Felvilágosodás helyett Korán

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A francia kiskamaszoknak kötelezővé teszik a Korán tanulmányozását, a felvilágosodás viszont csak választható tananyag lesz. A két legismertebb „új filozófus” felháborodottan reagál.

mahomet voltaireSzándékosan meg akarják csonkítani a nemzeti hagyományt!” – kiált fel a Metazin régi ismerőse, Pascal Bruckner filozófus a Le Figaro hasábjain.

Régi kollégája, Alain Finkielkraut pedig hozzátetszi, hogy az új tanagyag ráadásul „megszépíti a muzulmán vallást és hagyományt, azon a címen, hogy harcolni kell az iszlamofóbia ellen”.

Az „új filozófusok” mozgalma még a hetvenes években jött létre, amikor az akkor erősen baloldali fiatal szerzők élesen szembefordultak a szovjet kommunizmussal. Azóta többnyire konzervatív gondolkodók lettek, Bruckner és Finkielkraut pedig a legtekintélyesebbek közé tartozik a mai Franciaországban. Az utóbbit a Francia Akadémia is tagjai közé választotta.

A baloldali kormány fokozatosan reformálja meg a közoktatást, most éppen a 11-14 évesek korosztályánál tart. A reformtervezet mindenekelőtt azt tekinti céljának, hogy visszaszorítsa az elitizmust a képzésben. A kormány szerint ezzel demokratikusabbá válik az oktatás, Finkielkraut viszont úgy látja, hogy a baloldali oktatáspolitikusok pusztán a színvonal süllyedését tekintik demokratikusnak. A miniszter, Najat Vallaud-Belkacem szerint elfogadhatatlan, hogy  egyes növendékek „alapkulturális szintje alacsonyabb legyen másokénál”. Finkielkraut szerint ez teljesen megoldhatatlan, de nem is lenne célszerű. A demokrácia azt követeli meg, hogy az esélyek minél egyenlőbbek legyenek, a végeredmény már egészen más dolog. A szellemi életben igenis hierarchiának kell lennie. Ráadásul a reformtervezet afféle poros haszontalanságnak tekinti a holt nyelveket, és általában a humán tárgyak ismeretét. Márpedig a kulturális hagyomány, az irodalom, a filozófia, a történelem adja meg a diákoknak azt, amitől a korábbi nemzedékek folytatóinak tekinthetik magukat. Az új tananyag viszont interdiszciplináris oktatást ajánl, vagyis nem tartja fontosnak, hogy a különféle tárgyakat külön-külön oktassák. Finkielkraut külön is felháborodik azon, hogy a tervezet kiiktatja a kétnyelvű oktatást. Ez persze megfelel a rosszul felfogott egyenlősítő elmélet követelményeinek, kiirtja viszont a francia oktatásügy egyik hagyományos és sikeres elemét, a kiválóságra törekvést.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]