„Aki a cionistákat befogadja, az hadat üzen az araboknak, moszlimoknak, palesztinoknak”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy tekintélyes amerikai tudományos társaság kitüntetésben részesített egy anticionista aktivizmusáról elhíresült professzort.

Rabab Ibrahim Abdulhadi (fotó: stopantisemitism.org)

A múlt hét végén amerikai zsidó körökben nagy felzúdulást okozott, hogy az Amerikai Egyetemi Professzorok Társasága (AAUP) kitüntette a San Francisco-i Állami Egyetemen (SFSU) oktató Rabab Ibrahim Abdulhadi professzort. Nevezett személy arról ismert, hogy előadásain gyűlölettel beszél a „cionistákról”, és élesen kikel az olyan zsidó diákok ellen, akik rokonszenveznek Izraellel.

Abdulhadi az SFSU tanszékén megalapította az Arab and Muslim Ethnicities and Diasporas Studies (AMED) elnevezésű programot. A 2020. évi Georgina M. Smith díjat azért kapta, mert előző évben igen sokat tett a női tudósok elismertségéért, és az egyetemi kollektív szerződések érvényre juttatásáért. Az AAUP indoklása továbbá kiemelte a professzor asszony „példamutató bátorságát, kitartását, politikai előrelátását, és az emberi jogokért folytatott küzdelmét”. A szervezet ugyancsak nagyra értékelte munkáját „a palesztinai társadalmi változások előmozdításáért”. A munka részben a cionista és Izrael-barát diákok elleni uszításból áll.

A bejelentésre válaszul Judea Pearl, az UCLA egyetem Turing díjas professzora a következőt írta Twitter üzenetében: „Abdulhadi széles körben ismert gyűlöletkeltő tevékenységéről. Az AAUP által adományozott díj az ilyen tevékenységeket támogató politikai nyilatkozat. Az AAUP adómentességi státuszát felül kell vizsgálni, mivel az összeegyeztethetetlen a meghirdetett oktató-nevelő tevékenységével.”

Judea Pearl on Twitter

Abdulhadi’s record of hate spreading activities is widely known. Therefore, her selection by @AAUP is a POLITICAL statement meant to encourage such activities in the future. The Tax Exempt status of @AAUP should be examined for compliance with its stated educational mission. https://t.co/1sOcUOdrjY

Miriam Elman, a független, Izraelt támogató Academic Engagement Network ügyvezető igazgatója „visszataszítónak és ízléstelennek” minősítette a döntést.

2018-ban Abdulhadi dühödt kirohanást intézett az Izraelt támogató zsidó diákok ellen, miután Leslie E. Wong, az egyetem elnöke a cionizmussal rokonszenvező nyilatkozatot tett. Ez utóbbit Abdulhadi az arabok, moszlimok és palesztinok elleni „nyílt hadüzenetnek” minősítette. 2019-ben az intézet hivatalos Facebook honlapján ezeket üzente: „Zionism = Racism” és „Boycott! Divest! Sanction!”

Abdulhadi egyik facebook posztja

Válaszul az AMCHA Initiative ernyőszervezetbe tömörült 80 zsidó és Izrael barát csoport írt tiltakozó levelet Timothy White-nak, a Kaliforniai Állami Egyetem kancellárjának, amelyben aggodalmukat fejezik ki a feszültség szítása miatt.

Tammi Rossman-Benjamin, a szervezet igazgatója az Algemeinernek a következőket nyilatkozta:

„Felháborító és egyben kiábrándító, hogy elismerésben részesülhet valaki, aki az aktivizmust a campuson és egyetemi előadótermekben terjeszti. Az AAUP lelkesen tapsol Abdulhadinak, mert vezetésével a tudomány és az aktivizmus közötti határ eltörlésére törekszenek, ami a hagyományos egyetemi élet rovására megy, káros hatást gyakorol a sérülékeny diákságra. A hozzá hasonló aktivista professzorok a tananyagot fegyverként és személyes politikai küldetésük céljaira használják, olyanokra, mint az antiszemitizmusra uszító BDS.”

Anticionista aktivisták tüntetése Deborah Lipstadt Holokauszt-kutató előadásán 2020 február 13-án (fotó: twitter)

„Az ilyen professzorok nem foglalkozhatnak diákok egyetemi oktatásával. Kutatásaink szerint az elmúlt egyetemi évben a BDS mozgalomhoz kapcsolható tevékenység 86%-ban Izrael ellenes cselekményekbe torkollott. Abdulhadi posztját követően az SFSU területén számos helyen ‘Zionists Off Our Campus’ feliratok jelentek meg.”

„Az olyan vezető tanárok, akik az előadótermet politikai propaganda terepéül használják, és ezzel aktivistákat toboroznak saját táborukba, aggasztóak és veszélyesek” – mondta végezetül Tammi Rossman-Benjamin.

Címkék:Amerikai Egyetemi Professzorok Társasága, anticionizmus, Rabab Ibrahim Abdulhadi, tudományos kitüntetés

[popup][/popup]