Abaújszántón felújították a zsidó temetőt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

2019. március 22-től március 31-ig zajlott Abaújszántón a zsidó temető felújításának kivitelezése.

Abaújszántó, zsidó temető felújítás. A képen a felújítás folyamatban

Mint ismeretes, a Miniszterelnökség állami költségvetésből elkülönített 400 millió forintos céltámogatásából, a Mazsök által kiírt és elbírált pályázaton elnyert támogatásokból zajlottak vidéki temetőfelújítások az elmúlt hónapokban.

Abaújszántón műszaki, felújítási tevékenységek zajlottak – tájékoztatta lapunkat Pachinger János, Abaújszántó Város Önkormányzata pályázati referense.

Az Abaújszántói zsidó temető körbekerítették

  • Kovácsolt jellegű vaskapu készítése mángorolt szelvényáruból
  • Kerítés bontása, építése 348 m hossza
  • Sarkok megerősítése

A felújítás során megvalósított tevékenységek:

A temető keleti és nyugati oldalán betonkerítéssel kerített, déli és északi oldalán drótkerítéssel.

A kivitelezés során 348 méter hosszúságban a keleti és a nyugati oldalon található régi betonkerítést elbontották, és kialakították az új oszlopokat és kerítéselemeket.

“A bejárat a déli oldalon nyílt, a temetővel szomszédos lakóház udvaráról, mely konfliktusok forrása volt, hisz az ott élő idős tulajdonos udvarán járnak át a látogatók és a karbantartó munkások is.

Az áldatlan állapot megszüntetése céljából a temető Dobó I. utcai oldaláról alakítottunk ki bejáratot, amelyet számzáras megoldással tettünk nyithatóvá illetve zárhatóvá, hogy a temető csak az illetékes látogatók tudják megközelíteni” – fogalmazott az önkormányzat referense.

[popup][/popup]