A Shoah Alapítvány gyűjti az október 7-i terrortámadás túlélőinek tanúvallomásait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Steven Spielberg rendező által alapított USC Shoah Foundation elkezdte gyűjteni a Hamász terroristái által október 7-én izraeliek ellen elkövetett atrocitásokról szóló videós tanúvallomásokat, hogy kiegészítse a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak és más népirtások túlélőinek tanúvallomásaiból álló gyűjteményt.

Steven Spielberg

Spielberg közvetlenül nem vesz részt az erőfeszítésben, de határozottan kiállt a támogatás mellett.

“Soha nem gondoltam volna, hogy még életemben ilyen kimondhatatlan barbárságot fogok látni a zsidók ellen” – idézte Spielberget az alapítvány, amely a világ legnagyobb videógyűjteményét birtokolja a holokauszt túlélőinek és tanúinak vallomásaiból.

A Fox Newsnak az erőfeszítésről beszélve Spielberg megdöbbenését fejezte ki a Hamász terroristái által izraeliek ellen elkövetett erőszakos cselekmények, valamint az elmúlt két hónapban világszerte tapasztalható antiszemitizmus hulláma miatt.

“Nagyon-nagyon meglepőnek találom, mert az antiszemitizmus mindig is jelen volt. Néha homályosan, kissé észrevétlenül, de mindig ott lappangott, vagy sokkal nyíltabb volt, mint Németországban a 30-as években” – mondta.

“De a 30-as évek Németországa óta nem volt példa rá, hogy az antiszemitizmus már nem leselkedik, hanem büszkén, csípőre tett kézzel áll, mint Hitler és Mussolini” – mondta Spielberg.

Az amerikai székhelyű szervezet most izraeli produkciós csapatokkal működik együtt, hogy összegyűjtse az október 7-i mészárlások szemtanúinak beszámolóit, amikor mintegy 3000 terrorista szárazföldön, levegőben és tengeren megrohamozta a Gázai övezetből Izrael határát, és mintegy 1200 embert ölt meg, többségükben civileket mészárolt le brutális atrocitások közepette, és több mint 240 túszt ejtett. (ToI)

[popup][/popup]