Törvényellenesen juthatott állami pénz az antiszemita Hóman-szoborra

Írta: Panyi Szabolcs/index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy fideszes módosítás miatt nem lehet önkényuralmakhoz kötődő neve nem csak a köztereknek, de a civil szervezeteknek sem. A nyilasok mellett az utolsó pillanatig kitartó Hóman Bálint nevét viselve így valószínűleg nem is működhetne az az alapítvány, amelyik 15 millió forintot kapott szoborállításra az Igazságügyi Minisztériumtól.

Hóman Bálint

Hóman Bálint

A Fidesz-kormány által 2012-ben elfogadott törvénymódosítás alapján jó eséllyel egyáltalán nem működhetett volna semmilyen szervezet, amelyik Hóman Bálint nevét viseli. Ezért kérdéses, hogyan kaphattak közpénzt azok a civilek, akik a törvényi tiltás ellenére Hóman Bálint Kulturális Alapítvány néven működtetik alapítványukat, és akik a két világháború közötti antiszemita miniszter szobrának projektjével nemzetközi botrányt kavartak.

Fideszes ügyvéd-képviselő érte el Hóman Bálint rehabilitálását, az igazságügyi tárca pedig 15 milliót adott arra az emlékműre, amit a fideszes Székesfehérvár önkormányzata szavazott meg. Amerikában ezen nagyon kiakadtak, de hiába határolódott el három miniszter is Hómantól, mégsem fújták le a projektet. Vajon miért?

Közvetlenül összefüggésbe hozható

Fidesz-KDNP-s képviselők előterjesztésére ugyanis a parlament 2012 végén szavazta meg az „egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslatot, ami többek között módosította a 2011. évi CLXXXI. törvényt a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról. A 2013 januárjától hatályba lépő módosítás értelmében

nem szerepelhet semmilyen szervezet, például alapítvány elnevezésében önkényuralmi rendszerekhez kötődő név.

(4a)38 A szervezet elnevezésében nem szerepelhet

  1. a) olyan személy neve, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be, vagy
  2. b) olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

(4b)39 A bíróság eljárása során vizsgálja a szervezet elnevezésének a (4a) bekezdésben foglaltaknak való megfelelését, és kétség esetén köteles beszerezni a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.

(5)40 Ha a szervezet neve nem felel meg a névkizárólagosság, a névvalódiság vagy a névszabatosság követelményének, továbbá a (4a) bekezdésben foglalt követelményeknek, a bíróság felhívja a kérelmezőt, hogy a létesítő okirat módosításával jelöljön meg olyan nevet, amely megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Hóman Bálintot a népbíróság háborús bűntettért elítélte, ez az ítélet pedig egészen 2015 március közepéig, a rehabilitálásáig érvényben is volt. De Hóman vezető szerepe egy „önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában” ettől az ítélettől (amit valójában a szovjetek elleni hadba lépés megszavazásáért kapott) függetlenül is történelmi tény.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]