Konrád György beszállt a Mazsihisz választási kampányába

Írta: Czene Gábor/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Belépek a hitközségbe, ha Heisler András marad a Mazsihisz elnöke – nyilatkozta Konrád György író. Heisler András kihívója lehet Feldmájer Péter, aki már volt a szervezet vezetője, valamint Horovitz Tamás, a debreceni hitközség elnöke.

Konrad_25eves_Mazsike

Konrád György (A felvétel a Mazsike 25 éves jubileumi ünnepségén készült).

 

Május 10., a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tisztújító közgyűlésének napja még odébb van, de már javában tart az üzengetés.

A közelmúltban jelent meg a Népszabadságban Heisler András elnök írása. A holokauszt-emlékévet értékelve Heisler – név említése nélkül, de könnyen beazonosítható módon – Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját, Lázár János miniszter tanácsadóját és a hozzá „köthető érdekcsoportot” is bírálta.

A múlt emberének nevezte Zoltait, akinek „felelőtlensége nem ismer határokat”. Heisler ezzel együtt úgy vélte, hogy a Mazsihisznek súlya lett a közéletben, amit az „irracionális belső anomáliák” sem tudtak meghiúsítani. Az írásra szintén lapunkban reagált Heisler egyik potenciális kihívója,Feldmájer Péter alelnök.

Feldmájer – szemben Heisler állításaival – arra a megállapításra jutott, hogy megkopott a Mazsihisz tekintélye. Feldmájer Péter szerint nagyon sokan úgy látják, hogy a kormány néhány milliárddal megvette a harcos, érdekvédő Mazsihiszt, az szépen beállt a tornasorba, csak éppen hátrább került kicsit.

Heisler vezetése alatt a Mazsihisz „kizárólag vesztes csatákat vívott” – összegezte álláspontját Feldmájer. Heislernek visszavágva hasonlóan kemény véleményt fogalmazott meg Sessler György, a MUSZOE (Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete) vezetője is.

Magyar zsidóként Konrád György író is fontosnak tartotta, hogy megszólaljon. Lapunknak elmondta: gyerekkorától kezdve szégyenérzet volt benne, amikor a hitközségi vezetők hivatalos nyilatkozatait hallgatta, vezércikkeiket olvasta.

Megnyilvánulásaikkal azt üzenték a magyar zsidóságnak, hogy

„tessék szót fogadni, és akkor jó bánásmódban lesz részetek”.

– Heisler Andrással megváltozott a helyzet – mondta Konrád. Szerinte a Mazsihisz mostani elnökét természetes arányérzék jellemzi, ami elengedhetetlen tulajdonsága egy jó vezetőnek.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]