Jom haSoá Izraelben – A statisztikák szerint 800 túlélő töltötte be 100. életévét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hétfőn este 8 órakor veszi kezdetét Izraelben a Jom haSoá, a Holokauszt emléknapja. A nemzeti szocialista, náci népirtás hat millió zsidó áldozatára emlékeznek.

Yad Vashem, biztonságo őr a Nevek Csarnokában (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

A koronavírus megfékezése céljából hozott gyülekezési tilalom miatt idén a Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap állami szertartását a Jad Vasemben előre rögzítették – írja az ujkelet.live.

A felvételeket, melyeken Reuven Rivlin államfő és Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök is felszólal, a TV és rádió is leadja, de Facebookon és a Jad Vasem weboldalán is megtekinthető lesz.

Hat fáklyát gyújtanak meg a hat millió meggyilkolt zsidó emlékére.

A Jad Vasem arra ösztönzi az izraelieket, hogy tanulmányozzák az intézmény digitális anyagait a holokausztról, és arra számítanak, hogy sokan csatlakoznak majd később este a túlélők történeteinek meghallgatásához, amit videokonferencián közvetítenek.

Este 21.00-kor számos más szervezet is online programokkal készül, amiket videokonferencián keresztül lehet majd figyelemmel követni.

A koronavírus 172 izraeli halottja között holokauszt túlélők is voltak, köztül Arije Even (88), az ország első áldozata, aki 1949-ben egyedül alijázott Magyarországról Izraelbe, valamint Eliezer Grynfeld (96), aki 2014-ben Ferenc pápát fogadta a Jad Vasemben.

Kedd reggel 10 órakor országszerte 2 pecre megszólalnak a szirénák az áldozatok emlékére.

A szirénák után koszorúzással folytatódik az emléknap a Jad Vasemben, melyet a múzeum Facebook-oldalán élőben közvetítenek majd.

A záró ceremóniára 16:30-kor a Haifa melletti Lochamei Hageta’ot kibucban kerül sor. Az eseményt az izraeli 11-es tévécsatorna élőben közvetíti.

Az izraeli államkincstár szerint 189.500 holokauszt-túlélő él Izraelben. Mintegy 31.000 közülük 90 év feletti, míg több mint 800 betöltötte 100. életévét. A túlélők átlagéletkora 83,9 év.

Az elmúlt egy év során 15.170 túlélő hunyt el.

A legtöbb túlélő Haifán él, amit Jeruzsálem és Tel-Aviv követ.

A Központi Statisztikai Hivatal vasárnap közzétette a világ különböző pontjain élő zsidók számát.

A KSH szerint 2018 végén a zsidók száma 14,7 millió volt, kicsivel kevesebb mint az 1925-ben regisztrált 14,8 millió, míg lényegesen kevesebb, mint a II. világháború kitörésének évében, 1939-ben feljegyezett 16,6 millió.

45 százalékuk, 6,7 millió Izraelben él, közül 5,2 millió Izraelben született, míg 1 millió Európában vagy az amerikai kontinensen.

Az Egyesült Államok a második listán 5,7 millió zsidóval, majd Franciaország, Kanada, az Egyesült Királyság, Argentína, Oroszország, Németország és Ausztrália következik a sorban.

[popup][/popup]