Mazsihisz: Sárga csillagot párhuzamba állítani az oltási igazolvánnyal méltatlan és félrevezető

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A magyar zsidóság legnagyobb szervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy magyar politikus közel 600 ezer magyar zsidó honfitársunk meggyilkolásának, és másik több százezer megkülönböztetésének szimbólumát, a sárga csillagot párhuzamba állítja a koronavírusjárvány oltási igazolványával.

Mint ismeretes, Szilágyi György jobbikos képviselő facebook oldalán a következőket írta a kormány koronavírus-válságkezeléséről.

“Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?”

A Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. számú választókerületének választókerületi elnöke, ifj. Sallai Mihály, közösségi oldalán pedig azt írta:

“Lassan kezdhetik kiosztani a sárga csillagot is. Sosem gondoltam, hogy a ’40-es évek után újra megtörténhet, hogy bizonyos szempontok alapján meghatározott állampolgárok másodrendű státuszba kerülhetnek.”

A Jobbikos képviselők nyilatkozatával kapcsolatban a Mazsihisz így fogalmazott:

“A holokauszttal kapcsolatos minden szimbólum, tárgy, hely, esemény aktuális napi politikai célra való felhasználása sérti meggyilkolt embertársaink emlékét.

Jelen pandémiás helyzetben, amikor egyedüli megoldást a széleskörű oltakozás jelenti, különösen fontos, hogy a közszereplők felelősen szólaljanak meg. Mi több: jó példával járjanak elől.

A Mazsihisz csatlakozott a nemzeti oltási programhoz, a holokauszt túlélőket ellátó Szeretkórházunkban immár több ezer regisztrált magyar honfitársunkat oltottuk be a magyar kormánnyal együttműködésben. Továbbra is mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen az oltakozás lehetőségével.

A holokauszt egyedi tragédiájával összemérhetetlen bármely járványügyi intézkedés. Mindenkit arra kérünk, kerüljék az ilyen méltatlan és félrevezető összehasonlításokat.

Közszereplők esetében pedig elvárjuk, hogy vonják le a megfelelő következtetéseket, ha nyilvánosan ilyen ízléstelen kijelentéseket tesznek.”

*

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) is felhívta a figyelmet a jobbikos képviselők vállalhatatlan nyilatkozataira:

“A Tett és Védelem Alapítvány botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja a két jobbikos politikus megnyilatkozását. A védettségi igazolványokkal, az EU által tervezett “zöld útlevéllel” kapcsolatban felmerülő nyitott kérdésekről Európa-szerte legitim viták folynak – az azonban csak a magyar Jobbiknak jutott eszébe, hogy koncentrációs lágerekre és a sárga csillagra asszociáljon az igazolványok biztosította jogosultságokról. A nyilatkozatok relativizálják a holokausztot, bagatell ügyekkel kötik össze a holokauszt áldozatainak sorsát, kizárólag belpolitikai haszonszerzés céljából (…) 

Szilágyi György neve onnan lehet ismerős számunkra, hogy ő volt az a jobbikos politikus, aki 2013-ban javasolta a Simon Wiesenthal Központ betiltását, melyet “magyarellenes szervezetnek” nevezett. A szervezet ugyanis elítélte azokat a magyar fociultrákat, akik Csatáry Lászlót éltető molinót mutattak fel egy mérkőzésen (Csatáry rendőrtisztként súlyos szerepet vállalt az 1944-es kassai deportálásokban) (…)”

A Jobbik a TEV szerint hitelesen csak egy módon léphet fel a magyar közéletben:

“Ha a rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant szervezetét feloszlatja és manifeszt módon bocsánatot kér a magyarok közösségétől az éveken keresztül tartott gyűlöletpolitikai ámokfutásáért.”

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]