A rendőrség megakadályozta a zászlós menet felvonulását Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Több száz jobboldali aktivista vett részt szerdán a zászlós felvonuláson Jeruzsálemben, miután a szervezők és a rendőrség közötti tárgyalás kudarcba fulladt, és a felvonulás útvonalát nem hagyták jóvá.

Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali képviselő hívei körében a zászlós felvonuláson Jeruzsálemben, 2022 április 20-án (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

A neokahanista Itamar Ben-Gvir képviselő is részt vett a felvonuláson, bár megtiltották neki, hogy a Damaszkusz-kapun keresztül lépjen be az óvárosba – írja az ujkelet.live.

A szervezők a Damaszkuszi-kapuhoz szándékoztak vonulni, de miután a rendőrség úttorlaszokat állított fel és megállította őket, többségük a Jaffa-kapun át a Siratófalhoz vonult.

Ben-Gvir képviselő bejelentette, hogy “irodát” kíván létrehozni a Cahal téren, és ott marad az éjszaka folyamán. A képviselő továbbá azt állította, hogy a rendőrség nem volt hajlandó megmutatni neki a parancsot, amely eltiltotta a Damaszkusz-kapu megközelítésétől.

A felvonulás rendőrségi jóváhagyása érdekében tartott tárgyalások megszakadtak, miután a szervezők alternatív útvonalat ajánlottak a rendőrségnek, amely a Damaszkusz-kaputól nyugatra halad át az Új-kapun, de a rendőrség ezt is elutasította. A rendőrség beleegyezett abba, hogy a felvonulást csak azon az úton tartsák meg, amely a Jaffa-kapun halad át, de ezt a felvonulók élből elutasították.

A szervezők a kormányt hibáztatták a zászlós menet megtartásának betiltásáért, elutasítva a rendőrség azon állítását, miszerint kezdetben beleegyeztek a felvonulás alternatív útvonalon tartásába, majd visszatáncoltak. Továbbá kijelentették, hogy a felvonulók a rendőrség tiltása ellenére áthaladnak az óváros Damaszkusz-kapuján és a muszlim negyeden.

Bár a szervezők kezdetben azt mondták, hogy nem szegik meg a rendőrség utasításait, később felszólították a lakosságot, hogy 17 órakor jelenjen meg a jeruzsálemi városháza előtti Szafra téren, ahonnan a felvonulás indul, mondván: „Visszahozzuk a biztonság érzését Jeruzsálem utcáira.”

Naftali Bennett miniszterelnök hivatala délután közölte, hogy Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali Kneszet képviselőt eltiltják a Jeruzsálem óvárosában lévő Damaszkusz-kapu megközelítésétől.

A kapunál lévő tér a ramadán idején népszerű helyszín a palesztinok számára, és a jobboldali aktivisták zászlós felvonulása ott összecsapások aggodalmát vetette fel a biztonsági szervezetek részéről.

Bennett hivatalának közleménye szerint az ellenzéki szélsőjobboldali Otzma Jehudit frakciót vezető Ben-Gvirre vonatkozó döntés Omer Barlev közbiztonsági miniszter, a Sabak belbiztonsági szolgálat főnöke, Ronen Bar és a rendőrfőkapitány, Já’ákov Sabtáj javaslatára született.

כאן חדשות on Twitter: “צעדת הדגלים | המשתתפים מנסים להגיע לשער שכם – ומתעמתים עם השוטרים שחוסמים את דרכם@SuleimanMas1 https://t.co/1hDdDGnJlT pic.twitter.com/2V8eBVBmxa / Twitter”

צעדת הדגלים | המשתתפים מנסים להגיע לשער שכם – ומתעמתים עם השוטרים שחוסמים את דרכם@SuleimanMas1 https://t.co/1hDdDGnJlT pic.twitter.com/2V8eBVBmxa

 

„Nem áll szándékomban megengedni, hogy a kicsinyes politika életeket veszélyeztessen. Nem engedem, hogy Ben-Gvir politikai provokációja veszélybe sodorja az izraeli hadsereg katonáit és az izraeli rendőrtiszteket, és növelje a terheiket” – áll Bennett hivatalának közleményében.

A törvény értelmében a Kneszet tagjai mentelmi jogot élveznek, és nem akadályozhatók meg abban, hogy belépjenek helyszínekre és részt vegyenek eseményeken, kivéve, ha közvetlen biztonsági aggály merül fel.

Bennett a sajtónak nyilatkozva megvédte döntését, miszerint nem támogatja a nacionalista felvonulást az óvároson keresztül, mondván, „elszántan, de felelősségteljesen” kormányozza át az országot a jelenlegi válságon.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a jövő hónapban, mint minden évben a Jeruzsálem-napon, sor kerül a zászlós menetre.

„A legfontosabb dolog a főváros lakóinak védelme” – mondta a katonai rádiónak egy rögzített interjúban. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ez egy nagyon érzékeny és lobbanékony időszak. Ennek megfelelően kezeljük.”

Szerinte indokolt Ben-Gvir eltiltása a Damaszkusz-kaputól.

„A szabadságnak is van egy határa” – mondta, és egy színházban tüzet kiáltó emberhez hasonlította a helyzetet.

Bennett azt is közölte, hogy döntése, hogy a Ramadán utolsó 10 napjára megtiltja a zsidók belépését a Templom-hegyre, összhangban van elődje, Benjamin Netanjahu politikájával.

Ben-Gvir a maga részéről Bennettet hibáztatta „Jeruzsálem felosztásáért” és „a Kneszet tagjai mozgásszabadságának megsértéséért”.

A menet előtt Omer Barlev közbiztonsági miniszter kijelentette, hogy „regionális tűzvészt” kockáztatnának, ha megengednénk, hogy a bajkeverő Ben-Gvir részt vegyen az óvárosban rendezett nacionalista felvonuláson.

Ben-Gvir megjelenése „olyan provokáció, amely felgyorsíthatja a biztonság romlását” – írta egy Facebook-bejegyzésében, megjegyezve, hogy arra kérte Bennettet, hogy tiltsa el Ben-Gvirt.

„Csak a megjelenése veszélyeztetné az ország biztonságát, és arra kényszerítené a rendet és a biztonságot továbbra is megfeszítetten őrző rendőrséget, hogy az erőforrásokat a jelenleg szükségtelen feladatokra csoportosítsa át.”

Korábban egy névtelenül nyilatkozó biztonsági tisztviselő azt mondta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy Ben-Gvir felbukkanása újabb háborút robbanthat ki Gázával és rakétatámadásokat Jeruzsálem ellen.

„Ugyanazokat az indikátorokat látjuk, mint a tavalyi gázai háború előtt” – mondta a forrás a májusi 11 napos harcokra utalva.

Az a háború azzal kezdődött, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt Jeruzsálemre az óvároson keresztül haladó nacionalista zászlós vonulás során, amelyen Ben-Gvir is részt vett, napokkal a Templom-hegy körüli feszültségek után.

A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szerdán „riadó készültséget hirdetett harcosai körében”, Jeruzsálemben egyre növekvő feszültség közepette.

„Az ellenállás riadó készültséget hirdet harcosai körében az al-Aksza [mecset] védelmében” – mondta Tarik Szilmi, a terrorszervezet szóvivője.

Jáir Lapid külügyminiszter délután közölte, hogy a zsidó nacionalisták felvonulásának résztvevői Jeruzsálem óvárosa körül megpróbálják „lángra gyújtani” a fővárost, és a kormány ezt nem fogja megengedni nekik.

„A mai zászlós menet egyszerűen felelőtlen, borzalmas lépés. Ezek szélsőségesek, akik olyan provokációkat próbálnak előidézni, amelyek erőszakot okoznak” – mondta Lapid az újságírókkal tartott tájékoztatón.

Teljes cikk

[popup][/popup]