Közös listán indulnak az arab pártok

Írta: http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu/ - Rovat: Hírek - lapszemle

haneen-zoabi

Hanan Zoabi

 

A Kneszet arab pártjainak képviselői  megállapodtak abban, hogy közös listán indulnak a március 17-.én tartandó általános választásokon.

Ennek szükségességét abban látják, hogy egyenként esetleg nem érik el a bejutási küszöböt, és így a milliós arab választó-tömeg érdekképviselő nélkül maradhat a törvényhozásban.

A közös lista élén Ajman Odeh, a Hadas kommunista párt (lényegében anticionista arab párt) főtitkára áll. A hetekig tartó megbeszéléseken és alkudozásokon végül döntöttek: a Hadas, a Balad, a Ta’al és a „déli iszlám mozgalom” megállapodásra jutott.

A tervezett közös arab lista nyilnánosságra hozatalára vasárnap, sajtótájékoztatón került sor Názáretben.

Avigdor Liberman külügyminiszter (Jiszráél Béjténu) petíciót készül beterjeszteni a leendő  egyesült arab lista ellen, amelynek egyik alkotó pártja, a Balad párt, amelynek képviselőnője, Hanin Zoabi asszony 2010. májusában ott volt a Törökországból indult, a Gázai-övezet blokádját megtörni szándékozó Mavi Marmara hajó fedélzetén, és számos kijelentésével bizonyította ideológiai szembenállását Izrael Államával, mint zsidó állammal.

A képviselőnő, aki nem egyszer fasisztának és rasszistának nevezte Binjamin Netanjáhu miniszterelnököt, Avigdor Lieberman külügyminisztert és a politikai jobboldal más képviselőit, látogatásokat tett Izraellel hadiállapotban lévő arab államokban.

A petíció szerint a Balad párt arab terrorszervezetekkel tart fenn kapcsolatot.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]