“Berlin már egyáltalán nem a múltra emlékeztet engem”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 14. Berlin Európa egyetlen olyan városa, ahol a Kelet és a Nyugat minden nagyobb probléma nélkül él együtt – nyilatkozta pénteken a Frankfurter Rundschau című német lapnak Kertész Imre.

  Kertesz Imre  
  Kertész Imre  

A Nobel-díjas magyar író – aki többnyire a német fővárosban tartózkodik – a liberális újságnak adott interjúban ismét megerősítette Berlin-szeretetét, hangsúlyozva, hogy a város hatalmas életerővel rendelkezik, s szellemileg is egy olyan központ, ahol az ember nyugodtan gondolkodik. A Németországban rendkívül tisztelt és elismert magyar író emlékeztetett egyebek között korábbi, általa radikálisnak nevezett könyveire, közöttük a Sorstalanságot, a Gályanaplót és A kudarcot említve.

Ezek a könyvek – mint hozzáfűzte – egy olyan diktatúrát ábrázoltak, amelyet “szerencsére átéltem, a végén azt mondja az ember, hogy szerencsére”. A problémák most már egészen másnak tűnnek – jelentette ki Kertész Imre, hangsúlyozva: Berlinben rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy egy szabad társadalomban beszéljen. Szavai szerint mindez egyrészt nagyon jó érzés, másrészt ugyanakkor vizsga is abban a tekintetben, hogy “az ember egy viszonylag szabad, demokratikus társadalomban is tud-e úgy alkotni, ahogy elnyomásban, kényszer alatt tudott.”

A német fővárost az író különös városnak nevezte. Arra a kérdésre, hogy miért épp abban a városban él, amely életének legrosszabb emlékeit idézi fel, Kertész Imre azt válaszolta, hogy Berlin már egyáltalán nem a múltra emlékezteti. “Úgy érzem, itt, Németországban sok a teendőm, még ha magyarul is írok” – jelentette ki a 78 éves író, hozzátéve: “Mindarról, amiről beszélek, itt időszerű és konkrét kultúrája van.”

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]