“Sokan félnek nyilvánosan kiállni Izrael mellett”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megrázó volt látni a Rumbach utcai zsinagógába lépve azokat a piros kismotorokat, amelyekre egy-egy izraeli túsz fényképe volt ragasztva, köztük gyermekeké, és egy csecsemőé is.

Grósz Andor Mazsihisz elnök

„A sport ereje a társadalomban, az ellenálló képesség erősítése vészhelyzet idején” címmel tartottak előadást csütörtökön a Rumbach utcai zsinagógában, a Zsidó Világkongresszus és az Izraeli Labdarúgó szövetség (IFA) által szervezett rendezvényen részt vett Moshe Zuares, az IFA elnöke, és Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke – írja a Nemzeti Sport.

Mint ismert, a Hamász nevű terrorszervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, a háború azóta is tart, rengeteg embert túszként tartanak fogva, és sok sportoló, illetve futballista is életét vesztette a konfliktusban. A válogatott októberi Eb-selejtező-mérkőzéseit elhalasztották, majd október végén eldőlt, hogy Magyarország segítségének köszönhetően Izrael Felcsúton, a Pancho Arénában játszotta és játssza le két hazai mérkőzését.

Az izraeli labdarúgó válogatott magyarországi szereplése kapcsán rendezett beszélgetésen Dr. Grósz Andor arról beszélt, hogy felemelő volt az az összetartás, amelyet szerda este Felcsúton tapasztalt az Izrael–Svájc mérkőzésen, és kiemelte, hogy az 1–1-es végeredmény pontokban talán nem jelent sokat, de Izraelnek és a zsidó közösségnek nagyon sokat jelentett, mert a meccsen és előtte megmutatták, hogy a béke pártján állnak, és élni akarnak.

Ezt követően hangsúlyozta, hogy hite szerint a futball képes összehozni a különböző hátterű, vallású és világnézetű embereket. Hozzátette, hogy a tragikus október 7-i támadás óta az egész labdarúgó-közösség összefogott, majd kiemelte, hogy a magyar kormány, a miniszterelnök, az MLSZ és az Izrael Magyar Nagykövetségének jóindulatának és erőfeszítésének köszönhető, hogy  itt játszhatnak Magyarországon.

A beszédek után két pódiumbeszélgetés következett, az elsőn Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, Moran Meiri, az IFA elnökhelyettese, és Bienerth Gusztáv, a Ferencváros igazgatósági tagja vett részt, a másodikon pedig Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója, (aki korábban évekig futballozott Izraelben), Ronit Glasman, az IFA üzleti és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Elior Blux izraeli youtuber.

Yacov Hadas-Handelsman szintén kiemelte, mennyire fontos szerepe van a magyar kormánynak és Magyarországnak abban, hogy itt rendezhetik meg a mérkőzéseket, Moran Meiri pedig megemlítette, hogy Magyarország mellett Németország is felajánlotta a segítségét, ők is vendégül látták volna a válogatottat, amiért nagyon hálásak. Emellett hosszasan beszélt arról, világszerte mennyi támogatást, segítséget kapott a labdarúgóktól és a kluboktól, és hozzátette, hogy sokan félnek nyilvánosan kiállni Izrael mellett, de a háttérben sokat segítenek, és támogatásukról biztosítják a nemzetet.

Később Sallói István nemcsak azt mondta el, miért tanult meg héberül, hanem azt is megemlítette, hogy ő utána sok magyar labdarúgó játszott Izraelben, és mindenki nagyon jól érezte magát az országban, ezért a mai napig nagyon közel áll hozzájuk Izrael. Mint mondta, az október 7-i támadás óta folyamatosan követi az eseményeket, igyekszik minél többet segíteni, és azt tapasztalja, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége Izrael mellett áll, ám sokan a félelem miatt ezt nem merik nyilvánosan vállalni.

[popup][/popup]