Tűzszünetet kötöttek, de az Iszlám Dzsihád tovább lő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztin illetékesek szombaton bejelentették, hogy Izrael és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet Egyiptom közvetítésével tűzszünetet kötött, amely szombat este 22.00 órakor lép életbe. Izraeli források mintegy félórája megerősítették a hírt, de az Iszlám Dzsihád tovább lő.

Úlésezik az Izraeli Véderő vezérkara, középen Herzi Halevi főparancsnok (Fotó: Izraeli Véderő)

A tűzszünet véget vethet a 2021-es tíznapos háború óta legsúlyosabb, határon átnyúló tűzharcnak.

A fegyvernyugvás érdekében közvetítő Egyiptom felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák be a megállapodást – számolt be róla az egyiptomi Al Kahera Val Nas televíziós csatorna.

Ennek ellenére az Iszlám Dzsihád tovább lőtte rakétáit este 22.00 óra után is. Izrael figyelmeztetett, hogy viszonozni fogják a támadást, ha nem szüntetik be a rakétázást.

Izrael kedden reggel indította el a légicsapásait. Mint közölték, a támadások az Iszlám Dzsihád gázai övezeti parancsnokai ellen irányultak, akik támadásokat terveztek Izraelben.

Válaszul az Irán által támogatott iszlamista szervezet, amely a második legerősebb fegyveres csoport a Gázai övezetben, több száz rakétát lőtt ki, ezért másfél millió izraelinek kellett óvóhelyekre menekülnie.

Az elmúlt öt napban az izraeli csapások az Iszlám Dzsihád hat magas rangú vezetőjét ölték meg, és számos katonai állását megsemmisítették.

[popup][/popup]