A brit Munkáspárt elnöke a családi sabati vacsorákról

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

A pártvezér még megválasztása előtt nyilatkozott a Jewish Chronicle-nek.

Sir Keir Starmer és feleség, Victoria

Sir Keir Starmer, a brit Munkáspárt újonnan megválasztott elnöke, akinek felesége zsidó, arról beszélt – az azóta a megszűnés szélére jutott – patinás zsidó lapnak, hogy rendszeresen részt vesz az apósa által rendezett péntek esti családi összejöveteleken, valamint a közösség olyan rendezvényein, mint bármicvók, esküvők, temetések. Az év elején anyósa autóbalesetben életét vesztette, és a temetésen a St. John’s Wood körzet liberális zsinagógájának rabbija működött közre.

A Holborn and St. Pancras választókerület 57 éves képviselője korábban a párt parlamenti árnyékkormányában a Brexittel foglalkozó miniszter tisztségét töltötte be. Miután április 4-én a Labour elnökévé választották, teendői megsokasodtak, de – már csak felesége, Victoria kedvéért is – igyekszik részt venni a családi rendezvényeken, ami nem mindig sikerül. A kiterjedt család más vallási rendezvényeire is eljár, de főleg az észak-londoni szűkebb sabati vacsorák – ahol apósa mondja az áldást – fontosak számára, már csak azért is, mert két gyermeke gyorsan nő.

Sir Keir elmondta, hogy ellátogatott a főváros számos zsinagógájába. A South Hampstead-i súlba azok után ment el, hogy falán antiszemita graffitik jelentek meg decemberben. „A nyilvánosság – sajtó, tweet – mellőzésével igyekeztem együtt lenni az emberekkel. Elsétálni a zsinagógába, és csatlakozni hozzájuk. Nem kívántam beszélni, de megkértek, és akkor elmagyaráztam, miért jöttem el.”

Sir Keir baráti kapcsolatokat ápol Shlomo Levinnel, a South Hampstead-i rabbival. Az ottani eseményeken számos alkalommal részt vett és folytatott eszmecserét különböző kérdésekről a rabbival, aki nagyon büszke az új zsinagógára. „Fantasztikus épület. Levin egyébként a nem zsidó vallási közösségekkel is jó kapcsolatokat épített ki” – nyilatkozta Sir Keir.

Sir Keir nemrégiben az ottani gyülekezet előtt nagy sikerű beszédet mondott. Az eseményen a brit zsidó ernyőszervezet, a Board of Deputies részéről részt vett Marie van der Zyl elnök, a London Jewish Forum részéről pedig az alapító Adrian Cohen.

A választási kampány során több gyűlésen is föltették neki a kérdést, hogy mennyiben tartja magát cionistának. Válasza az volt, hogy nem tartja magát annak, de rokonszenvezik a mozgalommal. „Hiszek a Zsidó Államban, amely biztonságot igyekszik nyújtani népének. Ebben az értelemben vagyok én cionista.

Elismerését fejezte ki Georgia Gouldnak, Camden kerület munkáspárti többségű tanácsa zsidó vezetőjének, aki sokat tesz a különböző vallási felekezetek összebékítéséért, és akivel sikeresen működnek együtt. „Remélem, hogy a camdeni zsidó közösség úgy tekint rám, mint akire mindig számíthat.”

A Jewish Chronicle cikke nyomán Bassa László

Címkék:Labour, London, Munkáspárt, Sabat, Sir Keir Starmer, zsidó közösség

[popup][/popup]