Svájc végre betiltja a szélsőséges jelképek nyilvános használatát

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Svájcban jelenleg még nem egyértelműen tiltott a náci és más szélsőséges szimbólumok nyilvános használata. Ez hamarosan megváltozhat.

Svájci neonácik üdvözlik híveiket a Rütli réten

„Svájcban illegális egy Marlboro feliratú napernyőt kitenni. Egy tüntetésen horogkeresztes zászlóval megjelenni viszont a szólásszabadság része és megengedett”- idézi a Neue Zürcher Zeitung a felháborodott Marianne Binder-Kellert, a Középpárt (Die Mitte) politikusát. Való igaz: az alpesi ország jelenlegi jogszabályai ugyan tiltják az emberek becsmérlését vallási, etnikai vagy szexuális irányultságuk miatt, de csak akkor, hogy ha az elhangzott kijelentések, a használt jelképek vagy bemutatott mozdulatok propagandisztikus célokat szolgálnak. A puszta nyilvános felhasználás nem büntetendő cselekmény.

Néhány évvel ezelőtt nem csak zsidó körökben kavart nagy port, amikor a bíróság felmentett egy neonácit, aki hitleri köszöntésre lendítette a karját a Rütli-réten. a „Svájc bölcsőjének” is nevezett történelmi helyszínen, ahol a legenda szerint létrejött a modern Svájci Konföderáció előfutára. Az illető hasonlóan gondolkodó emberek társaságában tartózkodott, akiket nem kellett meggyőznie az eszméiről, szólt a bíró indoklása.

A politika most végre rászánta magát a változtatásra, nem utolsósorban a Svájcban történt antiszemita incidensek riasztó növekedése miatt, amelyek közül a legsúlyosabb egy zürichi ortodox férfi megkéselése volt márciusban. A Nemzeti Tanácsa (alsóház) szerdán nagy többséggel elfogadta a vonatkozó indítványokat. Mindössze a jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) ellenezte ezeket, bagatellizálva a problémát. „Az az ország vagyunk, amelynek a legkevesebb problémája van a szélsőséges szimbólumokkal”, jelentette ki az egyik képviselőjük, majd így folytatta: „A szimbólumok betiltása nem enyhíti a zsidók megrendült biztonságérzetét. Ez csak látszólagos politika”.

Izrael-ellenes tüntetők Bernben 

A következő lépés az Államtanács, vagyis a felsőház szavazása lesz.

Persze Svájc nem volna Svájc, ha nem bonyolítanák meg a dolgot. Ugyanis arról még nem döntöttek, pontosan mely jelképeket tiltsák be. Így aztán első menetben csak a náci szimbólumokra kerül sor, és egy következő szakaszban döntenének további propagandaeszközökről, jelekről, gesztusokról, jelszavakról és zászlókról. Ide tartoznának például a Hamászt dicsőítő jelszavak vagy az orosz hadsereg által az Ukrajna elleni háborúban használt „Z” jelkép. A törvényhozók szerint ezek meghatározása nem egyértelmű és több időt vesz igénybe.

Mind a Svájci Izraelita Hitközségi Szövetség (SIG), mind a Svájci Liberális Zsidók Platformja (PLJS) üdvözli a jogi változtatást. Jonathan Kreutner, a SIG főtitkára: „Ez nagyon fontos lépés, különösen a mai világban. Elsőként ezért be kellene tiltani a náci szimbólumokat, mint például a horogkeresztet, a Hitler-köszöntést, az SS-rúnát, az SS-halálfejet és a sárga „zsidó csillagot”, amelyeket a lakosság felé közérthető módon lehet kommunikálni. A további szélsőséges, rasszista és erőszakot dicsőítő szimbólumok betiltása a következő lépésekben történhet meg”. Kérdésünkre – nem jött-e nagyon későn ez az indítvány, hiszen ma már nem annyira a nemzeti szocialista szimbólumok jelentik a fő veszélyforrást, hanem azok a hatalmas transzparensek, amelyeken Izraelt vádolják népirtással és azzal, hogy nácik utóda? – Kreutner úr diplomatikusan válaszolt: „A mi szempontunkból ez a tilalom a legjobbkor jön. Jobb későn, mint soha.”

[popup][/popup]