Magyarország az első EU-s ország, amely bojkottálja a Durban-i konferenciát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jerusalem Post cikkében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levelét idézte, melyet a Simon Wiesenthal Központ kormányügyek felelősének, Mark Weitzmannak írt a Durban IV. konferenciával szembeni magyar bojkottlépést indokolva. 

Szíjjártó Péter külügyminiszter

„A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és teljes mértékben elkötelezett a zsidó nép biztonságának garantálásában – ezt a nemzetközi színtéren is következetesen képviseljük” – fogalmazott Szijjártó.

Emiatt Magyarország nem támogatta a Durbani Nyilatkozatot sem, amit tavaly fogadott el az ENSZ Közgyűlése.

20 éve tartották a rasszizmus elleni durbani konferenciát, ami antiszemita és Izrael-ellenes üzenetekbe torkollott és Izraelt apartheid államnak bélyegezte – idézte fel a Jerusalem Post, mely jelezte: számos ország: köztük az USA, Kanada, Izrael, Olaszország, Németország és Ausztrália is bojkottálta már a rendezvényt az elmúlt években.

Múlt héten Nagy-Britannia jelezte, hogy az USÁ-hoz  Kanadához és Ausztráliához csatlakozva bojkottálja a Durban IV. konferenciát az antiszemitizmus miatti aggodalmak miatt. Franciaország távolmaradására is számítani lehet.

A konferencia nyilatkozatának korai tervezete egyenlőségjelet tett a cionizmus és rasszizmus közé aminek hatására az USA és Izrael kivonult. Végül a tervezetből kivették a cionizmus mint rasszizmusra vonatkozó részt, de az izraeli-palesztin konfliktus továbbra is az egyetlen nevesített példája a „rasszizmusnak, faji diszkriminációnak, xenofóbiának”.

A durbani NGO Fórum megerősítette Izrael mint “rasszista apartheid állam” hamis vádját, népirtással vádolta az országot, valamint antiszemita anyagokat, így a múlt század elején keletkezett Cion bölcseinek jegyzőkönyvét is osztogatták a rendezvényen.

[popup][/popup]