Szombat előfizetés 2017

Progresszív korholás és machiavellista szép szavak

Írta: Veszprémy László Bernát - Rovat: Vélemény

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A magyar demokrácia iránti elkötelezettség és a zsidó állam kiegyensúlyozott ábrázolása nem feltétlenül jár együtt. Erről szól szerzőnk elemzése.

 

Ebben a cikkben a 444.hu és a 888.hu Izraelről szóló írásait és híreit vesszük szemügyre, elsősorban azért, mert olvasótáboruk jórészt a 25-35 éves fiatalok közül kerül ki, nagy hatást gyakorolva így a jövő közéletére is, illetve mert alapítási dátumukat tekintve (2013. április és 2015. szeptember) a legfiatalabb szereplők között vannak a magyar médiapiacon. Egy tavaly novemberi Medián felmérés szerint a progresszív 444 az internetezők 16%-át éri el, a kormánypárti 888 pedig 8%-át. A Századvégnél ezek az adatok 18 ill. 14%. Uj Péter főszerkesztő a 444 induláskor közölt interjúja szerint a Huffington Post és a Gawker példáját akarja követni, a 888 pedig deklaráltan kormánypárti, legerősebben láthatóan a Breitbart inspirálja.

Az összehasonlításnál persze észben kell tartani, hogy miközben Izraelt jelenleg sokszor nagyon szeretik a magyar jobboldalon, attól a magyar kormánnyal szemben kritikus, Izrael-barát olvasók számára még nem fog szerethetőbbé válni hazánk jelenlegi vezetése. S noha a progresszív média saját narratívája szerint egyedül küzd a korrupció ellen, a közel-keleti helyzetet és a népvándorlás problémáját sokszor mechanikus kisebbségvédelmi szemüvegen át nézik, nem lényeglátó realista módon.

Jeremy Havardi történész frissen megjelent könyve szerint a józan Izrael-kritika (mikor is a zsidó államot ugyanazon elvárások elé állítják, mint más államokat) elfogadható egy demokratikus diskurzusban, ám az ország legitim önvédelmét „apartheidnek” vagy „elnyomásnak” minősíteni Izrael-ellenes, antiszemita retorikaként értelmezendő.[1] Más megnyilvánulásokhoz – mint Izrael nácikhoz való hasonlításához – nem kell a szakirodalmat fellapoznunk: az ilyesmi egyértelműen a modern antiszemitizmus megnyilvánulása.

 

Progresszív korholás: a 444 és Izrael

A 444 hozzáállását a közel-keleti konfliktushoz és azon belül is Izrael kérdéséhez röviden talán „progresszív korholásként” írhatnánk le. A portál kétségkívül hisz a progresszív és demokratikus ideálokban. Az itt leírt jelenségnek a gyökere tehát semmiképp sem a hagyományos antiszemitizmus – melyet nem vélünk felfedezni a 444-ben -, és ezért megértéséhez jobban kell ismerni azt a világnézeti rendszert, ami befolyásolja a 444 Közel-Kelettel kapcsolatos narratíváját is: az általa iránymutatónak tekintett nyugati baloldali portálok és mozgalmak az emberi jogok és az „elnyomott palesztin nép” ügyének felvállalása nevében egyre több antiszemitizmusba torkolló Izrael-ellenes megnyilvánulást tolerálnak. Gondoljunk például a brit baloldal közegében elszabadult antiszemitizmusra.

Ebben a miliőben a közel-keleti konfliktus hétköznapi eseményeit egy „elnyomási rendszerben” értelmezik: itt nem a palesztin terrorista lövi le az izraeli rendőrt, hanem az „elnyomott” lázad fel az „elnyomóval” szemben. Az izraeli oldal érveinek megismerése után azonban nehéz lenne elfogadni, hogy a progresszió ügye egyet jelent a palesztin terrorizmus iránti apológiával. Sajnos a 444 egyes írásaira is igaz lehet, amit a Szombat magazin már 2014 novemberében – más összefüggésben – megállapított: a „progresszív” anticionizmus valójában a zsidóellenes érzületek haladó nyelvezeten történő újrafogalmazása.[2]

Az alábbiakban néhány példával illusztráljuk a fentieket.

 

 1. „A zsidó felsőbbrendűség”

A 444 kommentár nélkül közölte újra Nir Baram szocialista izraeli író álláspontját, miszerint „amíg a zsidók felsőbbrendűnek érzik magukat, nem lesz béke”, és hogy Izrael a holokausztot használva a „félelem propagandáját gerjeszti”[3] (erre a cikkre akkor a Szombat is reagált[4]).

A cikk szövege egyértelművé teszi, hogy “a politika” itt az izraeli politikára utal

 

 1. „Mindennapi apartheid”

Máshol szerkesztői kommentárok adnak egészen ellenséges légkört az Izraellel kapcsolatos híreknek. Egy cikkből[5] például megtudhatjuk, hogy van valami közös a tömeggyilkos Dutertében, a fehérorosz Lukasenkóban, illetve Putyinban és Netanjahuban: mind a négyen várták Trump elnökségét. Az olvasóban persze megmarad a szubjektív lecke: Netanjahut a diktátorok sorában szokás emlegetni.

Egy másik cikk alá – mely a palesztin munkások biztonsági okokból való[6] külön buszon utaztatásáról jelentett, s melyhez minden józan újságírónak legalább egy oldalas kommentárt kellene írnia a palesztin terrortámadások friss eseteiről a „kontextusban való értelmezés” elve szerint – ezt írta a 444 újságírója egysoros leadnek: „Mindennapi apartheid”.

 

 1. Izrael és a sárga csillag

A portál egy másik – a holokauszt ENSZ-emléknapján publikált -, írásban egy olyan erősen vitatott civil szervezet tagjával közölt interjút,[7] mely híres arról, hogy nem hajlandó a Hamászt terrorszervezetként kezelni,[8] illetve kritikusai szerint civil áldozatokként azonosít palesztin terroristákat.[9]

A cikkben szerepel az a sor is – ismét, az ENSZ holokauszt-emléknapján -, miszerint a civilek ellenőrzését erősítő izraeli törvénykezésről „sokaknak az jutott eszébe . . . amikor a nácik kötelezték sárga csillag viselésére a zsidókat”.

 

 1. „Csirkesz*r Netanjahu”

Egészen öncélúnak kell tekintetnünk azt a megjegyzést, mikor az izraeli miniszterelnököt „csirkesz*r („chickenshit”) Netanjahunak”[10] nevezik a portálon. Netanjahuról az oldal máshol azt sugalmazza, hogy felelős a franciaországi zsidók kivándorlásáért, mivel (szigorúan idézőjelben!) „haza” hívja az európai zsidókat.[11]

 

 1. A palesztin menekült

A következő cikk is azt illusztrálja, hogy a narratíva olykor fontosabb, mint a tények. Kisebb botrányt kavart az Izrael ügye iránt érzékeny közösségi-média felhasználók között az a tavaly szeptemberi budapesti tüntetés, melyen a résztvevők a menekültek befogadása mellett szólaltak fel. Ennek jegyében egyebek között színpadra lépett egy Bazil Harara nevű menekült, (az ATV felvételén 1 óra 13. perctől[12]), aki mindjárt első mondatában palesztin gyerekek ok nélküli lemészárlásával vádolta Izrael államot. Az eseményen elszavalták Mahmoud Darwish palesztin költő egy versét is: a költő arról ismert, hogy egyik versében arról fantáziál, hogy „a bitorlók (értsd: az izraeliek) húsa lesz ételem”.[13] Nem kell sokat keresgélni Harara facebook-oldalán sem, hogy antiszemita bejegyzéseket találjunk: egy arab nyelvű hírt – melyben Erdogan török államfő „hazugnak” nevezte „a zsidókat” – például mindenfajta kommentár nélkül osztott meg.[14]

Mindez kimaradt a 444 riportjából, mely az eseményről készült.[15] S noha egyetlen, az eseményről tudósító baloldali portál sem kifogásolta Harara fellépését, mindez nem mentség a 444 mulasztására.

 

„Machiavelli” szép szavai: a 888 és Izrael

A fentiekkel egészen ellentétes képet adnak a 888 cikkei, ám tartsuk észben a következőket: ahogyan a 444-et is előre meghatározott progresszív narratívája befolyásolja az Izraelről való híradásban, úgy a deklaráltan kormánypárti 888-at is a migránsválság és a terrorizmus kérdéseinek politikai okokból való előtérbe helyezése befolyásolja. Izrael is általában így jelenik meg pozitív kontextusban az oldalon: az izraeli miniszterek ujjongtak Trump megválasztásakor (értsd: mint mi is),[16] Netanjahunak elege van Obamából (értsd: mint nekünk is),[17] vagy „Izrael megleckézteti a civil szervezeteket” (értsd: épp, ahogy mi).[18]

 

 1. „Izrael fővárosa Jeruzsálem!”

Az a lehetőség is fennáll, hogy a 888 a „jobboldali = antiszemita” képletet akarja megtörni, s talán az olyan cikkcímek és leadek is erre utalnak, mint az „Ennyit arról, hogy Trump antiszemita”, majd alatta: „Akit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a zsidó állam igaz barátjának hív, arról nemigen lehet azt állítani, hogy antiszemita lenne”.[19] Ám vitathatatlan, hogy a portál pozitív hangnemben számol be Izraelről: a lap evidenciaként tekint a zsidó állam létjogosultságára, és nagy teret ad az izraeli kormány véleményének. Persze itt sem marad el az aktuálpolitikai töltet: a 888 pozitívan számolt be a júdeai építkezésekről, mert Trump is Jeruzsálembe költöztetné az USA követségét,[20] egy másik cikket pedig – mely a párizsi béketárgyalásokról szólt – a következő tömör felirattal osztott meg a Facebookon a 888: „Izrael fővárosa Jeruzsálem!”

 

 1. Hírek a terrorról

Szintúgy érdemes megtekinteni, hogy mekkora helyet szentel egy jeruzsálemi merényletnek – például a legutóbbi kamionos mészárlásnak – a két újság. A 444 kereken 5 mondatot szánt az ügynek, mindössze a legvégén említve meg, hogy „merényletről” van szó, s hogy a kamionsofőr „elkövető” lenne, ám cikkcímben emelve ki, hogy az áldozatok katonák[21].

Ezzel szemben a 888 sok bekezdést tartalmazó, percről-percre frissített tudósítást közölt az esetről (kiemelve, hogy „terrortámadás” történt „a tömeg” ellen), számos külföldi forrást és twitter-üzeneteket is idézve,[22] illetve később még videót[23] és újabb cikket[24] is közölt az esetről.

Hasonló képet mutatott a 2015 szeptembere és 2016 októbere között zajlott „kések intifádájának” bemutatása is. A 444 és a 888 is számos cikkben tudósított a – főleg késes – támadások sorozatáról, melyek megrázták Izraelt. A tények kedvéért: csak 2015. október 3-a és 10-e között 19 palesztinok által elkövetett támadásban 32 izraeli sérült meg, illetve két izraeli vesztette életét.

Egy 2015. október 10-i cikknek azonban így is ezt a címet adta a 444: „Már húsz palesztint megöltek októberben az izraeli katonák”. A főszöveg sehol sem említi, hogy a lelőtt palesztinok támadók lettek volna, noha a hivatkozott cikkek az „assailant”, azaz „támadó” kifejezéssel élnek. Mindössze az egyik lelőtt késes merénylő temetésének fotója alá került oda a halvány, apró betűs megjegyzés, melyből megtudhattuk, hogy a palesztin „késsel támadt izraeli katonákra”.[25]

Ezzel szemben áll a 888 decemberben publikált összefoglalójának az eredeti szövegben is kiemelt helyen szereplő része 2015 októberéről: „Az országban szinte mindennapossá váltak a késsel, lőfegyverrel vagy járművel végrehajtott merényletek: október óta 19 izraeli és 1 amerikai vesztette életét. A hatóságok, valamint a fegyveres civilek 118 palesztinnal végeztek, közülük 70 támadó volt, a maradék a biztonsági erőkkel folytatott harcok során halt meg”.[26]

 

 1. Őszinteség vagy „machiavellizmus”?

Mennyi tehát a 888 narratívájából az őszinte támogatás Izrael Állam felé, és mennyi belőle a portált által gyakorolt „machiavellizmus”?[27] Ahogy a 444 esetében, úgy itt is erősen kiviláglik a cikkek és a narratíva mögött álló reálpolitika: tömören ezt úgy lehetne összefoglalni, hogy „ha a baloldal szereti a muszlimokat, akkor majd mi meg a zsidókat”. A portál saját szemszögéből logikus is, hogy ezt az űrt be akarják tölteni, és az is lehet, hogy tudatosan követik a Breitbart logikáját: felvállalják a baloldal számára kedves témák némelyikét, így okozva „zavart” az ellenfél soraiban. Ennek ellenére a személyes szimpátiákat sem lehet kizárni a kérdésben.

Utóbbi feltételezést erősíthetik Oláh Gellért, a portál újságírójának levele. Mindkét portálnak elküldtük kérdésünket[28]: „Milyen szempontok szerint elemzik a közel-keleti konfliktust és Izraelt?” A 444 cikkünk közléséig nem küldött választ, a 888 újságírója ellenben kérdésünkre felelve kifejtette, hogy szerkesztőségük sokszínű:

„Vannak benne »rendes« konzervatív jobboldaliak, progresszív-jobboldaliak, zsidók, palesztinok, liberálisok, melegek, migránsok. Talán a legliberálisabb szerkesztőség, a szó nemes értelmében. Erre büszkék is vagyunk! Egy ideje, jómagam is a szerkesztőség tagjaként, erdélyi magyarként figyelemmel kísérem Izrael politikáját – személyes érintettség okán, hiszen édesanyám ott él -, valamint a magyarországi zsidó közösség tevékenységét. A MAZSIHISZ immáron két éve megszervezi a »Határtalan Kultúra« nevet viselő rendezvényét Kolozsvárott, melynek az egyik főszervezője vagyok. Fontosnak tartom a magyar zsidóság kultúrájának a bemutatását, megismertetését a szélesebb közönséggel. Hiszen a kultúra hidakat épít. Azonban a magyar zsidó közösséget némiképp megbélyegzi a múlt, a történelemből fakadó sérelmek. Jobboldali barátaim gyakran felróják a zsidóság baloldaliságát, mely átalakulásban van, főleg ha Izrael politikáját vesszük alapul. Erről a szerkesztőségben is élénk pezsgő vitákat folytatunk. Izrael az elmúlt időszakban nemzetállamként definiálja magát. Önmagára lelt. Megtalálta a hangját – mondjuk ehhez kellett egy ellenséges Obama-adminisztráció. Izrael modern jobboldalisága minden tekintetben példaértékű számunkra is. Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezése felborítaná a mostani status quo-t, ám radikális időkben radikális megoldásokra van szükség. A zsidóságról heti szinten írunk, általában a nemzetiségi és a nemzetállami paradigmát is figyelembe vesszük. Izrael, az egyetlen működő közel-keleti demokráciájával példamutató minden tekintetben é s én példaként tekintek rá. Mind közösségszervező, mind gazdasági hagyományaival a magyarság számára is példát mutat”.

Mindössze egy kérdés marad: miképp fogadja ezt majd a 888 jobboldali olvasótábora? Nem meglepő, hogy már most igen heves csaták dúlnak a cikkek alatti kommentekben, ahol az olvasók egyik része a klasszikus antiszemitizmusból fakadó palesztinpártiságot, a másik része pedig Izrael-barát álláspontot képvisel (igaz, gyakran alpári moszlimellenes kirohanásokkal megfűszerezve) lásd az alábbi hozzászólás-váltást).

 

Utólag nehéz lenne vitatkozni Novák Attila történész 2004-es véleményével – aki akkor a Hit Gyülekezetéről írt, mely az Izrael-barát amerikai neokonzervativizmus hazai megfelelőjének látszott -, miszerint „a magyar »zsidós« neokonzervativizmust pár filozófus és újságíró, valamint – bibliai alapon – a Hit Gyülekezete képviseli. Nekem itt komoly fenntartásaim vannak, mert aktuálpolitikai együttállásra építi az ideológia teljes vázát…”[29]

Ám bármilyen aktuálpolitikai együttállás tartja is a 888 narratívájának vázát, tény, hogy barátiabb hangnemben kezeli a zsidó államot, mint progresszív konkurenciája.

Míg a 444 archívumában 2013 májusáig visszatekerve egyetlen pozitív hangvételű cikket sem találni Izrael Államról, addig a 888 – jóval rövidebb – pályafutása alatt számos pozitív hangvételű írást közölt, eközben átvéve néhány az izraeli kormánnyal szemben kritikusabb cikket is (főleg az MTI-től).[30]

 

Mit hoz a jövő?

A jövőbe tekintve a 444 számára egyre komolyabb kihívást látszik jelenteni a progresszív narratíva és a valóság reális ábrázolásának összehangolása közel-keleti viszonylatban. Ezt bizonyos ideig még lehet maszkírozni a tények nem jelentésével – például úgy, hogy a riportból korábban is kihagyták Bazil Harara palesztin menekült Izrael-ellenes kirohanását  –, ám felmerül, hogy a két portál alapvetően azonos korosztályból kikerülő olvasótábora idővel nem fog-e arra jutni, hogy Izrael és a palesztinok esetében a valós világ eseményeiről pontosabban számol be a jobboldal fiatalos oldala.

Megtörténhet, hogy a jövőben belpolitikai hírek terén sok olvasó a 444-et preferálja majd, míg külpolitikai hírek terén a 888-at – már csak azért is, mert az utóbbi oldal a jelenleg „sikkes”, és sajnos nagyon is létező terrorizmus témáját lovagolja meg, míg a 444 igyekszik tompítani, nyugalomra inteni az utóbbival kapcsolatban.

Eközben vajmi kevéssé feltételezhetjük, hogy a 888 Izrael-barát retorikája okán egyhamar bármi meg fog változni a jobboldalon antiszemitizmust észlelő zsidó és nem zsidó olvasókban, mint ahogy az is kérdéses, hogy a bevándorlás-ellenes hangulat majdani alábbhagyásával mennyire fog megmaradni ez a hirtelen feltámadt együttérzés a zsidó állam folyamatos küzdelmei iránt. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy pusztán az izraeli oldalt pozitívan bemutató hírek jelenléte is járhat kiegyensúlyozó hatással az olvasók körében, illetve az európai terrorcselekmények okán is eszébe juthat egy-két hazai olvasónak, hogy Izrael is valami egészen hasonló problémával vív meg nap, mint nap.

Jegyzetek, hivatkozások

[1] Jeremy Havardi: Refuting the anti-Israel narrative: a case for the historical, legal, and moral legitimacy of the Jewish State (Jefferson, NC: McFarland & Company, 2016), 8. skk.

[2] http://www.szombat.org/politika/a-progressziv-antiszemitizmus-europaban

[3] http://444.hu/2014/08/05/amig-a-zsidok-felsobbrendunek-erzik-maguk-nem-lesz-beke/

[4] http://www.szombat.org/politika/hulye-liberalis-firkaszok-haha-ez-vicc-volt

[5] http://444.hu/2016/11/09/orbanon-es-putyinon-kivul-netanjahu-lukasenka-le-pen-es-duterte-is-lelkes-trump-miatt

[6] http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Yaalon-denies-Lefts-charges-of-separating-Jews-Arabs-on-buses-in-territories-403674

[7] http://444.hu/2017/01/27/ahol-mar-pontosan-lehet-latni-milyen-karokat-okozott-a-civilek-elleni-politikai-hadjarat

[8] http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/watch-btselem-spokeswoman-refusing-to-call-hamas-a-terrorist-organization-video/2016/09/06/

[9] http://mida.org.il/2014/08/19/btselem-hamas-mouthpiece/

[10] http://444.hu/2015/03/17/a-444-szerkesztosegeben-nem-felunk-kulpolitikai-kerdesekben-hatarozott-allaspontot-kepviselni

[11] http://444.hu/2015/01/11/netanjahu-szerint-az-europai-zsidoknak-haza-kene-menniuk-izraelbe-a-novekvo-antiszemitizmus-elol/

[12] http://www.atv.hu/belfold/20160930-nepszavazas-nezze-az-atv-n-a-civilek-tunteteset/

[13] http://www.judeanrose.com/2016/08/14/mahmoud-darwish-poetry-lies-left/

[14] Basil Harara facebook-bejegyzése 2014. szeptember 7-ei dátummal, screenshot és fordítás a szerző birtokában.

[15] http://444.hu/2016/09/30/ideje-hogy-megmutassuk-mi-megsem-vagyunk-ennyire-borzalmasak

[16] http://888.hu/article-igy-ujjonganak-az-izraeli-miniszterek-trump-elnokke-valasztasa-miatt

[17] http://888.hu/article-istennek-hala-hogy-obama-befejezi-elnoki-palyafutasat

[18] http://888.hu/article-izrael-megleckezteti-a-civilszervezeteket

[19] http://888.hu/article-ennyit-arrol-hogy-trump-antiszemita

[20] http://888.hu/article-meghirdettek-az-izraeli-uralom-kiterjeszteset

[21] http://444.hu/2017/01/08/a-katonak-koze-hajtott-egy-teherauto-jeruzsalemben

[22] http://888.hu/article-terrortamadas-jeruzsalemben-kamion-hajtott-a-tomegbe

[23] http://888.hu/article-elokerult-egy-felvetel-a-jeruzsalemi-merenyletrol

[24] http://888.hu/article-a-jeruzsalemi-merenylet-elkovetoje-az-iszlam-allam-tamogatoja-lehet

[25] http://444.hu/2015/10/10/mar-husz-palesztint-megoltek-oktoberben-az-izraeli-katonak

[26] http://888.hu/article-terrortamadas-jeruzsalemben

[27] http://888.hu/article-tgm-a-888-rol

[28] Január 23-án ment el az e-mail Oláh Gellért (888) és Horváth Bence (444) munkacímére, külön kérve őket, hogy reflektáljanak két általuk jegyzett szövegre („Mindennapi apartheid” és „Jeruzsálem Izrael fővárosa!”).

[29] http://www.szombat.org/archivum/novak-attila-az-a-harc-lesz-a-vegso-1352774063

[30] Lásd például: http://888.hu/article-veszelyre-figyelmezteto-okostelefon-alkalmazast-fejlesztett-ki-izraelben és http://888.hu/article-eliteltek-a-palesztin-terroristat-lelovo-izraeli-katonat

Címkék:444, 888, Izrael, Izrael-kép, palesztinok, tudósítás

 • Fényt az éjszakába

  Baloldal: ideológiák, eszmék mentén gondolkodik amit megfertőzött a kommunista korszak narratívája ilyen leegyszerűsítésekkel mint pl. imperialista-cionista, elnyomók és elnyomottak, megszálló és megszállottak stb.
  Jobboldal értékek mentén gondolkodik mint pl. önvédelemhez való jog, zsidó-keresztény kultúra megvédése a muszlim népvándorlás ellen.

  Az újságírás általában is torzít, befolyásol, az újságíró értékrendjét közli és nem a száraz tényeket azonban a baloldal torzításai Izrael-zsidó témában feltűnő. Mindent a narratívájának rendel alá.

 • Tóth Ferenc

  Pont beleillek a 25-35-be, zsidó származású magyar vagyok.

  Izraellel nem tudok azonosulni. Sehogy. Se az emberekkel, se az életmóddal, se a politikai irányultsággal, se a “kultúrával”.

  Most éppen azért tüntetnek a haredi vagy haszid vagy mittudomén milyen zsidók, mert valamilyen katona megtagadta a parancsot. Közben a melegeket elnyomják, kisebbségek jogai feudális szinten, az egész ország úgy néz ki mint egy évszázadokkal lemaradt arab állam csak pepitában.

  Attól még Izrael nem tetszik jobban nekem Iránnál vagy Iraknál csak mert zsidók lakják. Lehet mondani, hogy ők az egyetlen demokrácia, egy ékszeres doboz a Közel-Keleten… Csak a nagy büdös helyzet az, hogy magukat és az államukat is az arabokhoz mérik, hozzájuk képest akarnak csak “jobbak” lenni. Egy ateista európai zsidó számára viszont undorító amit Izrael népe művel.

  Kétállami megoldás kell. Nem a mai határokkal, hanem az 50 éve felrúgott határokkal. Nem csak viszonylag kell helyesen eljárni, hanem HELYESEN KELL ELJÁRNI. Hadd ne egy pakisztánihoz kelljen mérni az izraeli zsidók erkölcsét. Mérjük Európához, mérjük a civilizált világhoz. Ahhoz képest viszont Izrael népe egy agymosott dühös csőcselék. Mint a többi közel-keleti ország.

  • Miriam

   Nem tudom,hogy on milyen korosztalyhoz tartozik. Csak ugy nez ki,
   hogy nem sokat tud a zsidosagrol ,vagy Izraelrol. Mint tobben,hasonloak-akik
   {feltetelezem} nem vallasosak, es kiabrandultak a kulonbozo “izmusok”bol,csak
   a hirportalokbol “tajekozodik”, anelkul, hogy valamennyire is
   ismerne Izraelt es a Kozel-Keletet.
   A “kulturarol” szolva, amit on, mint “europeer”- annyira lenez,csak annyit,
   hogy Izraelben tobb hires egyetem mukodik,Nobel dijas tudosai
   vannak, fennallasa ota tobb millio zsidot fogadott be, a kezdeti mostoha
   korulmenyek ellenere,fejlett mezogazdasagot hozott letre,hires high tech.
   “ipar”ral rendelkezik , termeszeti kincsek hianyaban,foldgazt talalt
   a tenger melyen, utokepes hadsereget hozott letre.
   Ennyit az orszagrol,amely- on szerint – “ugy nez ki,mint egy evszazadokkal
   lemaradt arab allam”.
   Az on “ertesulesei” leginkabb a “mittudomen”re alapulnak.
   Tobbet tudni Izraelrol-nem kell vallasosnak lenni, csak valodi-nem
   propaganda “ismeretekkel” rendelkezni.
   Pl. valamennyire ismerni Izrael terkepet-es helyzetet. A “nagy” orszagot,
   amely Dunantulnyi terulet. Az “oslakos” palesztinokat akik kulonbozo
   arab orszagokbol jottek. A szomszedokat,pl. Jordaniat,melynek lakossaga –
   70%-ban “palesztin”.
   Itt kuldok onnek egy cikket az igazi Izraelrol, amely – on szerint-
   “az arabokhoz meri magat”.

   http://hirekizraelbol.hu/?p=6065

   • Tóth Ferenc

    Na épp erről beszélek. Néha úgy teszünk mintha a civilizált világ bölcsője és zászlóshajója lenne Izrael. Aztán amikor szóba kerülnek a telepesek, lakásrombolások, a palesztinok szisztematikus elüldözése, akkor meg az a kifogás, hogy de hát a többi környező ország még rosszabb. Most akkor melyik elbírálást válasszuk? Civilizáció zászlóshajója vagy közel-keleti sivatag?

    Ne az elmúlt 30 év rohamos fejlődésével példálózzon Netanyahu amikor közben elutasítja a kétállami megoldást, ami amúgy 1948 óta az egyetlen jogszerű és nemzetközileg támogatott megoldása lenne a helyzetnek. Miben fejlődtek? Orvostudományban? Hol szarom le mikor közben emberiség elleni és háborús bűntettek zajlanak a szemünk előtt. Az ország döntő többsége emberszámba se veszi a palesztinokat és vice versa.

    Nagyon örülök, hogy Izrael ilyen csodásan fejlett. Ezért is vannak más elvárásaim velük kapcsolatban. Azok az elvárások alapján viszont Izrael semmiben nem jobb mint Irán, pláne a puccs előtti Irán.

    Ha szépen bevalljuk, hogy Izrael is csak egy közel-keleti állam tele vallási fanatikusokkal és gyűlölettel akkor elismerem, hogy azokhoz képest magasan a legfejlettebb.

    Na melyik legyen? Egy borzasztóan gyomorforgató civilizált ország vagy egy fejlett és haladó közel-keleti porfészek tele gyűlölettel és vallási fanatizmussal?

    Nem, a kettő együtt nem megy. Ha Ön szerint igen akkor alaposan vizsgálja át az értékrendjét.

    • Miriam

     Erdekes, hogy mikozben mar evek ota zajlanak
     a nepirtasok a Kozel-Keleten -jelenleg eppen Sziriaban,
     millioszamra- a kulonbozo “balosok” szemeben- meg mindeg
     Izrael- az “orok bunos”.
     Mivel onnek-anungja sincs Izrael tortenelmerol,vagy foldrajzarol,tenyleg
     nem tudom hol kezdjem.
     Talan ott,hogy Palesztina-az okortol, a 20-ik szazadig a kulonbozo
     hatalmak “jatszotere” volt,amelyek egymast valtogattak.
     A “zsido nemzet” – kapaszkodjon meg!!!-letezett mar az okorban.
     Igaz, lehet valaki ateista mint on- de a Biblia ismerete-az altalanos
     muveltseghez tartozik, annal inkabb, mert egyutt a gorog-romai
     kulturaval- a nyugati- “europeer” muveltseg alapja.
     Mint zsido {annak vallja magat,de nem tudom-mit jelent onnek}
     illene ismernie az archeologiai bizonyitekok nemelyiket,pl.
     a Holt Tengeri Tekercseket, amelyek a 20-ik szazad leghiresebb
     acheologiai leletei.
     Zsidok-ha kis szamban is-allandoan eltek Palesztinaban-{nem
     mind mentek a galutba,sot,tobbszor probaltak-visszaterni} –
     Az orszag a nevet Hadrianus csaszartol kapta, aki leverte a
     zsido nep szabadsagharcat { i.u 73-75} -es buntetesul
     Provincia Judeat – osi ellensegukrol a filiszteusokrol
     {Kretarol szarmazo nep}-Palesztinanak nevezte.
     A mai “palesztinok” arabok, akik kulonbozo korokban
     erkeztek-es ahogyan maguk mondjak-az “umma arabije”hez
     {arab nemzet-hez} tartoznak{akiknek a Kozel-Keleten 23 orszaguk van.}
     De hagyjuk a regi tortenelmet- ez ont nem erdekli.
     Mint ahogyan nem hallott a pogromokrol Oroszorszagban,
     a Dreyfuss perrol Franciaorszagban, amelyek a cionista
     mozgalom felallitasahoz vezettek.
     De terjunk vissza a palesztinokhoz. 1917-ben a Balfour
     deklaracio {Palesztina ekkor-brit mandatum volt}
     javaslata szerint- felosztani a teruletet egy zsido-es egy arab
     reszre. Errol szolt a San-Remo-i egyezmeny is.-1922-ben.
     Sot,1947-ben az ENSZ hatarozat. A zsidok elfogadtak
     a hatarozatot-az arabok-nem.
     Igy tort ki 1948-ban a Fuggetlensegi Haboru-melyben
     az arab orszagok megtamadtak- az akkor 600.000 zsido
     lakossagu-fiatal zsido allamot. Oly annyira biztosak voltak
     gyozelmukben, hogy vezetoik felszolitottak a lakossagot
     falvaik elhagyasara{nem mind tettek meg}.
     A haboru a fegyverszuneti hatarok felallitasaval fejezodott be.
     Egyiptom kapta- Gazat, Jordania-Judeat es Somront {Szamaria}.
     1967-ben Egyiptom,Sziria,Jordania-haborut inditott Izrael ellen.
     Igy “kerultek” Izraelhez a “teruletek”, sot Sinai,amit bekeszerzodes
     ertelmeben Egyiptommal, Izrael-visszaadott. “Koszonetul”-
     arab szelsosegesek meggyilkoltak Anuar Szadat elnokot.
     Jelenleg- Jordaniaval is beke van. Milyen “erdekes”=ekkor
     egy “palesztin” sem akart allamot.{Jordania lakossaganak
     70%a “palesztin”. A nehai Huszein kiraly 1970-ben
     kemeny kezzel felszamolta a “Fekete Szeptember” palesztin
     terrorszervezetet.
     2005-ben-Izrael- felszamolva viragzo zsido telepuleseket-
     kivonult Gazabol. Azota- kapjak “jutalmul” del-Izrael polgari
     telepulesei a raketakat,alagutakat,melyeken at terroristakat
     es fegyvert “szallitanak”.
     Az izraeli araboknak kulon partjuk van a Kneszetben,
     tehat reszt vesznek a torvenyhozasban. Vannak akik
     ezt jol ki is hasznaljak-jo fizetesert-mint pl.Hanin Zoabi
     kepviselono-az allam lejaratasara. Erdekes,hogy csaladjaban
     van 2 “palesztin” cionista is-pedig ok-nem kapnak fizetest.
     Erdekes,arrol is melyen hallgat a “liberalis vilag”, hogy
     Izrael megalakulasa utan- 870.000 zsidot kergettek ki az
     arab orszagokbol, akik mindenuket otthagytak.
     Nekik az ENSZ nem allitott fel menekult taborokat,
     nem segitette oket,mint teszi mar a 3-ik “palesztin”
     nemzedekkel.
     A “kozel-keleti porfeszek” tobbet ert el nehany evtized
     alatt, mint sokan az “egyesult Europaban” {hu,de “egyesult”-
     spanyolok-baszkok,magyarok-romanok}.
     Vallasi fanatikusok-vannak, de nem mind azok,mint
     ahogyan on- torzito szemuvegen-latja.
     Termeszetesen-a sajto, amely szenzaciot keres, foleg-
     ezt latja. Nagyon sok vallasos szerez diplomat,sot,
     van kozottuk Nobel dijas tudos is. Sokan szolgalnak
     a hadseregben is- kapaszkodjon meg!!!-meg lanyok is.

     A “kozel-keleti porfeszek” Nobel dijasai.
     http://www.breuerpress.com/2011/12/11/a-tizedik-izraeli-nobel-dijas/

     Es egy “elnyomott”{remelem,mint “europeer”-ert angolul}.

     https://www.youtube.com/watch?v=4BHbvAKzNx8

     • Tóth Ferenc

      Látom direkt nem akarod megérteni amit mondok és megy a csípőből terelés.

      Válaszolj egy kérdésre:

      Hány Nobel díjas tudós kitanítása után lehet kitakarítani egy másik népet az otthonából?

      Na mennyi?

      Itt magyarázod 40 sorban, hogy mennyivel különb Izrael a többi országnál. Hát én meg épp azt magyarázom, hogy ez kurvára nem látszik meg azon, ahogy a saját kisebbségeivel bánik.

      Ott volt a náci németország. Ipari és tudományos fellegvár volt. De ez semmit nem javít a megítélésén: minden idők leggonoszabb és legkártékonyabb állama volt.

      Most nem Izraelt hasonlítom a nácikhoz hanem a te ostoba érveidet forgatom ki. Teljesen mellébeszélsz.

     • Miriam

      Haladunk,haladunk-ha visszafele is . Izrael mar nem
      “kozel-keleti porfeszek”- hanem -uram bocsa!!- osszehasonlitja
      naci Nemetorszaggal,
      A “csipobol tereles”rol szolvan-remeltem,hogy pontrol
      pontra fogja megdonteni erveimet-ugyanis nalunk-igy vitaznak-
      es nem-jelszavakkal.
      a} Izrael foldrajzi helyzeterol {olyan kis orszag,hogy neve
      nem fer bele a terkepen,korulveve ellenseges arab
      orszagokkal, Mai helyzete-beke Egyiptommal es Jordaniaval.
      b} A zsido nep igazolhato,tortenelmi eredete.
      c} Szeretnem,ha megnevezne a palesztin “oslakok”bol
      legalabb 1 hires embert
      1}kiralyt
      2}hadvezert
      3}irot
      es feltuntetne- mikor elt,
      Mar hogy-ne “tereljunk csipobol’:
      Azt is remeltem, hogy reagalni fog a filmre,amelyben
      az “elnyomott izraeli arab” fiu kifejti,mennyire “elnyomottak”
      ellentetben nagynenjevel,aki az izraeli Kneszet kepviseloje
      es jo fizetesert-uton utfelen-gyalazza az orszagot,
      melyet kepvisel,
      Ugy latszik,dacara “europeer” letenek-on csak magyarul ert.
      Sebaj,megy ez igy is.
      Mit is akarnak a ket allami megoldassal?-amelybol
      mar kuldtek “bemutatot” miutan Izrael-2005-ben
      kivonult Gazabol.{Raketak es terror alagutak}.

      http://www.dzsihadfigyelo.com/2011/09/28/abbasz-zaki-fatah%E2%80%9Ea-nagyobb-celt-nem-lehet-egy-lepesben

     • Tóth Ferenc

      el se olvasod amit írok 😀 Te büdös troll majom 😀

      Most mit akarsz bebizonyítani? Hogy a zsidók felsőbbrendűek?

      Akkor miért bánnak így a kisebbségekkel?

     • Joszi

      Na , csak előjött a természet Tóth urbol.Tan, ha ennyi okos szöveg után minősítené a helyet, ahol,élünk,érdekes lenne.Erzekeny lelke hogy reagál a magyar bánásmódra a kisebbségekkel szemben.Sorozatos cigányok elleni gyilkosságok, zsidók elleni évszázados gyűlölet ?A lakosság nyelvtudasanak bántó hiánya , állandó szomszédok elleni gyűlöletkeltés?Azsiai elmaradottság, s minden ezt meghaladni kívánó áramlat eszme gyűlölete?Hja a zsidók nem felsőbbrendűek senki sem állította, csak békében kell őket hagyni, s ha ezt nem teszik, ma már szerencsére megvédik magukat, legalább saját hazájukban .

     • Tóth Ferenc

      Persze, minden országnak megvannak a maga problémái csak Magyarország nem döngeti a mellét, hogy micsoda fejlett és haladó civilizált ország miközben szisztematikusan cseréli le a cigány lakosságot magyarra. Fegyverekkel és erőszakkal. Hol láttál ilyet te ostoba hazug majom?

      Látom olyan súlyos bennetek a védelmi mechanizmus, hogy még azt sem vagytok képesek megérteni, hogy mit mond a másik. Nem bántom Izraelt. Sőt, le is szarom. De nekem ne írjátok, hogy micsoda bunkók a 444-nél, hogy nem tekintik tökéletesnek Netanyahu önkényuralmi módszereit.

      Menjetek ki, éljetek egy évet palesztinként. Utána magyarázzátok nekem ilyen bőszen, hogy az egy fejlett és elfogadó ország.

      Hazudtok. Mint a vízfolyás. Másról nem beszéltek csak arról, hogy milyen felsőbbrendű nép a zsidó a palesztinnel szemben és le se esik nektek, hogy pont ettől van hányingerem. Pont ez vezetett oda, hogy nagyapám Auschwitzban maradt.

      Fogd be a pofád és olvasd el amit írtam mert sajnos a cseh kettőt nézed mint miriam akinek billentyűzetet se szabadna adni a kezébe.

     • Joszi

      Éljen cigánykent itt, csak egy évig, s utána beszéljen, de ne atkozodjon, mint most.Szohasznalataval elve, hol nem szarom le, mitől van hányingere egy buta, műveletlen embernek, akinek fogalma sincs sem Izraelről, sem a Közel Keletről , csak frázisokat puffogtat, amiket az antiszemita médiából tanult.Felteve, hogy igaz, hogy apja Auschwitzban halt meg, ott öltek meg, bizony ez sem történt volna, ha már van Izrael, de ennek felfogásahoz több kellene az antiszemitizmusnak, nevezzék ezt bár anticionizmusnak.

     • Tóth Ferenc

      Az lehet, hogy én műveletlen vagyok de a nemzetközi közösség már régóta baszogatja Izraelt a palesztinok kitelepítése miatt.

      Magyarország egy rohadt szemétdomb de még nálunk se fordul elő, hogy cigányokat kitakarítunk az otthonaikból. Még a legundorítóbb eset, a számozott utcák esetében is cserelakást biztosított az állam nekik.

      Azért nagyon kemény úgy tájékozatlannak beállítani engem, hogy közben tagadod a kitelepítést:

      http://www.hirado.hu/2016/12/23/ensz-izrael-vessen-veget-a-telepbovitesnek/

      Te kibaszott ostoba majom te.

     • a hivatkozott cikkben egyetlen szó sincs palesztinok kitelepítéséről

     • Tóth Ferenc

      Ne terelj. Az illegális telepek az illegálisan megszállt területen a palesztinok kárára népesíti be zsidókkal az amúgy eredetileg többségben palesztinok lakta területet.

      Ez tény. Ez ellen kiállt szinte minden civilizált ország. Az olyan erkölcsileg kikezdhetetlen országok mint a skandináv országok meg egyenesen bemutattak egy ujjat Izraelnek. Még az USA is baszogatta Netanyahut emiatt. Az elődjét Olmertet is csak ő még jóval visszafogottabban csinálta. Netanyahu viszont szó szerint rasszista, szó szerint elege van a palesztin lakosságból. Elég csak ránézni a kampányára amivel miniszterelnök lett. Már amiatt is szégyellem magam.

      Nem tudom micsoda iszonyatos elvakultság kell ahhoz, hogy ne lásd meg, hogy konkrétan a palesztinok életterét szorítják vissza. Ez nem egy ENSZ jelentésben benne van. Ez tény kedves távoli rokonom, ezt nem tudod elvitatni, akárhány propaganda-baromságot toltok ide válaszok helyett.

      Fingom nincs, hogy hozzátok milyen kóser net van bekötve de nevetséges, hogy azt tagadjátok ami nemzetközi diplomáciai szinten évtizedek óta vitás probléma és tény.

      Gratulálok. Kiválóan támasztjátok alá a véleményem, miszerint az izraeli zsidók alsóbbrendűnek tartják a palesztinokat. Sajnos ezek szerint néhány magyar zsidó is. Ami szerintem, ismerve a történelmünket nem kicsit gúnyolja ki saját magunkat.

     • Akárhány szóval sem tudod eltakarni hogy tévedtél/hazudtál a kitelepítésről, a többi szabad vélemény nyilvánítás, leszámítva az egyre durvuló minősítő jelzőidet, amikért legközelebb már tényleg repülsz,

     • Tóth Ferenc

      A kitelepítés nem egyszer szerepel az ensz által elfogadott nyilatkozatokban.

      Az előző kommentben egy minősítő jelző sincs.

      Ez amit csinálsz nem vitatechnika hanem terelés, szalmabáb érvelés és a vitapartner teljes semmibe vétele aminek a legszebb része a moderátor joggal fenyegetőzés mint érv.

      Nagyot tévedsz ha valami felületes tininek vélsz, vitát nyerni meg érvekkel szoktak nem azzal, hogy indok nélkül lehazugozzák a másikat. Pláne mivel az én véleményemet az ENSZ támasztja alá, a tied meg maximum az izraeli közszolgálati média.

     • Joszi

      Bizony, ahogy az ENSZ támasztotta alá az egyiptomi agresszió lehetőséget is 67 Ben, csapatai ki vonásával.Pech számukra, hogy a dolog rosszul végződött számukra.

     • Tóth Ferenc

      Izrael háborúi a kedvenc témám, öröm nézni ahogy az arabok belefutnak a faszerdőbe. Dan Ofry könyve a hatnapos háborúról pölö a mosdóban van a mai napig, mert mindig szívesen előveszem pár percre amíg a trónon ülök.

      Maradjunk annyiban, hogy nincs jogunk rasszistának lenni vagy másokat alsóbbrendűnek tekinteni, még akkor sem ha nagyon okosnak tartjuk magunkat vagy nagyon műveltnek vagy nagyon bölcsnek.

      Sőt, akkor nem kéne csak igazán ilyen csinálni… Vagy te máshogy gondolod?

     • gzeevi

      Egyesekkel ellentétben én elhiszem, hogy zsidó vagy. Az ön-antiszemitizmus nem ismeretlen a zsidó pszichológiában. De térjünk állításaid tartalmára. Amiket hirdetsz, amikről meg vagy győződve, azok szándékosan elferdített propaganda hazugságok, amiket sikeresen beszoptál, holott köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Izrael nem rasszista állam, népe nem tartja magát felsőbbrendűbbnek a palesztinoknál, és nem gyűlöli őkrt, nem üldözi el őket otthonaikból és irtja szisztematikusan, mint írtad. Ha összeverjük Magyarországot és népét az izraeliekkel ebből a szempontból, a magyarok vesztenének, százalékban sokkal rasszistábbak. Nem lehet egy országot egy hangos kisebbség handabandázása alapján megítélni, a fekete ruhás ortodoxok a lakosság 10%-a, ezek között is a tüntetők egy kisebbségi csoport tagjai. Ítéljem én is Mo-t a betyársereg fekete egyenruhásai alapján? Nem rasszista az az ország, ahol a hátország felelős tábornoka arab, a volt államelnököt 7 évre ítélő bíró, a Legfelsőbb Bíróság tagja arab, a Voice of Israel és az országos szépségkirálynő a zsidó szavazók többsége révén egy-egy arab lány, az arab szektor beépül a zsidó társadalomba: kórházigazgató főorvis, orvosok, gyógyszerészek, buszsoffőrök, tanárok, rendőrtábornok, nagykövetek, miniszter – arabok. Engedd meg, hogy egy késes vagy robbanóöves merénylőt ne szeressek!
      Az izraeli telepek állami földeken épültek, nem arabok magántulajdonán. Nem dózerolnak le házat azért, hogy elvegyék valakitől. Csak ha az illető terrorista, vagy ha a ház törvénytelenül épült, akár arabé, akár zsidóé. Ilyeneket is leromboltak ugyanis, tudsz róla? Ha utólag valaki bebizonyítja, hogy a lakatlan, kopár sziklás domb, ahol zsidó telep épült, az ő magántulajdona, mint pl most volt ilyen eset, 20 év után mutatott be egy arab birtoklevelet – akkor a zsidó lakosokat onnan kiköltöztette a kormány, erőszakkal, házaikat lerombolta (Bét El, Migron, Amóna).
      Nem folytatom egyelőre. Nem tudod, mit beszélsz, először ismerned kellene a valóságot, azrán beszélni.

     • Figyu, te azt állítottad, hogy az izraeliek palesztinokat telepítenek ki. Én ezt vitattam, és te semmivel nem tudtad az állításodat igazolni. Velem ennyiben véget ért a vitád, az izraeli-palesztin békefolyamatról nem kívánok veled vitatkozni, a véleményedet megértettem, az számomra semmi érdekeset vagy újdonságot nem tartalmaz, törődj bele.

     • Tóth Ferenc

      ja végül is csak 9 linket adtam amiben szó volt palesztinok kitelepítéséről és még egy ensz nyilatkozatot is kaptál de mindegy 😀

      most ezt komolyan csinálod? 😀

     • 1. mivel valószínüleg nem érted a cikkeket, amiket küldtél, már megírtam, hogy “Nem tudom, érted-e a szöveget, vagy csak valahonnan kiollóztad a linkeket, ugyanis ez egy meglehetősen vegyes összeállítás, első ránézésre is látszik, hogy többnyire a telepespolitikával foglalkozik, ami valóban vitatható, de ezek a “telepek” nem lakott területen épülnek, tehát nem járnak kitelepítéssel. Láttam köztük párat, ami illegális telepesek erőszakos próbálkozásáról szól, de az az izraeli törvények szerint is illegális, és meg is akadályozták. Épp a héten ürítenek ki egy komplett ilyen telepet, Amonát az izraeli fegyveresek.”

      2. Az ENSZ “nyilatkozatban”, amit küldtél egy szó sincs palesztinok kitelepítéséről, a mondat, amit nemtom hányszor kiemeltél, palesztin földek kisajátítását jelenti, nem palesztinok kitelepítését. A “földek” lakatlan területet jelölnek, és az vitatható, hogy mi minősül “palesztin földnek”, de az nem, hogy ez nem kitelepítést jelent.

      Szövegértelmezési problémákkal nehéz vitatkozni.

     • Tóth Ferenc

      Tudózsidó Február 14. 22:38: ” “telepek” nem lakott területen épülnek”

      Akkor erre mutass egy forrást mert az ensz szerint meg igen, arra épülnek.

      Hát akkor indul az óra, 22:39 van, február 14. Kiváncsi leszek mire érkezik meg az ellenőrizhető indoklás.

      Arra is jöhet forrás, hogy a kisajátított földek nem lakott területek. Tudod például a gáza övezet a föld egyik legnépesebben lakott területe, de gondolom te jobban értesz a témához mint én.

      Akkor hát óra indul, én pedig várok.

     • Te tényleg reménytelen vagy, teszel egy állítást, semmivel nem indokolod meg, erre megfordítod a bizonyítási kényszert. Egyetlen forrásod nem tesz említést palesztinok kitelepítéséről, a legközelebb az áll az állításodhoz, hogy illegális telepesek próbálkoztak ilyesmivel, de a cikkek pont arról szólnak, hogy az izraeli hatóságok ezt erőszakkal megakadályozzák.

      Gáza meg mindennek a netovábbja, hiszen ott egyetlen izraeli se lakik már 12 éve, nemtom, milyen kisajátításól vannak elképzeléseid, de irigyellek az önbizalmadért, hogy ennyire magabiztosan tudni véled a dolgokat, amikről valójában halvány fogalmad sincs.

     • Tóth Ferenc

      tehát meg sem próbálod alátámasztani az állításod, hogy a telepesek kizárólag lakatlan területet foglalnak el?

      pedig ha meg tudnád alapozni egy forrással akkor elismerném, hogy igazad van.

     • na szórakozz most már másokkal, pá

     • Tóth Ferenc

      valahogy sejtettem, hogy a 12 forrásomat el se olvasod de amikor neked kéne megalapozni a hazugságot akkor ban lesz

      gratulálok, így kell objektíve elveszíteni egy vitát

     • ja, egyelőre szó sincs banról, az csak trágárságért, trollkodásért, meg náculásért jár, hülyeségért nem.

     • Tóth Ferenc

      Miért mi történt volna a második VH helyett ha létezett volna Izrael? Ne kúrjál már fel, a vidéki zsidóság mint ahogy nagyapám is már rég a vagonokon volt amire leesett a népnek mi történik.

      Gondolom ön pesti zsidó családból származik, hogy ennyire hidegen tudja hatni amikor a zsidó állam elnyom egy kisebbséget.

     • Joszi

      Na , onte is tudahstna, hogy ez nem így volt, ha zsido lenne.Sajnos tudtak, mi fog történni, de nem volt hova menni előle .Nem volt Izrael, ahova befogadtak volna őket.

     • Tóth Ferenc

      Hát mondjuk definiálhatnád a zsidót, lehet, hogy tényleg nem vagyok az.

      Ateista vagyok, egy kritikus és viszonylag tájékozott európai értelmiségi.

      Apám 3 évesen nézte ahogy elhurcolják a nyilasok az apját, az én nagyapámat, Schwartz molnárt ha jól rémlik Gércéről. Anyámat akkor már rég a nagyi egy református barátnője bújtatta.

      Szóval ha definiálod, hogy szerinted mit jelent a zsidó te rasszista gonosz vénember akkor megmondom, hogy az vagyok-e.

      Addig csak simán egy kritikus, tájékozott ember vagyok aki a palesztinokat ugyanolyan emberszámba veszi mint a zsidókat. Szerintem amúgy ez zavar téged, mert gonosz vagy és rasszista.

     • Joszi

      Bizony gonosz rasszista vénember vagyok, aki nem szereti, ha kritikus európai, nem zsidók épp a zsidók kiirtására készülnek.Latott már elő palesztint?Latott már merénylet után, melyet elkövettek halottakat, sebesülteket?Semmi baja senkinek, nekem sem a palesztinokkal, ha vannak ilyenek, csak a gyilkosokkal, s azokkal akik erre nevelik őket, függetlenül azok nemzetiségetol.Ez vonatkozik a kritikus európaiak rá is, akik lángba borítják a világot, majd elegánsan továbbmennek.Ez történt az egész közel kerettel, lásd arab tavasz, s ez közelít Európához is .Mielott itt tovabb atkozodik, utazzon Izraelbe, éljen ott, lehetőleg Gázában, s utána folytathatjuk.Mellesleg, 44 nyarán, amikor a vidéki zsidókat elhurcoltak, nyoma sem volt meg nyilas úr álomnak, derék magyar Horthy csendőrök, hurcoltak el őket.Ennyit a jól tajekozottsagarol, kb, mint Izrael ügyben.Arra hogy ön micsoda és kicsoda nem pazarol ok karaktert, mindenki látja, aki olvassa.

     • Tóth Ferenc

      ezek az indokaid ami miatt alsóbbrendűnek tartod a palesztinokat?

     • Miriam

      Akinek ANUNGJA SINCS a temarol,amirol ir -mint ONNEK- ATKOZODIK.
      En-ellentetben onnel- TENYEKET,datumokat,esemenyeket kozoltem.
      Vilagos,hogy egy szot sem olvasott abbol-amit irtam,
      sot, az “elnyomott” kisebbseg velemenyet sem
      pl. a Fatah {a palesztinok mersekelt aga, Ciszjordaniaban}-
      ” ABBASZ ZAKI A FATAH KOZPONTI BIZOTTSAGANAK TAGJA
      az El – Jazeera TV csatornan adott nyilatkozabol-
      {arabul,nem angolul,vagy
      magyarul}
      “A NAGYOBB CELT-{Izrael megsemmisiteset} nem lehet
      egy lepesben megvalositani,”
      Ha Izrael visszavonul Jeruzsalembol, evakualja a 650, 000
      telepest es lerombolja a falat-akkor mi lesz Izraellel?
      Vege lesz .
      HA AZT MONDJUK,HOGY EL SZERETNENK TOROLNI
      IZRAELT….AZ TUL NEHEZ LENNE .
      NEM ELFOGADHATO POLITIKA-EZT MONDANI.
      NE MONDD EZEKET A DOLGOKAT A VILAGNAK-
      TARTSD MEG MAGADNAK.

      Es EHHEZ- MIT SZOL A “HALADO VILAG”?
      JA, EZEK “CSAK” ZSIDO MENEKULTEK.

      https://www.youtube.com/watch?v=qIkw-eEomk4

     • Tóth Ferenc

      70 sorban magyarázod, hogy a zsidó nép ‘ezért és azért’ felsőbbrendűbb a palesztinnál.

      te rasszista vagy.

      Ez az igazság. Ha nem tartod ugyanolyan fontosnak a palesztinok érdekeit és ugyanolyan értékesnek a palesztin életet akkor te egy rohadt rasszista vagy.

     • Miriam

      Aki Izrael onvedelmet-a palesztin arab terror ellen-
      rasszizmusnak nevezi- mig mas nepeknel- “megbocsatja” –
      agymosott barom.
      Es hogy bebizonyitsam,hogy a zsidok nem “felsobbrenduek”
      mas nepeknel {amit – allitolag-irtam} ITT VAN MINDJART
      AZ ELO PELDA- ON.
      HOGYAN IS MONDJAK NALUNK??
      “HA EGY ZSIDO HULYE- AKKOR NAGYON HULYE.

     • Tóth Ferenc

      pontosan mi ellen védik magukat az izraeliek amikor kitelepítik a palesztin lakosságot válogatás nélkül? az alsóbbrendű fajtól védik magukat?

     • honnan telepítik ki palesztin lakosságot az izraeliek???

     • Tóth Ferenc
     • Nem tudom, érted-e a szöveget, vagy csak valahonnan kiollóztad a linkeket, ugyanis ez egy meglehetősen vegyes összeállítás, első ránézésre is látszik, hogy többnyire a telepespolitikával foglalkozik, ami valóban vitatható, de ezek a “telepek” nem lakott területen épülnek, tehát nem járnak kitelepítéssel. Láttam köztük párat, ami illegális telepesek erőszakos próbálkozásáról szól, de az az izraeli törvények szerint is illegális, és meg is akadályozták. Épp a héten ürítenek ki egy komplett telepet, Amonát az izraeli fegyveresek.

      OFF ha nem veszel vissza az agresszivitásodból, te is repülsz innen. ON

     • Joszi

      Aki Izrael népet dühös, agymosott csurhenek nevezi, azzal normálisan vitázni aligha lehet, mert nyilvánvalóan provokátor, aki ráadásul zsidónak hazudja magát.

     • Tóth Ferenc

      Nem neveztem annak. Talán meg kéne tanulni magyarul mielőtt hazugnak állítasz be.

     • Joszi

      Zsido származásut irt uram, ami egy eufemizmus.Magyarul zsidót jelent.Aki az, az ezt tudja, csak a provokátor játszik a fogalmakkal, mint kitelepítés, zsido, stb, a nélkül, hogy ezek tartalmat ismerne.

     • Tóth Ferenc

      Kicsit bonyolult a hasonlat de elmagyarázom még egyszer.

      Egy országot az határozza meg, ahogy a kisebbségekkel bánik.

      Ahogy Izrael bánik a kisebbségekkel azért pl. egy európai országot kivágnánk az eu-ból. Ezért is mondom, hogy két lehetőség van:

      Vagy a környező országokhoz mérjük Izrael erkölcsét: az arab országokhoz képest Izrael egy elképesztően fejlett és haladó ország.

      Ha európai országokhoz mérjük Izrael erkölcsét akkor viszont kiderül, hogy még nagyon nagyon nagyon nagyon távol vannak egy balkáni ország erkölcsétől és moralitásától.

      Ennyi. El kéne dönteni, hogy akkor Izrael micsoda. Attól nem lesz nyugati ország, hogy indul az EB-n. Attól esz nyugati ország, hogy nem nyom el kisebbségeket.

      Ha ebben valami kivetnivalót talál be fogom linkelni az izraeliekkel készített közvélemény-kutatásokat. Azokból kiderül, hogy a zsidók jobban utálják a palesztinokat mint az európai ember a pedofilokat.

     • Tóth Ferenc

      ja, jó ezek szerint akkor az egész csak kitaláció és a gonosz palesztinok szánt szándékkal hagyják ott az otthonaikat, hogy aztán teljesen illegális izraeli telepek jöjjenek létre AMI ELLEN A KIBASZOTT ENSZ IS EGY ÉVTIZEDE BASZOGATJA IZRAELT

      ennyit erről a témáról, én befejeztem. olyanok vagytok mint a szélsőjobbosok csak pepitában. sőt még rosszabbak, mert a saját kárunkon sem tanultok

     • Tóth Ferenc

      na nagyon gyorsan keress rá az ENSZ, Izrael és kitelepítés szavakra.

     • jó ötlet, valóban érdemes beleolvasni, illegális zsidó telepesek, kaliforniai bozóttűzkárosultak, valamint gázai izraeliek kitelepítése jön be, ugyanis izraeliek nem telepítenek ki palesztinokat sehonnan sem

     • Tóth Ferenc

      Azt ugye tudod, hogy azok a telepek amiket Izrael létrehoz a palesztinok területén az a nemzetközi jog és minden ENSZ-tagállam szerint illegális és a palesztinok kárára történik?

     • Ez ebben a formában természetesen nem igaz, de megvitatható állítás, te viszont palesztinok kitelepítésén őrjöngsz itt órák óta, ami nettó hazugság.

     • Tóth Ferenc

      Hazugság? Nem igaz?

      https://www.un.org/press/en/2016/sc12657.doc.htm

      Ezt írtam le tömörítve magyarul… Légyszi magyarázd el nekem, hogy a hazugság és mi nem igaz mert ez a ‘befogod a füled és kiabálsz, hogy nem igaz nem igaz’ nem éppen vitatechnika, inkább annak az ellenkezője.

     • Tóth Ferenc

      ja és a statements résznél vannak az ensz által elfogadott álláspontok, nem csak arab vallású ország írta le konkrétan, hogy: ” the text adopted today expressed the painful reality of illegitimate settlements and confiscation of Palestinian land.”

      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land
      confiscation of Palestinian land

      Na olvasgasd csak, ha végeztél visszatérünk a témára mert látom nagyon nem vagy tájékozott a témában.

     • Arab vallású ország? Figyu, megértem én, hogy nyelvtudás híján nehéz eligazodni ebben a bonyolult világban, attól persze még lehet neked véleményed, de szíveskedjél azt kulturált formában kifejteni, kerülni a partnerek minősítését, és főként a sulykolást. Ügyesen kifejtetted, mi pedig megértettük, hogy neked gondod van az izraeli politikával, sok izraeli is így van ezzel, törődj bele, hogy más meg másként gondolja, és ne erőltesd a véleményedet másokra, mert abból csak idegeskedés van, az idegeskedésből káromkodás, azért meg ki leszel innen rakva.

     • Tóth Ferenc

      Nézd, nem értem eleve miért válaszoltál nekem, mert érvet nem mondtál csak hazugoztál miközben alátámasztottam mindent amit mondtam.

      Nekem nem az izraeli politikával van bajom, hanem azzal, hogy egy olyan állam dicséretét várja el ez a cikk a 444-től ami elnyomja a kisebbségeit. Ez a cikk az én véremről szól, az én nyelvemen szól de nem az én szívemből.

      Nagyon nem vagy abban a helyzetben, hogy kioktass bármiből, pláne mivel tőlem tudtad meg, hogy a világpolitika évtizedek óta támadja Izraelt a kisebbségek kitelepítése és jogainak csorbítása miatt.

      Rakj ki ha akarsz, úgyse vitázni jártok ide hanem propagandát tolni. Sokat kellett tanulnom a hibáimból amíg kialakult a világlátásmódom. Nem tartok senkit alsóbbrendűnek mert szörnyű dolog ha alsóbbrendűnek tartanak engem.

      Nektek is ezt ajánlom. Ne tartsátok alsóbbrendűnek a palesztinokat és akkor talán a magyar média iránti kritikád egy kicsit jogosabbnak tűnik.

     • azt, hogy izraeliek palesztinokat telepítenek ki, olyan cikkekkel támasztottad alá, amikben egy szó sincs ilyesmiről

     • Tóth Ferenc

      Meg ne haragudj te tudod mit jelent a confiscate land szó? Tudod mit jelent amikor azt írják, hogy telepeket hoznak létre korábban palesztinok lakta területen?

      szerinted hova tűnnek a palesztinok? szerinted netanyahu amikor elkísérte a markológépeket akkor mi történt a palesztinok házaival?

      most komolyan azt akarod megmagyarázni, hogy nem a palesztinok kárára foglalják el a palesztin lakta területeket a palesztinoktól? akkor kinek a kárára?

     • Úgy tűnik nekem volt igazam

      http://disq.us/p/1gnhogi

      OFF: attól tartok ha nem veszel vissza a hazugságokból és álságos propagandából akkor te repülsz innen, mármint Európából.

     • Miriam

      A terrortol-amit Europa is kezd “elvezni”.
      Pontosan,mikor es kiket “telepitettek ki?”
      Tenyeket,ha szabad kernem.
      Tudozsidonak kuldott “bizonyitekokat”
      arrol hogy a palesztinok “evszazadok ota elnek
      Izrael teruleten”.
      Ez felettebb erdekes, mert hiaba kertem ont,
      hogy emlitsen mar meg legalabb 1
      1} “Oslakos palesztin” kiralyt
      2} ” hadvezert
      3} ” irot
      Mikor mukodtek? {Datum}.
      Mai napig-hiaba varom az on intelligens valaszat.
      Egy ilyen szakertonek-mint on-illene tudni.

      Talan-ezert?
      Remelem on,mint “kulturalt europai” megerti
      a “szegeny,elnyomott”” palesztin” Hamasz minisztert
      aki sajat szajaval- elmondja mi a celjuk Izraellel,Amerikaval,
      a nyugattal-es honnan jott ez az “osi nep” {Egyiptom,
      Szaudia,Yemen,stb}.

      https://www.youtube.com/watch?v=Bd3tA_dAl-A

     • Tóth Ferenc

      Oké Miriam, hogyne Miriam, nem tűnsz ám egy elborult propagandistának egyáltalán

     • Miriam

      Mi a fene?
      ” Elborult propagandista”- igazi “palesztinokat” idez?
      Sajnalom, hogy ennyire “elfaradt”.
      Talan csak meg annyit- ha on valoban zsido,akinek apjat
      megoltek -ahogyan allitja- talan erdekelni fogja,hogy Mahmoud Abbas ,
      a Palesztin Onkormanyzat elnoke- doktori disszertacioja-
      Holocaust tagadas volt.

      http://www.thetower.org/article/how-holocaust-denial-shaped-mahmoud-abbas-worldview/

     • Tóth Ferenc

      Most ezzel mit akarsz mondani Miriam? Hogy ezért nyugodtan elnyomhatjuk őket hiszen alsóbbrendű népség?

      Hogy jön ez ide?

     • Miriam

      Csak annyit, hogy az on ” elnyomottjai”-
      csak egyszer hazudnak naponta-reggeltol-estig.

      Mint ahogy “Pallywood” filmjein a “palesztin”” rendezes”
      es fenykepezes-mutatja a kamut-amit a vilag-bevesz-
      mert csak a film-egyik reszet latja.

      http://rtl.hu/nonstop/fegyverrel-szogezte-a-foldhoz-a-palesztin-kisfiut-az-izraeli-katona-de-lehet-hogy-az-egesz-csa

     • Tóth Ferenc

      ezért tartod őket alacsonyabb rendűnek mint magad?

     • Joszi

      Ez a rendű ez a rögeszméje .Senki sem tartja pl.a nácikat alacsonyabbrendunek, mindössze potenciális és valóságos gyilkosnak.Na így megy ez, ahogy Vonnegut, kedvenc palesztin szerzom írta, palesztin ügyben is, semmi alacsony vagy magasrenduseg, puszta racionalitás .

     • Joszi

      S utoljára, aki Izrael népet, agymosott dühös csurhenek tartja, na az a rasszista, kedves Tóth úr.

     • Miriam

      Nem tartom oket alacsonyabb rendueknek.
      De ok-nem ismerik el a zsido nep jogat-melyhez
      tartozom, hogy bekeben eljen tortenelmi foldjen.
      Szerintuk-a zsidosag vallas-es nem nep,tehat
      nem jar neki orszag.
      Ez nem zavarja oket abban,hogy azt mondjak-
      ami valaha az Iszlam foldje volt- “Dar el Iszlam” {es ma nem az}
      “Dar el Harb” {a haboru foldje}.
      “Elvezd” hogyan “neveli” a “bekes” Hamasz-a gyermekekeket.

      https://www.youtube.com/watch?v=wNbWoIO5Vv4

      Ez is erdekes film a palesztin “Pallywoodbol”
      A halottak-mozognak. Feltamadas!!!

      https://www.youtube.com/watch?v=mCHzVE4Ymgw

      Ez sem rossz. A jeruzsalemi Al Aqsa mecset imamja-Europanak.
      “El fogjuk foglalni orszagaikat . Gyermekeket nemzunk veluk.

      https://www.youtube.com/watch?v=OLE1pXGo700

     • Rebeka

      Kedves Miriam! Kérlek, ne alacsonyodj le egy ilyen abszolút műveletlen, gyűlölködő, náci szellemű ember szintjére és ne válaszolj ostoba, tájékozatlan kérdéseire, provokációjára! ( bár fentebb azt állította , zsidó származású, de szerintem, biztosan nem lehet az, sőt, még öngyűlölő zsidó SEM!) Ez az alak egy tragédia!

     • Miriam

      Kedves Rebeka!
      Koszonom a megjegyzesedet, de ilyen primitiv,rossz indulatu
      alakokkal szemben-akiknek anungja nincs a temarol,amirol
      irnak-nagy mitzva{remelem,tudod mi az}-lejaratni oket.
      Ilyenekre mondjak arameusul :”Isztra balagina-kis kis karja”.
      {magyarul: az apropenz csorog AZ URES HORDOBAN }.
      Most-kulonosen orultem,hogy nem voltam egyedul
      a porondon. Buszke vagyok ratok.
      Sajnos, nem o az egyetlen ongyulolo zsido {ha valoban az}.

      Bar meg tel van, de remeljuk. hogy eljon a tavasz is.
      Az Enekek Eneke- orokszep szavaival koszontlek benneteket
      ” Mar latszanak a rugyek az orszagban
      Eljott a csalogany ideje ”

      https://www.youtube.com/watch?v=DWcFHm0qTS4

     • Joszi

      Kosz., ez szép volt

     • Tóth Ferenc

      Ne válaszolgassál már, tisztán látszik, hogy megveted a palesztinokat és emberszámba se veszed őket. Egy rasszista állat vagy. “Az vagy amit utálsz.”

 • Úgy tűnik nekem volt igazam

  Üdv. Nemrég volt egy vitám itt a moderátorokkal meg pár vallási fanatikussal akik tagadták az állításaim, még azt is, hogy zsidó származású vagyok.

  Ajánlom nézzétek meg ezt az izraeli talk-show részletet ami a következő cikkben van beágyazva:

  http://www.haaretz.com/israel-news/1.774663

  Itt van youtube-on ha nem mertek egy ellenzéki lapot megnyitni:

  https://www.youtube.com/watch?v=QyyUvxHLYr4

  Különösen az 1:25-nél lévő részt ajánlom figyelmetekbe.

  Úgy próbáltatok érvelni az igazatok mellett, hogy felsoroltátok a két nép közötti különbséget. Sajnálom, de ezzel már rögtön elvesztettétek a vitát. Azt kellett volna felsorolni, hogy mi a közös a két népben ti apartheidet támogató rasszista soviniszták.

  Szégyelljétek magatokat. Különösen a moderátor aki pusztán azért bannolt mert önálló véleményt tudok alkotni, ami különbözik attól a véleménytől aminek terjesztéséért pénzt kap.

  Ebből a vitából én jöttem ki egyenes gerinccel és mindent fenntartok amit mondtam. Szégyelljétek magatokat.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Gyereknap a Goldmark teremben – Tu Bi’svat

  A nagy sikerű újévi rendezvény után újra várja a MAZSIHISZ a gyerekeket február 19-én valami egészen meglepővel: ez lesz...

Természet. Tudat. Zsidóság. Tu Bisvat a Bálint Házban

    Fát ültetni? Februárban? Megőrültek ezek a zsidók? Nem, nem őrültek. Csak egy olyan naptárt követnek, mely más földrajzi...

Close