A kormány benyújtotta a rendeleti kormányzásról szóló törvényjavaslatot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Semjén Zsolt által beterjesztett törvényjavaslat hivatalosan „A koronavírus elleni védekezésről” címet viseli.

Lényegét a menedzsment fórum honlap így foglalja össze:

„A veszélyhelyzetet alapesetben 15 napra hirdetik meg, ezt követően a parlament dönt annak meghosszabbításáról. A javaslat ezen túllépve kér időbeli korlát nélküli felhatalmazást a kormánynak – illetve Orbán Viktornak, az idevágó rendelet ugyanis a miniszterelnököt jelöli ki a veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagnak. S bár a parlamentnek kell formailag döntenie majd a visszavonásról, de ahhoz – ahogy az alapesetben is történik – a kormánynak kell kezdeményeznie a veszélyhelyzetre vonatkozó mandátumról való szavazást.

Tehát kizárólag a kormány döntésén múlik, meddig marad fenn a veszélyhelyzet, amely alatt – e javaslat alapján – rendeleti úton felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezek egyébként az Alaptörvényben lefektetett intézkedések veszélyhelyzet esetére. Minderről pedig mindössze tájékoztatási kötelezettséggel tartozik a parlament felé, vagy ha az országgyűlés akadályoztatva van… akkor a parlament elnökét és a képviselőcsoportok vezetőit kell tájékoztatni a meghozott döntésekről.”

A felhatalmazási törvény értelmében

– szükség esetén kiiktatnák a parlamentet;

– az időközi választásokat, népszavazásokat nem lehetne megtartani;

– a járványügyi intézkedések akadályozásáért, valamint a „rémhírterjesztést” börtön járna;

Utóbbiról azt mondja a törvényjavaslat: „a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére”.

A javaslat idevonatkozó 337. § 2. bekezdése szerint:

„Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A törvényjavaslat tehát arról szól, hogy a parlament elfogadja saját kiiktatását a hatalomból, jogosultságait átengedi a kormánynak, s a kormányra, illetve annak fejére, Orbán Viktorra bízza, hogy eldöntse, mikor lesz vége a rendeleti kormányzás időszakának.

A javaslat elfogadásához 4/5-ös többséggel, tehát az ellenzék nagy részének egyetértésével kell döntenie a parlamentnek.

*

Ha a négyötödös támogatás nem lesz meg, akkor Kocsis Máté hétfőn kezdeményezni fogja a koronavírus-törvény sürgősségi tárgyalását, ami legalább nyolc napig tart, ami után március 31-én kétharmaddal megszavazhatják. Így viszont lenne pár nap, amikor megszűnne a veszélyhelyzet, bár Kocsis szerint ezt a kormány akár még egyszer meghirdethetné – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-ben.

“Akkor is el fogjuk fogadni a koronavírus törvényt, csak lesz egy pár nap, ami ilyen szempontból jogvitás lehet” – jegyezte meg Kocsis Máté – idézi a 444.hu.

*

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt, szombaton az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a “felhatalmazási törvényről”.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.

A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is. (MTI)

 

Címkék:Orbán Viktor, parlament, rendeleti kormányzás

[popup][/popup]