Volt, lesz: UJS

Írta: (szó) - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

A Union of Jewish Students magyar tagozata (innen a közismert s itthon is használt elnevezés) 1989-ben indult útjára, majd rövid felívelő pályafutás után a többi szervezetéhez hasonló hanyatlás következett be életében. A Zsidó Diákok Magyarországi Szövetsége azonban az utóbbi néhány hónapban feltámadni látszik. A Szombatköszöntő klub a Garay utcában, a focibajnokság a Wesselényi utcai iskolában egyaránt sikeres programnak bizonyultak. Sábbati vacsorájuk, melyet a Hitközség dísztermében „abszolváltak” több mint száz éhes vendég örömére szolgált.

Fekete László főkántor kiddusa, Landeszman György főrabbi dróséja, több vendég köszöntő és köszönő szavai után Nádasdy Ádám költő, az ELTE angol tanszékének munkatársa, s ami fő: „jiddisista” szellemes anekdotákkal szórakoztatta az egybegyűlteket, akik közül a kevésbé szerencsés helyeken ülők se morogtak túlzottan azon, hogy csupán egy maceszgombóc jutott a levesükbe, uborkát pedig nem is kaptak.

Jazz-klub, politikai vita a szélsőjobboldal veszélyéről, látogatás az Alma utcai és az újpesti Idősek Otthonában, „Szuper-hanuka-est” egyaránt része volt december havi programunknak. S hogy készülnek jövőre, mi sem mutatja jobban, mint hogy vezetőképzés is szerepelt múlt havi eseményeik között. (S hogy „Top secret” értsd: szigorúan bizalmas állt eme apróbetűs közlés előtt, remélhetőleg arra garancia, később sem veszítik el öniróniájukat, ami manapság igencsak hiánycikk zsidó vezetők körében.) Mint hírlik, generációváltás előtt áll a Diákszövetség vezetősége, a friss erőt a feltörekvő fiatalok és az „importált” madrih, Alex Krikler hozták a társaság berkeibe. Szüksége is van a UJS-nek és az egész zsidó közösségnek e lendületre. Jól érzik ezt a Diákszövetség vezetői, akik így fogalmaznak saját szerepükről: „A mi feladatunk, hogy eltakarítsuk a romokat és megtaláljuk mindazt, ami még értékes… Tőlünk függ, hogy a magyar zsidóság megéri-e a XXI. századot… Nem kértünk ilyen felelősséget … mégis vállalnunk kell a kihívást… Minden esélyünk megvan arra, hogy befolyásoljuk a közösség haladásának irányát.”

Úgy legyen.

(szó)

Címkék:1993-01

[popup][/popup]