szériában. A legutóbbi, Valentin napi részben feltűnt az Agymenőkből ismert Mayim Bialik is.

Bialik az epizódban Chaya-t alakítja, egy ultra komoly, célorientált, zsidó idegsebész lány figuráját, aki hagyományőrző zsidó házaséletet akar élni. A szüleik által összehozott randi keretében egy kóser szusi étteremben találkozik Leizerrel, s mint azzal a helyszínen szembesülni kényszerül, Chaimievel is, akit barátja kimentő emberként visz magával, ha netalántán rosszul sülne el a randi, megígérve, hogy cserébe a szívességért megcsinálja 3 évre visszamenőleg Chaimie adóbevallását.

“Ahogy édesanyáink megbeszélték, én egy hagyományőrző zsidó életvitelt szeretnék. Jelölteket keresek. Nagyon pontosan tudom, hogy mit akarok. Egy vak-randi a leghatékonyabb módja annak – mert kapásból tudom az összes kérdést, ami rávezet -, hogy megtudjam, van-e értelme az időmet vesztegetni” – így a társkereső lány.

Chaya szelektáló-kifaggató kérdései között szerepelnek:

Zsidó vagy? Egyedülálló? Mit gondolsz a gyermekvállalásról? Igen, nem, hány gyereket tervezel? Mi a véleményed a kóser étkezésről, otthon, házon kívül? Hogyan töltenél el egy romantikus estét? Három szó, ami leginkább jellemez téged? Tay–Sachs-kór előfordult-e a családodban? És irritábilis bél-szindróma? Nobel-díjas a felmenőid között? Mit gondolsz az otthoni iskoláztatásról? A gyerekek beoltatásáról? A szoptatásról? Szerepelsz-e bűnügyi nyilvántartásban? Van-e vényköteles gyógyszerfüggőséged? Utaztál-e Nyugat-Afrikába az elmúlt hat hónapban? Jártál-e Izraelben? Magad csomagoltál be, vagy valaki más helyetted? Ki volt az a személy, aki helyetted pakolt be, anyukád?

A Yidlife Crisis intelligens és szórakoztató egyvelege a zsidóság önreflexiójának, a humornak és bizarr szituációknak, ahol kendőzetlenül kerül terítékre olyan kényes kérdések megvitatása is, mint a szexualitás, a vallási és nacionalista szélsőségesség, s közben számtalan jiddis kifejezést is tanulhatunk.

Egész biztosan hallani fogunk még róluk.

 

Címkék:coolside, humor, zsidóság

[popup][/popup]