A tavalyi 50 legbefolyásosabb zsidó

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A zsidó újév, a rós hásáná alkalmából az izraeli lapokban is megjelennek az évzáró visszatekintések és prognózisok. A Jerusalem Post például összeállította az év 50 legbefolyásosabb zsidó emberének listáját.

Joszi Kohen, a Moszad igazgatója

Soros György nem fért be az első félszázba – írja az Index.hu, megjegyezve, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök egyaránt őt tartja a “világ legnagyobb összeesküvőjének”.

Az igen színes lista élén a Moszad 2015-ben kinevezett igazgatója, Joszi Kohen áll. Ő furcsa módon egy olyan akcióval érdemelte ki az első helyezést, ami sem az 5779-es, sem a 2019-es évhez nem köthető – emlékeztet a lap. Az izraeli hírszerzés ugyanis még 2018 januárjában bonyolította azt a még Moszad mércével mérve is gigantikus akciót, melynek keretében a szervezet ügynökei 2018 januárjában Teheránban nem kevesebb, mint 32 széfet törtek fel. A széfekből azután kipakolták, majd titokban Izraelbe szállították az iráni atomprogram teljes titkos dokumentációját.

Az izraeli politika éllovasai előkelő helyen állnak a listán (Netanjahu a 3. helyen), utánuk a humoristából ukrán elnökké avanzsált Volodimir Zelenszkij és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus magyar származású vezetője. Nem sokkal mögöttük Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és férje, Jared Kushner, az elnök közel-keleti békediplomatája következik.

Az izraeli elnök, Reuven Rivlin a 25., Mark Zuckerberg, a ma már sokat vitatott Facebook atyja csak a 35. helyet csípte el.

Érdekesség, hogy összesen 25 nő szerepel az 50-es listán, ami kidekázott, politikailag korrekt nemi arányokat mutat.

[popup][/popup]