Törökország szerint nem politikai célzatú az Izrael által kifogásolt sorozat

Írta: Kárpátinfó - Rovat: Hírek - lapszemle

Nincs Izraellel szembeni politikai célzata annak a török közszolgálati televízióban (TRT) vetített sorozatnak, amely kiváltotta a zsidó állam tiltakozását – jelentette ki a TRT felügyeletét is ellátó török miniszterelnök-helyettes.
 

 

Egyetlen tévésorozatunknak sincs politikai üzenete – szögezte le Bülent Arinc az Anatolia török hírügynökség pénteki jelentése szerint. Elképzelhető, hogy a TRT-ben sugárzott sorozatok “részben a valóságot tükrözik. Lehet, hogy kicsit túlzóak ezek a műsorok, de elvégre tv-sorozatokról van szó” – tette hozzá.

“Ha hibáztunk (…), ha bármi olyat találunk (a sorozatban), ami sértheti a nemzet érdekeit, akkor vagy a TRT, vagy a kormány megvizsgálhatja az ügyet” – mondta Arinc, hozzátéve, hogy Törökország és Izrael között szilárd a kapcsolat, és meggyőződése, hogy ez mindig is így marad.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter csütörtökön este bekérette a török ügyvivőt, és tiltakozott nála a sorozat miatt, amelynek egyik jelenetében egy izraeli katona szándékosan tüzet nyit egy palesztin kislányra. Egy másik jelenetben pedig lassított felvételen látható, amint egy izraeli katona által kilőtt lövedék telibe talál egy palesztin kisgyereket.

Izrael és Törökország hagyományosan szoros katonai kapcsolatokat ápol, de viszonyuk az utóbbi időben kezdett hűvössé válni. Múlt héten Ankara az utolsó pillanatban lemondott egy légi hadgyakorlatot, amelyen izraeli harci gépek is részt vettek volna.
 

[popup][/popup]