Megmenekül a kővágóörsi zsinagóga?

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

Az évtizedek óta elhagyatottan álló kővágóörsi zsinagóga, a Balaton-felvidék legnagyobb zsinagógája talán megmenekül az összedőléstől.

2019 októberében a Káli medence Zsinagógája Alapítvány megvásárolta az épületet attól a kanadai magyar tulajdonostól, aki 2013 óta birtokolta az épületet, de nem kezdett hozzá a felújításához.

A fejleményről a Jewish Heritage nevű portál számolt be.

Helybéli lakosok és alapítványok számos alkalommal próbálkoztak már kimozdítani a holtpontról az épület ügyét – talán most végre sikerül. Az alapítvány 80 ezer eurót gyűjtött, amelyből sikerült megvásárolni az épületet. A vásárlást valamivel több, mint egy év alatt sikerült tető alá hozni. A különböző hatósági engedélyek beszerzése miatt az adásvétel csak ez év februárban vált jogerőssé.

A portálnak Kelemen Csaba nyilatkozott, aki Budapesten élő mérnök és vállalkozó, valamint a magyarországi Maccabi sportklub tagja. Az alapítvány többi tagja is Budapesten élő zsidó, s úgy kötődnek Kővágóörshöz, hogy házuk van a Balaton-felvidéken.

Kelemen szerint a zsinagóga felújítása 400 ezer euróba kerülhet, ami jelenlegi árfolyamon 146 millió forint. Azonban a felújítás még kezdeti stádiumában tart, jelenleg mérnökök készítenek egy előzetes tanulmányt. Művészettörténészeket és történészeket is bevontak már a munkákba.

Azt remélik, hogy 2023-ban kész lehet az épület, amikor a tervek szerint Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

Az épület a szocializmusban a helyi ÁFÉSZ raktára volt, de 1985 óta üresen áll és hiába cserélődtek a tulajdonosok, az állaga csak romlott – noha időközben felvették a Nemzeti Örökség listára.

Címkék:felújítás, Kővágóörs, zsinagóga

[popup][/popup]