Júdea-Szamária: a biztonsági erők keresik a katonákra támadó telepeseket

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az éjszaka folyamán a szamáriai Yitzhar zsidó közösség mellett lázadás tört ki, mely során mintegy 30 telepes kövekkel dobálta az izraeli katonákat és kilyukasztotta a járművük kerekeit.

Izaeli katona Yitzhar település határában

Ezt közölte az Izraeli Védelmi Erők vasárnap reggel Twitteren.

A csapatok tömegoszlató eszközökkel reagáltak és a levegőbe lőttek. A telepesek kődobálása következtében egy katona könnyű sérüléseket szenvedett.

Az izraeli hadsereg határozottan elítéli a szolgálatot teljesítőkkel szembeni fizikai és verbális erőszakot, és nagyon súlyosnak tekinti az ilyen típusú eseményeket,” olvasható a katonaság nyilatkozatában.

A szamáriai tanács vezetője, Yossi Dagan elítélte az incidesnt és azt állította, hogy a lázadásban résztvevő tinédzserek többsége nem Yitzhar lakos volt.

A helyiek délután 1 órára tüntetést szerveztek a közelben lévő katonai bázisok elé, támogatásuk jeleként a hadsereg iránt, valamint tiltakozásul a katonákat célzó erőszak ellen.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap kôzölte, hogy a hadsereg a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálattal együttműködve keresi az éjszaka katonákra támadó telepeseket.

A Júdea és Szamáriáért felelős Padan vezérőrnagy megjegyezte, hogy a támadást „egy maroknyi fiatal bűnöző követte el, akik ellen komolyan fel kell lépnünk”, és az ilyen incidensek „elvonják a hadsereg figyelmét az elsődleges küldetésétől – az állampolgárok és az állam lakosainak védelméről, valamint a közrend és a közbiztonság megőrzéséről.”

A szamáriai tanács vezetője, Yossi Dagan elítélte az incidesnt és azt állította, hogy a lázadásban résztvevő tinédzserek többsége nem Yitzhar lakos volt.

Teljes cikk

támogatás