Ferenc pápa nemzetközi vallásközi szervezet felállításáról tanácskozott Simon Peresszel

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A közel-keleti helyzetről és a konfliktusokban a vallások közötti együttműködésről beszélt egymással Ferenc pápa és Simon Peresz volt izraeli államfő csütörtöki vatikáni találkozójukon.

Simon Peresz Ferenc pápa  Yonatan Sindel Flash90

Simon Peresz és Ferenc pápa üdvözli egymást (a fotó egy korábbi alkalommal, idén májusban készült, készített: Yonatan Sindel / Flash90)

A háromnegyed órás találkozó témáit – hivatalos vatikáni közlemény helyett – Federico Lombardi szentszéki szóvivő ismertette az újságírókkal.
Az egyházfő és a volt izraeli elnök arról egyeztetett egymással, milyen szerepet kaphatnak a különböző vallások a közel-keleti béke megteremtésében – mondta Lombardi. A szóvivő hangsúlyozta, Ferenc pápa érdeklődéssel hallgatta Simon Peresz javaslatát az Egyesült Vallások Szervezetének létrehozásáról.

Ennek részleteit a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap csütörtöki számában fejtette ki Simon Peresz. A 91 éves izraeli politikus, akit 1994-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki, azt hangoztatta, hogy amikor a terroristák a hit nevében gyilkolnak embereket, az ENSZ szerepét a vallásoknak kell átvenniük. A vallások ENSZ-szervezete, ahogyan Peresz nevezte, egyetemes nyilatkozatban fektetné le a jelentősebb vallások által elfogadott értékeket. Simon Peresz a nemzetközi vallásközi szervezet élére Ferenc pápát javasolta.

A mostani “háborúk teljesen újak a múltbéliekhez képest eszközeikben és főleg indítékaikban. Az ENSZ olyan politikai szervezet, amelynek sem hadserege nincsen, mint a nemzeteknek, és meggyőződés sem vezérli, mint a vallásokat. És ez látszik is: amikor az ENSZ a Közel-Keletre a Fidzsi-szigetekről érkező békefenntartókat küld, és ezeket a terroristák túszul ejtik, mit tehet az ENSZ főtitkára? Szép kijelentéseket tesz. Ezeknek ereje és hatása azonban nem ér fel a pápa akármelyik homíliájával, amelyre csak a Szent Péter téren fél millió embert gyűlik össze” – nyilatkozta Simon Peresz a Famiglia Cristianának.

Lombardi atya hozzátette, Ferenc pápa egyelőre nem vállalt személyes kötelezettséget. A vallásközi szervezet terveit a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa vizsgálja majd meg.
Ferenc pápa és Simon Peresz legutóbb június 8-án találkozott egymással a vatikáni kertekben tartott izraeli-palesztin békeimán, amelyen Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett.

Az egyházfő a volt izraeli elnök után hosszan beszélgetett El Hasszan Bin Talal jordániai herceggel, az ammáni uralkodó nagybátyával is, aki egy közel-keleti vallásközi központ elnöke.

[popup][/popup]