Szövegkörnyezetből kiragadva idézték az uszítást

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mohammed-Mursi

A szövegkörnyezetből kiemelve idézték az iszlamista egyiptomi elnöknek az izraeli politikát bíráló korábbi kijelentéseit, amelyeknek a visszavonására szólította fel Mohamed Murszit az Egyesült Államok – közölte szerdán az elnök egyik szóvivője.

A Washingtonban székelő Közel-keleti Médiakutató intézet a közelmúltban egy videofelvételt tett közzé, amelynek tanúsága szerint Murszi még az egyiptomi Muzulmán Testvériség vezetőjeként egy három évvel ezelőtti interjújában “Palesztina megszállóit”, vagyis az izraelieket “vérszívóknak”, “háborús uszítóknak”, valamint “disznók és majmok leszármazottainak” titulálta. A jelenlegi egyiptomi elnök egyebek között arról beszélt a palesztin Hamász mozgalom által üzemeltetett al-Kudsz tévécsatornán, hogy a “cionista bűnözőknek” minden eszközzel ellen kell állni.

A felvételen egyebek közt ilyen mondatok hallhatók: “Drága testvérek, nem feledhetjük el, hogy gyerekeinket és unokáinkat gyűlöletre kell nevelnünk a cionisták és a zsidók ellen, és mindazok ellen, akik támogatják őket.”

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden sértőnek nevezte a Murszi által használt nyelvezetet.

“Úgy gondoljuk, hogy ezeket a kijelentéseket meg kell tagadni, méghozzá határozottan kell megtagadni” – hangoztatta Nuland.

A szóvivő szerint Washington már jelezte Kairónak a felvétellel kapcsolatos aggályait. Emlékeztetett arra, hogy a kongresszus, amely felfüggesztette az 1 milliárd dolláros pótlólagos amerikai segély folyósítását Egyiptomnak, élénk figyelemmel kíséri a fejleményeket.

“Teljes egészében visszautasítjuk ezeket a kijelentéseket, miként minden olyan beszédet, amely szítja a vallási gyűlöletet. Az ilyen retorikát túl régóta alkalmazzák a térségben, az ellentétes a békét célzó törekvésekkel” – hangoztatta a külügyi szóvivő.

“Murszi elnöknek világossá kell tennie, hogy valamennyi vallás követőit tiszteletben tartja, továbbá hogy az ilyen retorika elfogadhatatlan, és nem vezethet eredményre a demokratikus Egyiptomban” – jelentette kedden Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Mohamed Murszi, Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke. Az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom vezetőjének hatalomra kerülése, majd a későbbi, részben meghiúsult hatalomkoncentrálási kísérlete aggodalmat keltett a nyugati államokban és Izraelben. A közel-keleti béke legfontosabb sarokköve ugyanis az 1979-ben megkötött egyiptomi-izraeli békeszerződés.

[popup][/popup]