Civil összefogás a tállyai zsidó temető megmentéséért

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Civil összefogással önkéntes akció indul a tállyai zsidó temető megmentésére.

Fotók: Illyés Bence

A cél az, hogy a jelenleg teljesen gondozatlan temetőt az elhunytaknak járó kegyeletteljes tiszteleti állapotába visszaállítsák.

A Tokaj közelében fekvő Tállyán az egykor ott élt nagyszámú zsidóságnak az egyetlen megmaradt emléke a falutól pár kilométerre fekvő temető, ahol több mint száz faragott sírkő között Rosenbaum Gerson és Lipót csodarabbik sírját is megtalálhatjuk.

Az önkéntes akciót nem-zsidó aktivisták szervezik, amihez minden jószándékú segítő jelentkezését várják a szeptember 17-20 között zajló munkálatokhoz Tállyára. A helyi önkormányzat is csatlakozott az akcióhoz, amely a gépeket és eszközöket is biztosítja a munkálatokhoz.

Az önkéntes akció mottója alább olvasható:

Van egy temető Tállya mellett, amely, mint minden polgári temető a világon, az országhoz kötődő egykoron élt polgárainak állít emléket. 

Van egy temető Tállya mellett, amelyben temetkezett polgárokról, rajtuk kívül álló okok miatt nincsen, aki megemlékezzen. 

Van egy temető Tállya mellett, amelyet nem talál a társadalmi megemlékezés, és elhagyott a gondviselés. 

Van egy temető Tállya mellett, amelynek emberi életekre emlékező köveinek gondját a természet vette át. 

Van egy temető Tállya mellett, ahol a jövőt meghatározó múlt már vadregény lett. 

Van egy temető Tállya mellett, ahol azok nyugszanak, akik elől jártak abban a hitben, amire mások a másféle hitüket alapozták. 

Van egy temető Tállya mellett, ami létezik, és mivel létezik, léteznie kell a létezésükért kegyelettévő létezőknek, keresztényeknek és nem keresztényeknek egyaránt.

Felhívás a tállyai zsidó temető megmentésére

Felhívás önkéntes, érték-mentő és teremtő munkára egy különleges zsidó örökség kapcsán, az ország egyik legszebb vidékén, Európa mértani középpontján, Tállyá…

Jelentkezni a [email protected] címen lehet, adományokat a temetőmentés költségeire az alábbi számlaszámra lehet utalni: 12010721-01680275-00100004

 

A temető mentés Facebook eseménye itt található:https://www.facebook.com/events/1408346952886830/

 

Címkék:civil összefogás, Tállya, zsidó temető

[popup][/popup]