AZ Eurovízió bojkottjára felhívó plakátok jelentek meg Kolozsváron

Írta: foter.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

Többek között a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) is panaszt emeltek az Izrael-ellenes feliratokért.

Izrael-ellenes és antiszemita provokációnak tartja a Kolozsvári Zsidó Hitközség, hogy a tel-avivi Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára felszólító plakátok jelentek meg Kolozsvár utcáin. Az esetről értesítették Izrael nagykövetségét, ugyanakkor panaszt tettek a városházán és a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) is.

A zsidó hitközség azért érzi sértőnek a plakátokat, mert a rajtuk szereplő stilizált V betű az SS jelvényre utal, míg a „Bojkott” szót – az egyik helyen – egy zsidó nemzetiségű író fényképére helyzeték el, aki Izrael alapításának 71. évfordulója alkalmából szervezett kulturális esemény meghívottja. A Izrael-ellenesség abból a feliratból is kiolvasható, miszerint tilos a szórakozás „az elfoglalt területeken” – sorolta kifogásait Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

Felháborodással szerzett tudomást az esetről Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) elnöke is, aki szerint a plakátok készítői azt sugallják, hogy Romániának szolidaritást kellene vállalnia Palesztinával, ezért bojkottálnia kellene a Tel-Avivban szervezett eseményt.

[popup][/popup]