A Magyarságkutató és a Veritas együttműködési megállapodást köt a Holokauszt Emlékközponttal?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Népszava számol be arról a tervezetről, amely szerint olyan intézetek kötnének együttműködési megállapodást a Holokauszt Emlékközponttal (HDKE), mint a Magyarságkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), valamint a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár.

A Holokauszt emlékközpont épülete (forrás: hdke.hu)

A Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója e nemrég magas állami kitüntetésben részesült Raffay Ernő, aki egy 2015-ös hangfelvétel tanúsága szerint így nyilatkozott a zsidókról: „bejött egy migráns csapat, fölszaporodott, és kitúrt bennünket a pozíciókból a tudományban, a iskolában, az akadémiában, az egyetemen, a bankvilágban, a földbirtokban, a szakmákban, íme a tanulság emberek”. 

A Népszava értesülése szerint az ötletgazda a Magyarságkutató Intézet volt, amely azonban nem reagált a megkeresésre. Szakály Sándor, a VERITAS intézet főigazgatója a lapnak nyilatkozva közölte, hogy a megállapodást „nem mi kezdeményeztük, de természetesen nincs ellenünkre: készséggel állunk az együttműködés elé”.

Hírek szerint a Holokauszt Emlékközpontban csekély lelkesedést váltott ki a formalizált együttműködés terve. Kovács Tamás, az intézmény igazgatója nem nyilatkozott: igaz, a megállapodást nem neki, hanem Grósz Andornak, az emlékközpontot fenntartó közalapítvány kuratóriumi elnökének kellene megkötnie. Grósz Andor a Népszava kérdésére hangsúlyozta, hogy nem tőlük indult a kezdeményezés. Arról, hogy tudomása szerint honnan, nem szeretett volna beszélni. Kaptak egy megkeresést, amiről még nem is tárgyaltak. A kuratórium hivatott eldönteni, hogy aláírják-e a megállapodást. Nem kívánt „elébe menni a dolgoknak”, ezért nem árulta el, hogy személyesen mi a véleménye a tervezetről. Még azt sem tudni – tette hozzá –, hogy a kuratórium egyáltalán mikor veszi napirendre az ügyet.”

Címkék:Holokauszt Emlékközpont, Magyarságkutató Intézet, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár

[popup][/popup]