A sikerlisták élére ugrott Art Spiegelman holokauszt-képregénye

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Vasárnapra Art Spiegelman bő harminc éve megjelent, a holokauszt történetét, illetve a szerző viharos életét és holokauszt-túlélő szülei megrázkódtatásait megkapóan feldolgozó képregénye, a Maus lett az első az Amazon sikerlistáján. Egészen pontosan a kétkötetes képregény teljes kiadása, a sikerlista első hét helyezettje közé az első és a második rész külön-külön is felkerült a 3., illetve a 7. helyen. Erről a 444 számolt be.

Maus című könyv első kötetének borítója (Forrás: Wikipédia)

A nagy érdeklődést egy tennessee-i megye, McMinn iskolaszékének januári döntése váltotta ki. Az iskolaszék ugyanis kivette a nyolcadikosok tantervéből a képregényt, többek között azért, mert erőszakot és öngyilkosságot is ábrázol, és “szükségtelen káromkodások és meztelenség” is van benne. A könyvben Spiegelman édesanyja öngyilkosságát is feldolgozta.

Spiegelman amúgy “a jövő hírnökének” nevezte a McMinn megyei iskolaszék döntését, mert szerinte “a politikai spektrumunk legalább egyik fele nagyon lelkes”, ha könyvek betiltásáról van szó. “Ez most vészjelzés. Most nem csupán az a kérdés, hogy: ‘mégis hogyan tagadhatják a holokausztot?’ Ezek bármit tagadnának” – mondta a Washington Postnak.

Címkék:Art Spiegelman, Maus

[popup][/popup]