„Kétszáz oldal semmi” – kiborultak Schmidt Mária anyagától

Írta: Czene Gábor / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Különös dolgok történnek a Sorsok Háza körül. A koncepciót nem az épülő emlékközpont vezetésével megbízott Schmidt Mária, hanem Lázár János küldte szét a minap: a miniszter március elsejéig várja a javaslatokat. A lapunk által megkérdezett szakértők véleménye lesújtó.

20150127 Sorsok Háza

Épül a Sorsok Háza (fotó: Mirkó István, Népszabadság)

Az előzetes kiállítási és szakmai koncepció 2013. szeptember végén született, de a kísérőlevél tanúsága szerint a miniszter is csak a közelmúltban kapta meg, az építtetőnek kijelölt Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bocsátotta a rendelkezésére.

A lapunk birtokában lévő koncepciót a Schmidt Máriához kötődő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány készítette az MNV Zrt. megbízásából. A Schmidt Mária által jegyzett anyag kereken kétszáz oldal, ebből több mint százhetvenet elfoglal a fotókat, térképeket, táblázatokat tartalmazó melléklet. Maga a koncepció tehát nem egészen harminc oldalt tesz ki.

A kommunikációs terv részeként a koncepció kitér a várható támadásokra is. Ezek részben a szélsőjobboldal felől érkeznek majd, míg „a szakmai támadások döntő többsége a Terror Háza Múzeumot és annak vezetőjét, Prof. Dr. Schmidt Máriát érhetik, és előreláthatólag a Terror Háza Múzeummal kapcsolatban korábban megfogalmazott támadásokkal rokoníthatók”.

Kormányhoz közeli információk alapján a múlt héten írtunk arról, hogy a Sorsok Háza építését várhatóan március végéig befejezik a Józsefvárosi pályaudvar helyén (a beruházásra eddig mintegy 6,6 milliárd forintot biztosított a kormány).

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Sorsok háza

[popup][/popup]