102 éves korában elhunyt a fogamzásgátló tabletta atyja

Írta: Lázár György - Rovat: Technika - tudomány, Történelem

Rosenkranz György (George, Jorge) 1916–2019

Rosenkrantz György

Éppen tíz évvel ezelőtt írtam az ÉS-ben a fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének magyar vonatkozásairól, és akkoriban sokat beszélgettem Rosenkranz Gyurival, aki, mint kiderült, nem messze lakott tőlünk. Kaliforniában, Los Altos Hills városkában a Beth Am reform zsidó közösség tagja volt.

Amerikában George-ként, Mexikóban Jorge-ként ismerték, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy Gyurinak szólítsam.

Most, amikor 102 évesen elhunyt, az amerikai lapok nekrológokban emlékeztek meg róla, magyarul viszont kevesen méltatták. Pedig jelentős, sőt, talán a legnagyobb hatású magyar születésű tudós volt.

Djerassi (a hátsó sorban balszélen) és Rosenkranz (a hátsó sorban jobbszélen)

Rosenkranz György zsidó család sarjaként látta meg a napvilágot Budapesten. Szülei egyetlen gyermeke volt. Otthon németül beszéltek és a Damjanich utcai Német Birodalmi Iskolába járt. Az erősödő magyar antiszemitizmus miatt szülei 1933-ban a zürichi egyetemre küldték, ott doktorált. 1940-ben már a Nobel-díjas vegyész, Leopold Ruzicka asszisztense. Svájcból már nem tér vissza Budapestre.

Akkoriban mindenki biztosra vette, hogy Hitler Svájcot is lerohanja, és Rosenkranz is jobbnak látta, ha mielőbb elhagyja Európát. Elfogadta az ecuadori egyetem állásajánlatát, de Quitóba már nem jutott el. Csupán Kubáig utazhatott, mert a határokat Amerika hadbalépése miatt lezárták. Jobb híján megtanult spanyolul. Aztán a huszonéves fiatalember találkozik egy osztrák menekülttel, Edith Stein-nel. 1945-ben Havannában összeházasodnak.

Ugyancsak 1945-ben hozza össze a sors egy másik zsidó származású magyarral, Somló Imrével. Somlót 1928-ban maga Richter Gedeon küldte ki Mexikóba hogy létesítsen leányvállalatot. Mexikóban maradt, nem kívánt visszatérni a fasizálódó Magyarországra. Egy laboratóriumot alapított Hitler elől menekülő európai vegyészekkel: Frederick Lehmann és később az osztrák születésű bolgár zsidó menekült, Carl Djerassi csatlakoznak hozzá. A csapat a progeszteron hormon előállításának technológiájával kísérletezik egy amerikai vegyész, Russell Marker biztatására, aki a Mexikóban őshonos cabeza de negro-gyökeret tanulmányozta.

Miramontes és Rosenkranz

1945-ben Somló Mexikóba csábítja Rosenkranzot, ahol a fiatalember szabad kezet kap a Syntex laboratórium vezetésében. Rosenkranz újabb magyar menekülteket hív Mexikóba: Pataki János és Kaufmann István is a cégnél kezdenek dolgozni.

1956-ban a laboratórium áttelepül a kaliforniai Palo Alto-ba, a Stanford Egyetem mellé, és a cég hamarosan Kalifornia legnagyobb gyógyszergyártójává válik. 1994-ben a svájci Roche gyógyszeróriás elképesztő összegért, 5,3 milliárd dollárért megvásárolja a céget, annak vezetői és tudósai egy csapásra dollármilliomosokká váltak.

Rosenkranz nem egyedül fejlesztette ki a fogamzásgátló tablettát. Az áttörést 1951-ben a noretindron-molekula felfedezése jelentette, amelyet egy fiatal mexikói vegyész, Luis E. Miramontes szintetizált. Ő Djerassi irányítása alatt dolgozott. A hivatalos szabadalmi bejelentésen Carl Djerassi, Luis Miramontes és Jorge Rosenkranz neve szerepel.

Rosenkranz kellemes, közvetlen, remek humorral megáldott ember volt. Nem kötődött Magyarországhoz, sokkal inkább Mexikóhoz, ahol az ország egyik legjelentősebb tudósának tartották. Három fia, Roberto, Gerardo és Ricardo is ott élnek és spanyolajkúak.

Igazi szenvedélye a bridzs volt. Minden idők egyik legnagyobb bridzsjátékosának tartják, összesen 14 könyvet írt a játékról. ”Ne hívjál, most néhány hónapig Mexikóban leszek a családdal” – mondta utolsó telefonbeszélgetésünk végén. Június 25-én Kaliforniában temették.

 

 

Lázár György

 

 

 

Címkék:Rosenkranz György

[popup][/popup]