Washington Izrael elismeréséhez és erőszakmentességhez köti a Hamász-Fatah egységkormány elfogadását

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok úgy foglalt állást csütörtökön, hogy a Gázai övezetet eddig uraló Hamász radikális iszlamista palesztin szervezetnek el kell ismernie Izrael létét, és le kell mondania az erőszakról ahhoz, hogy szerepet vállalhasson egy olyan leendő palesztin egységkormányban, amelyet az Egyesült Államok is elismer. A Hamász ezt határozottan elutasította, és “nyílt amerikai beavatkozásnak” minősítette – írta csütörtökön honlapján a Háárec című űjság.

 

 

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja első alkalommal ismertette csütörtökön az amerikai kormány válaszát a Hamász megegyezéséről a Ciszjordániát és a Palesztin Hatóságot irányító Fatáhhal. Greenblatt közleményében leszögezte: ha a Hamász szerepet kap a megbékélés kormányában, akkor el kell ismernie Izraelt, és le kell mondania az erőszakról.

Az amerikai álláspont szerint minden palesztin kormánynak egyértelműen el kell köteleznie magát a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU – által támasztott feltételek teljesítése mellett. A legfontosabb kikötések a korábbi izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartása, az erőszak elutasítása és a terroristák lefegyverzése, Izrael elismerése, valamint a szándék kinyilvánítása a béketárgyalások folytatására és a békés rendezésre.

Az amerikai különmegbízott azt is leszögezte, hogy Washington szerint létfontosságú a Palesztin Hatóság visszatérése a Gázai övezetbe, hogy maradéktalanul, ténylegesen és fennakadások nélkül felügyelhesse ott a biztonsági és a polgári ügyeket.

“Együtt kell működnünk az ott élő palesztinok humanitárius helyzetének javítása érdekében” – hangsúlyozta Greenblatt.
A Hamász nevében Basszem Nadin vezető tisztviselő csütörtökön határozottan elutasította a különmegbízott állásfoglalását, tiltakozott a “nyílt amerikai beavatkozás” ellen, és azzal vádolta Donald Trump adminisztrációját, hogy összehangolja álláspontját Izraellel.

Izrael a két rivális palesztin párt megbékélésére válaszul kedden bejelentette, hogy nem folytat diplomáciai tárgyalásokat a Hamásznak is szerepet szánó új palesztin kormánnyal, és újabb feltételeket szabott a béketárgyalások folytatásához.
Izrael és a palesztinok között 2014-ben szakadtak meg a béketárgyalások, amiért egymást hibáztatják a felek.

[popup][/popup]