Ronald S. Lauder: Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik

Írta: MAZSIHISZ - Rovat: Politika, Történelem

Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik – fogalmazott Ronald S. Lauder, a Zsidó Világ Kongresszus elnöke vasárnap délután az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Élet menetén. Az alábbiakban az eseményen elhangzott beszédet közöljük.


lauder_beszed.jpg

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mint büszke zsidó állok itt ma Önök előtt! Büszke őseim örökségére, Büszke a népemre. Büszke mindarra, amit alkottunk. És büszke vagyok magyar származásomra is. De tudom, ha a nagyszüleim nem hagyták volna el Magyarországot, ha itt születtem volna meg 1944-ben, egyike lettem volna annak a több tízezer zsidó kisgyermeknek, akiket elgázosítottak Auschwitzban.
Ezért vagyunk ma itt. Ezért menetelünk ma együtt

Nem csak a 70 évvel ezelőtt történtek miatt. Hanem amiatt, ami ma történik itt. 70 évvel Hitler után, Auschwitz után és a nyilas keresztesek után Ismét célkeresztbe kerültek a zsidók.70 évvel később ugyanazokat a jeleket látjuk feltűnni, mint egykor.

Azért állok ma itt, hogy elmondjam Önöknek: senkinek, egyetlen politikai pártnak, egyetlen gazembernek sem az éj leple alatt.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy fenyegessen bennünket! Senki nem gyalázhatja meg a zsinagógáinkat, Senki nem emelhet kezet a gyermekeinkre. A Duna partján cipőkből álló emlékművet állítottak, örök emlékezetül azokra a zsidókra, akiket ott gyilkoltak meg.

Senkinek nincs joga beleköpni ezekbe a cipőkbe! Senkinek

Ebből a csodálatos városból hadd üzenjük meg az egész világnak: A magyar zsidó közösség él és jól van. És a magyar zsidó közösség nem megy sehová. Azért menetelünk itt ma, hogy ezzel is megmutassuk: Itt vagyunk!



Élünk! És itt is maradunk!

Az Élet Menete arra is emlékeztet bennünket, mi történik, ha a világ hallgat a bajban. A hallgatás az emberiség legsötétebb erőit engedi kiterebélyesedni! Mi, zsidók, a bőrünkön tanultuk meg a leckét.

Mi tudjuk, mi történik, ha a világ nem szólal meg! Túl nagy árat fizettünk ezért. Ez az oka annak, hogy soha többé nem hagyjuk szó nélkül, nem maradunk csendben, ha zsidók kerülnek a célkeresztbe.

És soha többé nem fogok hallgatni. Soha többé nem hagyjuk szó nélkül, ha keresztények kerülnek a célkeresztbe, ha bármilyen népcsoport kerül a gyűlölet középpontjába.

Én soha többé nem hallgathatok! Akkor sem, amikor valaki a Duna parti cipőkbe köp, és a magyar kormány nem ítéli el ezt a tettet.

Ennek olyan látszata van, mintha egyetértene vele. És amikor valaki feláll a magyar parlamentben és listázni gondolja a zsidó politikusokat, a kormány akkor sem hallgathat.  (Gyöngyössy Márton Jobbik -képviselő listázós kijelentését Orbán Viktor – egy hetes késéssel – visszautasította. A szerk.)

Amikor antiszemitizmusról van szó, a magyar kormány soha nem hallgathat. Néhányan hajlamosak elfelejteni micsoda nagyszerű szerepet játszottak a zsidók Magyarországon: A zsidó közösség részt vett ennek az országnak a naggyá tételében!

Ahol a zsidó közösség a társadalom, bármely társadalom része, az az ország virágzik! A zsidók Nobel díjakat nyernek el! A zsidók munkahelyeket teremtenek és betegségeket gyógyítanak.

Coleen Bell amerikai nagykövet az Élet Menetén

Coleen Bell amerikai nagykövet az Élet Menetén

A zsidók építenek, nem rombolnak!

Az antiszemiták, ők rombolnak! Pusztítanak. És nem alkotnak semmit! Nem kímélnek senkit. És ha a zsidókat arra kényszerítik, hogy tovább álljanak, akkor a sikerüket is elviszik magukkal!

A Jobbik úgy gondolja, ők azok, akik megvédik Magyarországot! Miközben a Jobbik árt Magyarországnak. A világ Magyarországon kívüli része úgy tekint a Jobbikra, mint egy szélsőséges pártra, mely gyűlöletet szít. A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének.

Ma, amikor a világ Magyarországra tekint, nem a nagyszerű kultúráját látja, nem a gyönyörű városait. Nem a nagy és dicsőséges múltjára emlékezik.

Ma, amikor a világ idetekint, a Jobbikot látja. És amikor üzletemberek befektetnének Magyarországon, meglátják a Jobbikot és visszariadnak. A Jobbik árt Magyarországnak! Nem szabad hagyni, hogy egy Jobbik tönkre tegye Magyarországot.

Magyarország lakói ennél többet érdemelnek!

A teljes beszéd itt olvasható.

Címkék:Élet Menete, Ronald S. lauder

[popup][/popup]