Az izraeli kormány jóváhagyta az új állampolgársági törvényt

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány jóváhagyta vasárnap azt a vitatott és többek között a palesztinok által élesen kritizált állampolgársági törvénymódosítást, amelynek értelmében az országban letelepedő és állampolgárságot nyerő bevándorlóknak hűségesküt kell tenniük Izrael mint “zsidó és demokratikus állam” törvényeinek betartására.

 

A törvény, amelyet eredeti formájában Avigdor Liberman külügyminiszter kezdeményezett, különösen felháborította az izraeli arabokat, akik az ország lakosságának egyötödét teszik ki. Mohammed Barka arab képviselő a változtatást “teljesen rasszistának” nevezte. A törvény azonban csak az Izraelben állampolgárságért folyamodó nem zsidókat érinti, tehát – ha hatályba is lép – nem érinti közvetlenül az állampolgársággal már rendelkező arab lakosságot. Nekik nem kellene ugyan hűségesküt tenniük, viszont a más országban született házastársakra már vonatkozva a jogszabály.

Benjámin Netanjahu kormányfő azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy az jól tükrözi Izrael lényegét egy olyan időszakban, amikor a világban sokan próbálják elhomályosítani a zsidó nép és a hazája közötti kapcsolatot. “Izrael állam a zsidó nép nemzeti állama, egy demokratikus ország, ahol az állampolgárok – zsidók és nem zsidók egyaránt – egyenlő jogokat élveznek. Aki csatlakozni akar hozzánk, annak el kell ismernie minket” – mondta. Ahmed Tibi arab parlamenti képviselő ugyanakkor úgy vélte, a törvény célja, hogy “jogilag is megszilárdítsa az arabok alsóbbrendű státusát”, illetve “elmélyítse az arab kisebbséggel szembeni előítéleteket”.
 

[popup][/popup]