Meghalt Rolf Hochhuth, A helytartó szerzője

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

89 éves korában meghalt Rolf Hochhuth, német író, többek között A helytartó című dráma szerzője, mely a katolikus egyház felelősségét vizsgálta a vészkorszakban.

Rolf Hochhuth

A valós tényanyag alapján íródott, botrányt keltő darabot annakidején sokan a vallás elleni uszításnak tekintették, de XII. Pius és a Vatikán szerepe azóta sem egyértelmű, történészek csak a minap fértek hozzá a Vatikán eddig titkosnak számító levéltári anyagaihoz, és a levelek tömkelegéhez, melyet üldözöttek írtak, a pápától segítséget kérve.

A holokausztot nem lehet megbocsájtani és nem lehet elfelejteni – idézte Hochhuth-tól a Süddeutsche Zeitung nyomán a 24.hu.

Bár prózai írásai és esszéi is voltak, az eredeti formájában nyolcórás színdarab, A helytartó – melyet általában rövidített formájában adnak elő – maradt a legismertebb műve a német írónak. Costa-Gavras görög-francia rendező filmet is készített A helytartóból Ámen címmel, 2002-ben.

Könyvtárnyi tanúság szól amellett – írta pár éve a 168 óra XII. Pius és Hochhuth kapcsán -, hogy az olasz római katolikus egyház szinte valamennyi intézménye, kolostora, zárdája stb. kezdettől fogva nyitva állt az üldözöttek előtt. Mordeháj Paldiel izraeli történész, aki egy időben a legnagyobb holokauszt-emlékhely, a jeruzsálemi Jad Vasem kutatórészlegének vezetője volt, „kevés kétséget” érzett aziránt, hogy az 50 ezer fősre becsült olaszországi zsidó közösség „85 százalékának megmenekülése nagy biztonsággal a katolikus papság túlnyomó többsége által nyújtott támogatásnak köszönhető”. Amiből az következik, hogy noha XII. Pius a maga erkölcsi tekintélyét valóban nem vetette nyilvánosan latba az üldözöttek mellett (legfeljebb az embermentést bátorította csöndben), olasz földön tömegével léteztek segítők.

Érdekességként azt is megjegyezte a lap, hogy Hochhuth élete végén “a holokauszttagadó, többszörösen elítélt intellektuális bandita, David Irving brit történész rendíthetetlen híveként frissítette fel halványuló hírnevét, s keltett undort egykori csodálóiban is”.

 

[popup][/popup]