Kushner bezáratná a palesztinok menekült státuszát fenntartó ENSZ-ügynökséget

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy pénteken megjelent riport azt állította, hogy a Fehér Ház tanácsadója és Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner azon dolgozik, hogy több millió palesztin menekültstátuszát megszüntesse, ezáltal feleslegessé téve az UNRWA (a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-szervezet ) munkáját.

Jared kushner és Nikky Haley amerikai ENSZ-képviselő

A korábbi béketárgyalások során a palesztinok mindig követelték – Ciszjordánia, Gáza, Kelet-Jeruzsálem és az óváros szuverenitása mellett – a “visszatérési jogot” Izraelbe a palesztin menekültek számára. Ezt nemcsak az 1948-ban elmenekült és még életben lévő palesztinok számára követelik, hanem a leszármazottaik számára is. Ez jelenleg 5 millió „menekültet” jelent. Soha egyetlen izraeli kormány sem fogadta el és fogja elfogadni ezt a követelést, mivel ezzel a zsidók kisebbségbe kerülnének az arabokkal szemben Izraelben. Izrael álláspontja az, hogy a palesztin menekültek és leszármazottaik a békefolyamat csúcspontján a palesztin állam polgáraivá válhatnak, ahogyan az ellenséges közel-keleti országokból elmenekült vagy távozásra kényszerített zsidók izraeli állampolgárokká váltak.

Az emailek szerint, amiket az American Foreign Policy magazin idézett, Kushner rendkívül kritikusan beszélt az UNRWA tevékenységéről a Fehér Ház vezető tisztviselőivel, mérlegelve az ügynökség bezáratását a békefolyamatok részeként.

“Fontos, hogy őszinte és komoly erőfeszítéseket tegyünk az UNRWA megszüntetésére. Ez a szervezet fenntartja a status quo-t, korrupt, szakszerűtlen és nem segíti a békét” – idézett a magazin egy január 11-i belső emailt Kushnertől. Pár nappal később az Egyesült Államok befagyasztotta az ügynökségnek szánt 65 millió dollár segélyt.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:palesztin menekült, UNRWA

[popup][/popup]